Білки або протеїни – високомолекулярні азотовмісні сполуки, молекули яких побудовані із залишків α-амінокислот. Термін "протеїн", введений Берцеліусом в 1838 р. в перекладі з грецького означає "первинний", що відображає головуючу роль білків в природі. У природі існує велика кількість білків, що становлять основу живих організмів, починаючи від вірусів і закінчуючи людиною. Вони кількісно переважають над іншими макромолекулами, є присутніми в живій клітині і складають 20% маси людського тіла, більше 50% сухої маси клітини. Величезна різноманітність білків зумовлена здатністю двадцяти протеїногенних α-амінокислот взаємодіяти одна з одною з утворенням полімерних молекул. Виняткова властивість білків – створення визначеної, властивої тільки даному білку просторової структури.
За хімічною побудовою білки – це біополімери, які складаються із залишків амінокислот, з’єднаних пептидними зв’язками. Білки належать до незамінних речовин, без яких неможливе життя, ріст та розвиток організму.
Біологічні функції білків:
1) каталітична полягає в тому, що білки (ферменти)прискорюють біохімічні реакції в процесі обміну речовин;
2) структурна – білки у тварин утворюють рогові покриви, є основою сполучення між клітинами;
3) рухова, яку виконують скорочувальні білки, які у всіх живих організмів побудовані і функціонують за спільним принципом, наприклад, актин і міозин у м’язовому волокні;
4) транспортна – перенесення по крові гормонів, газів (гемоглобін і міоглобін), заліза, залишків жирних кислот та ін.;
5) регуляторна – регулювання швидкості біохімічних процесів;
6) захисна функція білків полягає у синтезі антитіл у відповідь на появу чужорідних;
7) енергетична – білки можуть бути джерелом енергії для людини, так в результаті повного окиснення 1 г білка виділяється 17 кДж енергії, проте білки не відкладаються про запас – надмірна кількість білків, що надійшла до організму, витрачається для отримання енергії;
8) інформаційна функція білків полягає в тому, що через білки відбувається передача генетичної інформації з покоління в покоління.
Білки неможливо замінити іншими речовинами, їх роль в організмі людини є надзвичайно важливою і необхідність білків для організму людини пояснюється наступним:
білок потрібний для росту і розвитку , так як він є основним будівельним матеріалом для утворення нових клітин;
білок управляє обмін речовин (метаболізм);
білки регулюють водний баланс в організмі;
білки підсилюють імунну систему, синтезуючи антитіла, які борються з інфекцією, ліквідовуючи загрозу захворювання.
Якщо прийняти цінність білків молока (в ньому є всі незамінні амінокислоти) за 100, то біологічну цінність м’яса і риби можна виразити числом 95, картоплі – 85, житнього хліба – 75, рису – 58, гороху – 55, пшениці – 50. Нескомпенсованість білка в організмі несприятливо позначається на діяльності серцево-судинної, дихальної та інших систем. Недолік білка погіршує апетит, що в свою чергу зменшує приплив білка з їжею – виникає порочне коло. Для того, щоб цього не відбулося, потрібно постійно вводити в організм фізіологічно необхідну кількість білка з їжею.
Тому дуже важливо знати та контролювати кількість білку в продуктах харчування. Випробувальний центр продукції ДП «Херсонстандартметрологія» проводить випробування по визначенню білку в харчових продуктах та сировині: культурах зернових, олійних; м’ясі та м’ясних продуктах; яйцях та яйцепродуктах; молоці та молочних продуктах; борошні; кормах та комбікормах. У 2016 році у випробувальному центрі продукції ДП «Херсонстандартметрологія» проведено 338 випробувань по визначенню білку.
З питань проведення досліджень продукції звертатись за адресою:
м. Херсон, вул. Смольна, 134а, тел. (0552 ) 41 04 74, факс (0552 ) 41 04 75
e-mail: lab@khcsm.org.ua