Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Повірку лічильників треба провести не пізніше закінчення терміну міжповірочного інтервалу

Повірку лічильників треба провести не пізніше закінчення терміну міжповірочного інтервалу
03/05/2019
Повірку лічильників треба провести не пізніше закінчення терміну міжповірочного інтервалу
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!

До уваги підприємств, що надають послуги з водопостачання, здійснюють розрахунки за спожиті матеріальні ресурси (вода) та облік видобутих підземних вод за допомогою приладів обліку - водолічильників та витратомірів!

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» такий вид діяльності, як постачання та/або споживання води належить до сфери законодавчо регульованої метрології.

А відповідно до ст. 17 цього Закону законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці та повірці після ремонту, і суб’єкти господарювання зобов’язані своєчасно з дотриманням встановлених міжповірочних інтервалів подавати законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, на періодичну повірку.

Крім того, Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання»

№ 2119-VIII в редакції від 09.06.18 встановлює, що облік матеріальних ресурсів, наданих споживачеві, повинен здійснюватись за комерційним вузлом обліку, а законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки у його складі повинні пройти повірку.

А відповідно до п. 5, 6 «Порядку державного обліку артезіанських свердловин, облаштування їх засобами вимірювання об'єму видобутих підземних вод», затвердженого Постановою КМУ№ 963 від 8 жовтня 2012 р., свердловини, що експлуатуються, повинні бути облаштовані приладами обліку, що пройшли повірку, а вузли обліку повинні бути опломбовані.

Де проводити повірку лічильників води?

Відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» в Херсонській області повірку засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації та застосовуються у сфері законодавчо регульованої метрології здійснює метрологічний центр Державного підприємства «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» (м. Херсон, вул. Смольна, 134-а тел. 050-494-86-76, (0552) 41-04-62 - Оніщенко Владислав Вікторович; (0552) 41-04-83 Вороненко Геннадій Васильович).

Коли треба проводити повірку лічильників води?

Відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» періодична повірка засобів вимірювальної техніки - повірка, що проводиться протягом періоду експлуатації засобів вимірювальної техніки через встановлений проміжок часу (міжповірочний інтервал).

Міжповірочні інтервали законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки за категоріями встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері метрології та метрологічної діяльності.

Порядок встановлення міжповірочних інтервалів визначається Кабінетом Міністрів України.

Суб’єкти господарювання зобов’язані своєчасно з дотриманням встановлених міжповірочних інтервалів подавати законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, на періодичну повірку.

Як правило, для лічильників води міжповірочний інтервал встановлено терміном до 4 років.

У паспорті на новий законодавчо регульований засіб вимірювальної техніки (лічильник) зазвичай вказано дату проведення повірки (дата виготовлення) та зазначено міжповірочний інтервал.

На лічильники, які вже проходили повірку, виписується Свідоцтво про повірку законодавчо регульованого засобу вимірювальної техніки і вказується дата, до якої це Свідоцтво діє.

Тобто, відповідно до чинного законодавства повірку лічильників треба провести не пізніше закінчення терміну міжповірочного інтервалу, встановленого для даного лічильника.

Які правові наслідки настають у випадку, коли лічильники не повірені?

Відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» в Україні діє державний метрологічний нагляд за дотриманням метрологічних норм і правил.

Метрологічний нагляд — діяльність, яка проводиться у сфері законодавчо регульованої метрології з метою перевірки додержання суб’єктами господарювання вимог Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», технічних регламентів та інших нормативно-правових актів у сфері метрології та метрологічної діяльності.

Одним з видів метрологічного нагляду є метрологічний нагляд за законодавчо регульованими засобами вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації.

Під час метрологічного нагляду за законодавчо регульованими засобами вимірювальної техніки (ЗВТ), що перебувають в експлуатації, у суб’єктів господарювання проводиться перевірка щодо:

стану та дотримання правил застосування засобів вимірювальної техніки;

додержання вимог до періодичної повірки засобів вимірювальної техніки;

застосування дозволених одиниць вимірювання під час експлуатації засобів вимірювальної техніки.

Метрологічний нагляд за законодавчо регульованими засобами вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації здійснюється шляхом проведення Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області перевірок відповідно до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Законодавством України передбачена відповідальність за порушення законодавства про метрологію та метрологічну діяльність.

Особи, винні в порушенні законодавства про метрологію та метрологічну діяльність, несуть відповідальність згідно із законом. А саме, відповідно до статті 172 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення правил застосування засобів вимірювальної техніки, які використовуються у сфері законодавчо регульованої метрології тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств та організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб - підприємців від трьох до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Поділитися статею:
Напишіть нам