Своєю Постановою від 10.09.2014 р. № 442 Кабінет Міністрів утворив Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів утворена у вересні місяці 2014 року на базі Державної ветеринарної та фітосанітарної служби і приєднанням до Служби, що утворилася, Державної інспекції з питань захисту прав споживачів і Державної санітарно-епідеміологічної служби.
На Службу покладені:
- функції з реалізації державної політики, які виконували органи, що припинилися (крім функцій з реалізації державної політики у сфері племінної справи у тваринництві, у сфері гігієни праці та функцій із здійснення дозиметричного контролю робочих місць і доз опромінення працівників),
- функції із здійснення державного контролю (нагляду) за дотриманням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін;
здійснення державного нагляду (контролю) у сфері туризму та курортів.
Діяльність Служби спрямовується і координується безпосередньо Кабінетом Міністрів України.