Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Питна вода: набув чинності національний стандарт України

Питна вода: набув чинності національний стандарт України
05/08/2015
Питна вода: набув чинності національний стандарт України
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!

Одним з необхідних продуктів харчування в житті людини є вода, яка повинна бути якісною та безпечною. З 01.02.2015 року набув чинності національний стандарт України ДСТУ 7525:2014 «Вода питна. Вимоги та методи контролювання якості». Стандарт розширює спектр показників, які контролюються. У цьому стандарті реалізовано норми Закону України «Про питну воду та питне водопостачання», ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», основні вимоги Директиви Ради Європейського Союзу №98/83 ЄС від 03.11.1998р. про якість води, призначеної для споживання людиною, Керівних принципів забезпечення якості питної води ВООЗ від 2011р. і документа Комісії Аліментаріус «Загальний стандарт на розфасовані у пляшки/паковані питні води (відмінні від мінеральних вод)» CODEX STAN 227-2001. Вимоги нормативного документа направлені на підвищення якості та безпечності питної води, яка виробляється. Виробництво води - це складний багато етапний процес і на кожному виробничому процесі існує ризик зниження якості та безпечності продукту. Тому першочергова задача виробничих та контролюючих лабораторій не допустити виходу неякісної продукції, яка б могла принести шкоду здоров'ю споживачів.

За результатами досліджень вода з міських водомереж в багатьох населених пунктах не відповідає новим нормам з причини застарілості очисних споруд та трубопроводів. Тому для використання споживачі купують воду в пляшках, але якість цієї води не ідеальна. Деякі виробники фасованих столових питних вод беруть воду не із мереж, а в кращому випадку з приватних свердловин, фільтрують оберненим осмосом та мінералізують. В таких випадках є ризик мікробіологічного забруднення.
Мікробіологічні показники - це одночасно показники якості і безпечності. Тому важливо дотримуватись відповідних технологічних та санітарно-гігієнічних вимог при виробництві, умовах зберігання, реалізації, транспортуванні продукції.

Випробувальний центр продукції впровадив методики дослідження з визначення показників епідеміологічної безпеки питної води. Результати лабораторного контролю показників якості та безпеки питної води свідчать про те, що питна вода не завжди відповідає вимогам ДСТУ. Найчастіше виявляється завищена кількість загальних мікроорганізмів (ЗМЧ), загальні коліформи (бактерії групи кишкової палички) та синьогнійна паличка, що вказує на незадовільний санітарний стан виробництва, недостатню очистку, знезараження води та можливість повторної забрудненості тари. З початку поточного року в нашій лабораторії було проведено 55 випробувань зразків питної води, з яких 11 % не відповідало вимогам нормативних документів.

З питань проведення досліджень звертайтеся до Випробувального центру продукції за адресою:

м. Херсон, вул. Смольна, 134а, тел. 0552 41-04-74, факс 41-04-75
e-mail:lab@khcsm.org.ua

 

Так виглядає ріст кишкової палички на поживному агаризованому середовищі у воді питній:

Проблема використання та споживання питної води - одна з найактуальніших проблем сьогоднішнього дня. Внаслідок споживання недоброякісної питної води кожного року близько 25% населення, особливо дитячого, піддаються ризику захворювань. В Україні поки що не створена ефективна державна політика якості питної води, тому населення змушене пити неякісну воду, а ми повинні контролювати те, що споживаємо.

Поділитися статею:
Напишіть нам