Стандарт ДСТУ 3768:2019 «Пшениця. Технічні умови» презентували під час круглого столу «Оновлені вимоги до зерна пшениці» в рамках 31-ї Міжнародної агропромислової виставки «Агро-2019» у Києві.
Новий національний стандарт розроблено з урахуванням фактичного стану зернового господарства України, перспектив його розвитку, вимог до зерна пшениці на внутрішньому та зовнішньому ринках. У ньому уточнено нормативні документи, що стосуються вимог щодо безпеки та охорони довкілля, визначення показників якості та методів контролювання. Зокрема там надано посилання на нормативи, правила, нові державні стандарти (ДСТУ), міжнародні (ISO) та європейські (EN) стандарти.
Основними змінами в нормуванні згідно з ДСТУ 3768:2019 є скорочення кількості класів на зерно пшениці м’якої, підвищення показників якості зерна (натура, число падіння, уміст шкідливої домішки, фузаріозних зерен), нормування некласоутворювальних показників — умісту зерен пошкоджених клопом-черепашкою, сили борошна, а також упровадження нової методики визначення сажкових зерен методом мікроскопії. Водночас передбачено оптимізацію системи заготівлі та розміщення партій зерна, удосконалення вхідного контролю якості зерна, посилення вимог до продовольчої безпеки та охорони довкілля
Важливим є те, що стандарт набирає чинності до початку нового маркетингового року. А значить виробники та експортери уникнуть незручностей щодо змінення класів пшениці під час зберігання та транспортування.