Останнім часом і в побуті, і в публікаціях ЗМІ все частіше зустрічаються теми про шкоду ГМО як для організму людини, так і для навколишнього середовища.
ГМО - генетично модифіковані організми - результат лабораторного процесу, протягом якого гени з ДНК одного виду виймаються і штучно вставляються в гени іншої рослини або тварини. Вперше продукти, які містять ГМО з'явилися на ринках в середині 90-х років і це були томати. Зараз список ГМ культур значно розширився, але самі основні це кукурудза, соя, соняшник, картопля, томати, рис, цукровий буряк,
ГМ рослини вирощуються на відкритих полях, і вже на цій стадії виникає загроза вивільнення ГМО не тільки в навколишнє середовище, але і в ґрунт з подальшими непередбачуваними наслідками.
Встановлено, що вживання продуктів з вмістом ГМО згубно впливає на здоров'я людини. Результатом може бути погіршення імунітету, порушення правильного травлення, поява алергічних реакцій, розвиток кишкової мікрофлори стійкою до антибіотиків. Не можна не відзначити вплив, який чинять ГМО на репродуктивну функцію. Доведено значне зниження народжуваності лабораторних тварин, що харчувалися ГМ-кормом. Причому в кожному наступному поколінні не тільки знижувалася народжуваність, а й зростала кількість мутацій, 3-4 покоління виявлялося вже повністю стерильним.
Існує ще одна загроза ГМО - це економічна загроза. Якщо раніше фермер частину врожаю залишав на насіння, то при використанні ГМ культури це зробити неможливо, тому що ГМ культури не дають ні життєздатні насіння, ні плоди. У такій ситуації виробники ГМ насіння виявляться монополістами на сільськогосподарському ринку.
Законодавство України вимагає від товаровиробників перевіряти і контролювати на наявність ГМО кожну партію харчових та сільськогосподарських продуктів і ставити маркування про наявність чи відсутність ГМО. Відповідно до вимог Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» - усі харчові продукти, які не є генетично модифіковані, не містять у складі трансгенних компонентів або їх вміст складає менш ніж 0,9 %, мають маркуватися знаком «Без ГМО».
З питань дослідження харчових продуктів та сировини на вміст ГМО звертатись за адресою:
м. Херсон, вул. Смольна, 134-а, тел. (0552) 41 04 74, e-mail: lab@khcsm.org.ua