Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

В Україні розробили порядок маркування органічної продукції

В Україні розробили порядок маркування органічної продукції
09/04/2014
В Україні розробили порядок маркування органічної продукції
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!

Маркувати продукцію як органічну виробники можуть лише за наявності сертифіката відповідності.

Маркування має складатися з державного або приватного логотипу органічної продукції

Міністерство аграрної політики та продовольства України з метою ідентифікації органічних продуктів харчування споживачами розробило порядок їх маркування.

Розроблені правила маркування та вимоги до неї закріплені проектом постанови Кабінету міністрів «Про затвердження Порядку та вимог до маркування органічної продукції», опублікованому на офіційному веб-сайті Мінагрополітики.

Згідно з запропонованим порядком, маркувати продукцію як органічну виробники можуть лише за наявності сертифіката відповідності. При цьому сама маркування повинно складатися з державного або приватного логотипу органічної продукції, під яким вказується номер контролюючого органу, який складається з акроніма, який визначає країну, в якій знаходиться сертифікований оператор; терміна, який позначає метод, що забезпечує посилання на метод органічного виробництва; код сертифікаційного органу.

Крім того, Мінагрополітики пропонує обов\'язково вказувати на маркуванні органічної продукції країну походження товару, виробника та адреса потужностей виробництва, відсоток органічних інгредієнтів по відношенню до загальної кількості складових сільськогосподарського походження. При цьому для маркування перероблених харчових продуктів, згідно з проектом постанови, логотип «Органічна продукція» може використовуватися тільки в тому випадку, якщо не менше 95 % ваги їх інгредієнтів сільськогосподарського походження є органічним.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні 2013 року в Україні набув чинності Закон «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини», що регулює відносини у сфері виробництва та обігу органічної продукції. Законом також були визначені загальні правила виробництва органічної продукції (сировини) тваринного і рослинного походження.

За оцінками Федерації органічного руху України, обсяг внутрішнього споживання органічної продукції сільського господарства в грошовому еквіваленті в країні в 2013 році склав близько 12 млн. євро, що на 52 % більше, ніж роком раніше.

Довідка УНІАН. Органічна продукція сільського господарства - це продукція, виготовлена без використання (або з меншим використанням) синтетичних пестицидів, синтетичних мінеральних добрив, регуляторів росту, штучних харчових добавок, а також без використання генетично модифікованих продуктів.

З питань проведення досліджень продуктів харчування звертатися за адресою:
м. Херсон, вул. Смольная, 134 - а, тел. (0552 ) 41 04 74, факс (0552 ) 41 04 75
e - mail: lab@khcsm.org.ua
з питань проведення сертифікаціі продукції тел. ( 0552 ) 41 04 70,
факс ( 0552 ) 41 04 69

 

Поділитися статею:
Напишіть нам