Все більшої популярності у світі і зокрема в Україні, набирає продукція органічного походження. Причиною цього є зростаюча різниця між якістю та рівнем безпеки продуктів, що виробляються сьогодні і сертифікованими органічними продуктами. Адже, органічними можуть бути лише ті продукти, які вироблені відповідно до затверджених правил (стандартів), а виробництво пройшло процедуру сертифікації в установленому порядку. Незважаючи на те, що Україна посідає 21 місце серед світових країн-лідерів органічного руху, подальший стрімкий розвиток органічного виробництва в країні сповільнювала незавершеність законодавчої та нормативно-правової бази в сфері органічного виробництва в тому числі і формування національної системи сертифікації.
03 жовтня 2013 року Верховна Рада України прийняла Закон України "Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини" з врахуванням пропозицій Президента України. Зокрема, пропозиції стосувалися таких доповнень:
Відповідно до Закону здійснювати виробництво органічної продукції (сировини) має право фізична або юридична особа будь-якої організаційно-правової форми і будь-якої форми власності, яка пройшла оцінку відповідності виробництва органічної продукції (сировини), отримала сертифікат відповідності і внесена в Реєстр виробників органічної продукції. Крім цього, при виробництві органічної продукції (сировини) використовують методи, що виключають використання ГМО, похідних ГМО і продуктів, вироблених з ГМО, як харчових продуктів, кормів, технологічних добавок, препаратів захисту рослин та покращення ґрунту, добрив, насіння, вегетативного походження садівного матеріалу, мікроорганізмів і тварин. Реалізація органічної продукції дозволяється лише за наявності сертифіката відповідності.
Закон України "Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини" вступив в силу 09 січня 2014 року.
На виконання вимог Закону України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» Випробувальний центр продукції Державного підприємства «Херсонський науково - виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» (далі -
ДП «Херсонстандартметрологія») має необхідний рівень акредитації/повноваження (акредитований як орган з оцінки відповідності Національним агентством по акредитації України), відповідну сферу акредитації, технічне забезпечення, кваліфікований персонал та необхідний досвід для здійснення сертифікаційних робіт та державного контролю у сфері виробництва та обігу органічної продукції.
В рамках виконання цього закону Випробувальний центр ДП «Херсонстандартметрологія» проводить випробування харчової продукції, сільськогосподарської сировини та грунтів.
З питань проведення випробувань звертатися: 73011, м. Херсон,
вул. Смольна, 134а, тел.: (0552)41-04-74, факс: (0552)41-04-75