За зверненням суб'єктів підприємницької діяльності впродовж 5 місяців поточного року, фахівцями випробувального центру Державного підприємства «Херсонський науково-технічний центр стандартизації, метрології та сертифікації» проведено випробування 724 зразків сировини та харчової продукції, виготовленої на Херсонщині та в інших областях України.
В результаті проведених лабораторних досліджень за органолептичними, фізико-хімічними показниками та показниками безпеки виявлено, що вимогам чинних нормативних документів не відповідало 15 зразків, що становить 1,8 відсотка від загальної кількості зразків. А саме:
- кукурудза, 2 зразки сої - виявлено ГМО;
- борошно соєве, ізолят соєвого білку, шрот соєвий тостований не гранульований - виявлено ГМО;
- соняшник - завищена масова частка токсичних елементів (мідь, кадмій);
- вода питна з мережі централізованого водопостачання - завищена загальна жорсткість, масова концентрація хлоридів;
- цукерки - не відповідали за органолептичними показниками, завищена кількість мезофільних аеробних і факультативно анаеробних мікроорганізмів (МАФАМ), виявлені бактерії групи кишкової палички (БГКП);
- 6 зразків спирту коньячного молодого - завищена масова концентрація метилового спирту, масова концентрація міді та заліза.
За результатами проведених досліджень всі замовники отримали відповідні протоколи випробувань якості та безпеки наданої на випробування харчової продукції.