Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Законодавчі нововведення в сфері виробництва та обігу органічної сільсько-господарської продукції та сировини

Законодавчі нововведення в сфері виробництва та обігу органічної сільсько-господарської продукції та сировини
03/02/2014
Законодавчі нововведення в сфері виробництва та обігу органічної сільсько-господарської продукції та сировини
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!

З 9 січня 2014 року набув чинності Закон України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» від 03.09.2013 №425-VII. Відповідно до частини сьомої статті 29 цього закону забороняється при маркуванні продукції, яка не відповідає вимогам Закону України «Про виробництво та обіг органічної та сільськогосподарської продукції та сировини», використовувати написи «органічний», «біодинамічний», «біологічний», «екологічний» та інші слова з префіксом «біо».

Фахівці Державного підприємства «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» (далі - ДП «Херсонстандартметрологія») звертають увагу, що підприємства, які виготовляють подібну продукцію за технічними умовами, повинні терміново внести до них та до технологічної документації зміни з метою приведення їх у відповідність до чинного законодавства стосовно назви продукту. З питань внесення змін до технічних умов звертатися до фахівців відділу стандартизації ДП «Херсонстандартметрологія» тел. (0552) 41-04-80.

Що стосується підприємств, які виготовляють свою продукцію за державними стандартами, а на Херсонщині працюють саме такі, то їм слід терміново вжити заходів щодо приведення маркування своєї продукції до вимог законодавства.

За консультацією щодо правильного оформлення споживчого маркування можна звернутися до фахівців відділу сертифікації продукції та послуг ДП «Херсонстандартметрологія» тел. (0552) 41-04-70. Фахівці відділу також здійснюють перевіряння правильності оформлення споживчих етикеток та відповідності їх вимогам нормативних документів.

Якщо органічну продукцію імпортовано з інших країн і вона вироблена відповідно до законодавства країни походження, що підтверджено відповідним сертифікатом, написи «органічний», «біодинамічний», «біологічний», «екологічний» та інші слова з префіксом «біо» повинні в перекладі на українську мову позначатися написом «органічний продукт».

Ця вимога законодавства має на меті забезпечити справедливу конкуренцію між виробниками харчової продукції та належне функціонування ринку органічної продукції та сировини. Адже донедавна вищезгадані, привабливі для споживача назви на практиці доволі часто нічим не підкріплювалися, тобто нерідко це був просто маркетинговий хід з боку виробника і не більше.

Відтепер вся органічна продукція повинна не просто мати відповідну позначку на маркуванні, а й повністю відповідати вимогам закону. Отже, виробництво органічної продукції чи сировини - це виробнича діяльність фізичних або юридичних осіб (у тому числі з вирощування та переробки), де під час такого виробництва виключається застосування хімічних добрив, пестицидів, генетично модифікованих організмів (ГМО), консервантів тощо, та на всіх етапах виробництва (вирощування, переробки) застосовуються методи, принципи та правила, визначені цим законом.

Виробники, які успішно пройшли процедуру оцінки відповідності виробництва органічної продукції (сировини) та отримали сертифікат відповідності, заносяться до Реєстру виробників органічної продукції (сировини) і отримують право використовувати державний логотип встановленого зразка та маркувати свою продукцію чи сировину, як органічну. Із змістом Реєстру споживачі зможуть ознайомитися через ЗМІ. Фізичні або юридичні особи, що не занесені до Реєстру виробників органічної продукції (сировини), не мають права здійснювати виробництво органічної продукції (сировини). Реалізація органічної продукції дозволяється лише за наявності сертифіката відповідності.

Забороняється обіг органічної продукції, якщо вона:

1) вироблена особою, яка не отримала відповідного сертифіката відповідності;

2) маркована з порушенням вимог законодавства України;

3) імпортована з порушенням вимог законодавства України;

4) не відповідає вимогам щодо пакування, транспортування, зберігання та реалізації;

5) має вичерпаний термін придатності до споживання.

Органічна продукція, яка не відповідає встановленим вимогам щодо безпечності та якості харчових продуктів (Система ХАССП), а також вимогам вищезгаданого закону, підлягає вилученню з обігу.

Не допускається використання напису «органічний продукт» у власних назвах продуктів та торговельних марках при рекламуванні, а також у випадку маркування продукції, яка перебуває на стадії перехідного періоду до органічного виробництва.

У разі виявлення порушень вимог, встановлених для виробництва, переробки, зберігання, реалізації органічної продукції, орган з оцінки відповідності виробництва органічної продукції (сировини) анулює відповідний сертифікат.

Поділитися статею:
Напишіть нам