Наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України №2 «Про реалізацію статей 7, 44, 46 та 47 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» та статей 88 та 89 Закону України «Про ветеринарну медицину» від 6 січня 2015 року затверджено рекомендований Національною комісією України з Кодексу Аліментаріус Перелік товарів, які становлять високий і низький ризик для здоров\'я людей і тварин.
Згідно з Переліком товари з високим ризиком поділяються на І та ІІ категорії:
I - свіже та заморожене м\'ясо і риба, яйця та ін.,
ІІ - м\'ясо птиці, молоко і молочні продукти, мед і продукти бджільництва тощо.
Товари з низьким ризиком відносяться до ІІІ категорії. Це молоко і молочні продукти (не для споживання людиною), жаб\'ячі лапки і равлики, кістки та продукти з кісток та ін. Для цих категорій товарів затверджений спеціально визначений відсоток вантажів. Товари, що представляють ризик для здоров\'я людей і тварин підлягають обов\'язковому державному розширеному ветеринарно-санітарному контролю згідно з програмою вибіркового ветеринарно-санітарного контролю.
Всі товари, підконтрольні санітарній службі, що імпортуються в Україну підлягають Стандартному ветеринарно-санітарному контролю. У випадку, якщо за результатами стандартного ветеринарного контролю встановлено невідповідність або з\'явилася підозра щодо безпеки продукції, може бути прийнято рішення про проведення розширеного ветеринарно-санітарного контролю.
Розширений ветеринарно-санітарний контроль є обов\'язковим, якщо:
1) вантаж визначений для такого контролю згідно з програмою вибіркового ветеринарно-санітарного контролю;
2) товар принаймні в одному з останніх п\'яти вантажів був визнаний небезпечним, непридатним до споживання, неправильно маркованим або іншим чином не відповідає технічним регламентам та санітарним заходам;
3) візуальне інспектування під час стандартного ветеринарного прикордонного контролю виявило очевидне порушення відповідних санітарних вимог;
4) товар ввозиться на митну територію України виробником чи постачальником вперше.
Документ затверджений враховуючи вимоги рішення Комісії від 20 травня 1994 року № 94/360 ЄС про зменшення частоти фактичних перевірок партій певних продуктів з третіх країн відповідно до Директиви 90/675 / ЄЕС та з метою виконання вимог законів «Про безпечність та якість харчових продуктів», «Про ветеринарну медицину».