Усім виробникам пива необхідно провести атестацію виробництва! Адже з 1 липня 2015 р. набувають чинності зміни, внесені до Закону «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».
Згідно із цими змінами, алкогольними напоями будуть вважатися напої, «одержані шляхом спиртового бродіння цукромістких матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5% (зараз — понад 1,2%) об'ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206, 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5% об'ємних одиниць і більше, які вказані в товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД». Оскільки пиво визначається як насичений діоксидом вуглецю пінистий алкогольний напій із вмістом спирту етилового від 0,5% об'ємних одиниць, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2203, цей напій з першого липня вважатиметься алкогольним.
На пиво (крім безалкогольного) будуть поширюватися: заборона продавати його особам, які не досягли 18-річного віку та обмеження щодо споживання в громадських місцях, на дитячих майданчиках, в освітніх закладах, в транспорті тощо (стаття 15).
Крім того, вимоги вищезгаданого закону стосуватимуться й процесу виробництва хмільного напою. Зокрема, відповідно до статті 8 «Суб'єкти господарювання, виробничі цехи, дільниці, лабораторії та інші структурні підрозділи, які здійснюють виробництво і контроль за виробництвом спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, підлягають обов'язковій атестації на відповідність вимогам, що встановлені чинними законодавчими актами України..»
Атестація суб'єктів господарювання, а також їхніх вимірювальних лабораторій проводиться уповноваженим центральним органом виконавчої влади. На Херсонтавщині атестацію виробництва та вимірювальних лабораторій проводить державне підприємство «Херсонстандартметрологія». Процес цей займає певний час, тож починати варто вже зараз.
Крім того, закон передбачає і здійснення контролю за розробкою та технічним станом приладів обліку, які використовуються в процесі виробництва алкогольних напоїв.
Відповідно до статті 10 закону: «Відповідність спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів підтверджується наявністю у їх виробника або імпортера сертифіката відповідності або свідоцтва про визнання відповідності».
Виробникам слід звернути увагу і на дотримання вимог законодавства щодо маркування продукції. За консультаціями з приводу атестації виробництва, а також щодо розробляння або перевіряння етикетки, слід звертатися у відділ сертифікації продукції та послуг за тел. (0552) 41-04-73