Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

В УКРАЇНІ ПРОТЯГОМ 2015 РОКУ БУДУТЬ СКАСОВАНІ СТАНДАРТИ КОЛИШНЬОГО СРСР

В УКРАЇНІ ПРОТЯГОМ 2015 РОКУ БУДУТЬ СКАСОВАНІ СТАНДАРТИ КОЛИШНЬОГО СРСР
20/03/2015
В УКРАЇНІ ПРОТЯГОМ 2015 РОКУ БУДУТЬ СКАСОВАНІ СТАНДАРТИ КОЛИШНЬОГО СРСР
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!

Програмою діяльності Кабінету Міністрів України на 2015 рік визначено ціль щодо припинення дії на території України стандартів колишнього СРСР, розроблених до 1992 року. (Постанова КМУ від 09.12.2014 р. № 695 та Постанова ВРУ від 11.12.2014 № 26-VIII).

Україна з набуттям членства Світовій організації торгівлі та підписанням Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом визначила пріоритетним напрямком прийняття міжнародних та європейських стандартів як національних з одночасним скасуванням ГОСТів, розроблених до 1992 р., а не розроблення власних національних стандартів, які можуть створювати зайві технічні бар\'єри у торгівлі.
Протягом поточного року національний орган стандартизації має припинити дію усіх чинних в Україні стандартів колишнього СРСР, розроблених до 1992 року. Взагалі у фонді національних стандартів України в данний час знаходиться близько 13 тис. таких документів.

Без заміни будуть скасовані ГОСТи, які вони втратили актуальність, тобто така продукція не випускається або послуга не надається. А також стандарти, якими користується лише одно, або декілька підприємств України. У такому випадку підприємствам пропонується розробити та використовувати стандарт підприємства.

Інші ГОСТи будуть замінені на відповідні національні стандарти, зокрема гармонізовані з міжнародними та регіональними, в тому числі європейськими. Це стосується документів, які використовуються виробниками, за якими випускається продукція та надаються послуги.

З цією метою будуть визначені національні стандарти, які вже розробляються, а також міжнародні та європейські стандарти, які можна прийняти як національні методом підтвердження, з подальшим перекладом у разі необхідності.

Замовником гармонізації національних стандартів з міжнародними та європейськими виступає Мінекономрозвитку України. Джерело фінансування розробки національних стандартів у разі відсутності міжнародних та європейських стандартів визначається окремо. При цьому необхідно взяти до уваги, що відповідно до європейської практики саме бізнес фінансує розроблення стандартів.

Джерело: http://www.csm.kiev.ua

Поділитися статею:
Напишіть нам