Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Випробувальний центр продукції ДП «Херсонстандартметрологія» проводить випробування по визначенню білку в харчових продуктах та сировині

Випробувальний центр продукції ДП «Херсонстандартметрологія» проводить випробування по визначенню білку в харчових продуктах та сировині
14/02/2017
Випробувальний центр продукції ДП «Херсонстандартметрологія» проводить випробування по визначенню білку в харчових продуктах та сировині
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!

Білки або протеїни – високомолекулярні азотовмісні сполуки, молекули яких побудовані із залишків α-амінокислот.  Термін "протеїн", введений Берцеліусом в 1838 р. в перекладі з грецького означає "первинний", що відображає головуючу роль білків в природі. У природі існує велика кількість білків, що становлять основу живих організмів, починаючи від вірусів і закінчуючи людиною. Вони кількісно переважають над іншими макромолекулами, є присутніми в живій клітині і складають 20% маси людського тіла, більше 50% сухої маси клітини. Величезна різноманітність білків зумовлена здатністю двадцяти протеїногенних α-амінокислот взаємодіяти одна з одною з утворенням полімерних молекул. Виняткова властивість білків – створення визначеної, властивої тільки даному білку просторової структури.

За хімічною побудовою білки – це біополімери, які складаються із залишків амінокислот, з’єднаних пептидними зв’язками. Білки належать до незамінних речовин, без яких неможливе життя, ріст та розвиток організму.

        Біологічні функції білків:

1)      каталітична полягає в тому, що білки (ферменти)прискорюють біохімічні реакції в процесі обміну речовин;

2)      структурна – білки у тварин утворюють рогові покриви, є основою сполучення між клітинами;

3)      рухова, яку виконують скорочувальні білки, які у всіх живих організмів побудовані і функціонують за спільним принципом, наприклад, актин і міозин у м’язовому волокні;

4)      транспортна – перенесення по крові гормонів, газів (гемоглобін і міоглобін), заліза, залишків жирних кислот та ін.;

5)      регуляторна – регулювання швидкості біохімічних процесів;

6)      захисна функція білків полягає у синтезі антитіл у відповідь на появу чужорідних;

7)    енергетична – білки можуть бути джерелом енергії для людини, так в результаті повного окиснення 1 г білка виділяється 17 кДж енергії, проте білки не відкладаються про запас – надмірна кількість білків, що надійшла до організму, витрачається для отримання енергії;

8)      інформаційна функція білків полягає в тому, що через білки відбувається передача генетичної інформації з покоління в покоління.

Білки неможливо замінити іншими речовинами, їх роль в організмі людини є надзвичайно важливою і необхідність білків для організму людини пояснюється наступним:

білок потрібний для росту і розвитку , так як він є основним будівельним матеріалом для утворення нових клітин;

білок управляє обмін речовин (метаболізм);

білки регулюють водний баланс в організмі;

білки підсилюють імунну систему, синтезуючи антитіла, які борються з інфекцією, ліквідовуючи загрозу захворювання.

Якщо прийняти цінність білків молока (в ньому є всі незамінні амінокислоти) за 100, то біологічну цінність м’яса і риби можна виразити числом 95, картоплі – 85, житнього хліба – 75, рису – 58, гороху – 55, пшениці – 50. Нескомпенсованість білка в організмі несприятливо позначається на діяльності серцево-судинної, дихальної та інших систем. Недолік білка погіршує апетит, що в свою чергу зменшує приплив білка з їжею – виникає порочне коло. Для того, щоб цього не відбулося, потрібно постійно вводити в організм фізіологічно необхідну кількість білка з їжею.

Тому дуже важливо знати та контролювати кількість білку в продуктах харчування. Випробувальний центр продукції ДП «Херсонстандартметрологія» проводить випробування по визначенню білку в харчових продуктах та сировині: культурах зернових, олійних; м’ясі та м’ясних продуктах; яйцях та яйцепродуктах; молоці та молочних продуктах; борошні; кормах та комбікормах. У 2016 році у випробувальному центрі продукції ДП «Херсонстандартметрологія» проведено 338 випробувань по визначенню білку.                                                                                 

 З питань проведення досліджень продукції звертатись за адресою:

м. Херсон, вул. Смольна, 134а, тел. (0552 ) 41 04 74, факс (0552 ) 41 04 75

e-mail: lab@khcsm.org.ua

Поділитися статею:
Напишіть нам