Рис - найдавніша злакова культура з унікальними поживними властивостями. Він містить в своєму складі безліч необхідних людському організму мікроелементів і мінералів: марганець, фосфор, цинк, селен, залізо, калій, кальцій. Багата ця злакова культура вітамінами Е, РР, групи В здатними задовольнити всі потреби людини. Основна перевага рису полягає в тому, що він безперечний лідер за кількістю складних вуглеводів, які накопичуються в м'язах людини, забезпечуючи організм довготривалою енергією. Ця злакова культура при вживанні в їжу вбирає всі шкідливі речовини, які надходять в організм разом з іншими продуктами харчування.
Тобто, рис - це корисний продукт, який забезпечує організм відповідною енергією, вітамінами і клітковиною. Але поряд з такими позитивними властивостями рису існує і негативна. Рис - це джерело миш'яку, що є канцерогеном. Постійне потрапляння в організм малих доз цього токсичного елементу підвищує ризик захворювання раку сечового міхура, легень і шкіри, виникнення діабету 2 типу, серцево-судинних захворювань, а також спостерігається підвищення рівня генетичних мутацій в клітинах людини.
Спеціалісти стверджують, що в декількох районах світу, де вирощують рис фіксується висока концентрація миш'яку. Відомо, що жителі сільських районів Західної Бенгалії в Індії споживають рис як основний продукт харчування. При цьому концентрація миш'яку в рисі, вирощеному на цій території, становить 0,2 мг/кг. У результаті було виявлено порушення в ядрах клітин людського організму в порівнянні з тими людьми, які споживають рис, ненасичений миш'яком. Також в процесі дослідження встановлено, що генетичні пошкодження активізуються зі збільшенням кількості токсичного металу в рисі як для чоловіків, так і для жінок.
Очевидно, такою своєю особливістю рис зобов'язується методу землеробства, оскільки він вирощується на заводнених землях, і тому всмоктування миш'яку, розчиненому у воді корінням значно посилюється. Великими кількостями токсичний метал накопичується в основному у зовнішній шкарлупі, яка знімається, коли зерна очищаються для приготування білого рису. Тому коричневий рис містить більше миш'яку, ніж білий.
Як відзначають вчені - це дослідження одне з перших, яке показало пряму залежність між споживанням рису, в якому міститься миш'як в значних концентраціях і погіршенням здоров'я. Все це підтверджує необхідність регулювати рівень миш'яку в рисі для того, щоб зберегти здоров'я людей.
Лабораторні дослідження рису свідчать, що в нашій країні теж існує така проблема. Так, Випробувальним центром продукції Державного підприємства «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» (далі - ДП «Херсонстандартметрологія») за минулий рік було досліджено 30 зразків рису. Вісімдесят відсотків цих зразків мають концентрацію миш'яку близько до межі допустимого рівня, яка становить 0,2 мг/кг, тобто така ж концентрація, як і в рисі, вирощеному в Західній Бенгалії, жителі якої хворіють від споживання цієї злакової культури. Тому важливо проводити дослідження продуктів споживання на вміст токсичних елементів.
З питань проведення досліджень за показниками безпеки звертатись за адресою:
м. Херсон, вул. Смольна, 134-а, тел.(0552) 41 04 74, факс(0552) 41 04 75
e-mail: lab@khcsm.org.ua