ГМО - результат застосування генної інженерії, що дозволяє вбудовувати гени і сегменти ДНК з одного організму в інший з метою досягнення бажаних властивостей. Зараз у світі трансгенні рослини вирощуються на площі понад 80 млн. га. Найпоширеніші - соя, кукурудза, ріпак, пшениця, буряк, тютюн, бавовник, картопля, полуниця. Не має точних даних ні щодо безпечності, ні щодо шкоди від їх вживання, оскільки тривалість спостережень - мізерна. Сказати офіційно, що ГМО шкідливі не може ніхто, частіше за все вживається термін «потенційно небезпечні». Вчені викладають лише деякі теорії про наслідки вживання продукції з ГМО. Сам по собі трансген ніякої видимої шкоди не спричиняє, бо не може вбудовуватись у генетичний код людини. Однак вчені застерігають: вживання продуктів із ГМО може призвести до появи алергічних реакцій. Наприклад, у США, де генетично модифіковані продукти вільно споживаються, від алергії страждають приблизно 70 % населення, у Швеції, де такі продукти під забороною, - лише 7%. Наслідком вживання продуктів із вмістом трансгенів є порушення структури слизовою оболонки шлунку, поява стійкості мікрофлори кишечника до антибіотиків. Ще одним наслідком може стати зниження імунітету та порушення обміну речовин. Наведенні наслідки не є гарантованими у результаті вживання продуктів із ГМО, існує лише певний ризик розвитку таких захворювань. Для доведення усіх наслідків вживання продуктів із ГМО необхідно 40-50 років.
Тому на даному етапі розвитку діяльності сфер передавання, обробляння та використання ГМО необхідним є забезпечення запобігання потенційним негативним наслідкам від здійснення генетично-інженерної діяльності. Ці дії мають бути спрямовані на контролювання у харчових продуктах, промисловій сировині та кормах якісного та кількісного вмісту ГМО на рівні випробувальних лабораторій за допомогою чинних в Україні національних стандартів, гармонізованих з міжнародними.
Фахівцями лабораторії по визначенню генетично модифікованих організмів Випробувального центру продукції ДП «Херсонстандартметрологія» освоєні методи якісного та кількісного визначення трансгенів.
З питань проведення досліджень звертайтеся за адресою:
м. Херсон, вул. Смольна, 134а, тел.(0552) 41-04-74; факс (0552) 41-04-75
e-mail:lab@khcsm.org.ua