Випробувальний центр продукції (ВЦ) державного підприємства «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» дооснащено новим сучасним устаткованням: рідинним хроматографом Agilent 1260 Infinity виробництва провідної компанії Agilet Technologies.
Цей прилад дозволяє вирішувати переважну більшість задач, які стосуються безпечності та якості харчових продуктів, а саме: визначення мікотоксинів, поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАВ), амінокислот та вітамінів.
На сьогоднішній день вже проводиться визначення мікотоксинів: афлатоксину В1 та суми афлатоксинів В1, В2, G1, G2 . Відповідно до "Регламенту максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах" та директиви Комісії ЄС контроль за вмістом мікотоксинів являється обов’язковим та суворо регламентується.
Проводиться освоєння та напрацювання щодо визначення бенз(а)пірену, що відноситься до поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАВ). Бенз(а)пірен - онкогенна речовина, яка утворюється під час взаємодії деяких органічних речовин та високих температур. На теперішній час у країнах ЄС приділяється багато уваги контролю безпеки олієжировмісних продуктів, у тому числі вмісту бенз(а)пірену в олії та насінні соняшнику. Директива Комісії ЄС 208/2005/ЄЄС жорстко регламентує вміст ПАВ у харчових продуктах. Зокрема, вміст бенз(а)пірену в олії та жирах не повинен перевищувати 0,002 мг/кг. А також, згідно ДСТУ 4492:2017 «Олія соняшникова. ТУ», введеного в дію з 1.01.2019р. вміст бенз(а)пірену та суми бенз(а)пірену, бенз(а)антрацену, бенз(в)флуорантену суворо регламентується та встановлена чітка періодичність (один раз у 90 днів).
В найближчий час в планах освоєння визначення амінокислот та вітамінів.
Амінокислоти – це органічні сполуки, які утворюють основний будівельний матеріал організму людини – білок. Вони поділяються на замінні та незамінні. Перші синтезуються організмом, а другі можна отримати тільки з їжею. Амінокислоти допомагають виробляти антитіла, які зміцнюють імунну систему людини, а також краще засвоюватися вітамінам та мікроелементам. Амінокислотний аналіз може бути використаний для кількісного визначення білків та пептидів та їх ідентифікації.
З питань проведення досліджень продукції звертатись за адресою:
м. Херсон, вул. Смольна, 134а, тел. (0552 ) 41 04 74, факс (0552 ) 41 04 75
e-mail: csm_lab@i.ua