Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Перевіряємо лічильники електричної енергії

Перевіряємо лічильники електричної енергії
17/03/2017
Перевіряємо лічильники електричної енергії
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!

Сьогодні, коли   майже кожен день на щось зростають ціни споживачі змушені ретельніше обмірковувати можливі варіанти економії власних коштів. Один з варіантів економії – забезпечення правильної роботи побутових приладів обліку. Якось  в Інтернеті з’явився  матеріал ШОК! ВСЕ проверенные нами счётчики оказались работающими «В РЕЖИМЕ ДВОЙНОЙ ТАРИФ»! Как проверить свой счётчик?  після якого  фахівці ДП «Херсонстандартметрологія» провели власне дослідження  лічильника електроенергії, який донедавна працював собі тихенько десь на сходовій клітці або в тамбурі. Одразу зазначимо, що фахівці по роду роботи вже понад 10 років співпрацюють із службою по ремонту електролічильників ПАТ «ЕК «Херсонобленерго», тобто мають не аби який досвід роботи в цій сфері.

Річ у тому, що в експлуатації у населення здебільшого перебувають однофазні електронно-механічні лічильники електричної енергії різноманітних виробників. Різні на зовнішній вигляд лічильники мають дуже схожі між собою внутрішні елементи китайського виробництва. Наприклад,  лічильники НІК2102-02 (виробник - концерн «НІК» Україна) 

та  лічильники СО-ЭА05Р виробництва ПАТ «ЕК «Херсонобленерго» по ліцензії заводу «Коммунарсчетмаш» (Україна), який виробляє лічильники СО-ЭА05; СО-ЭА05М1; СО-ЭА09; СО-ЭА10Д .

Кожен такий лічильник має печатну плату з  мікросхемою, яка з високою точністю враховує спожиту електроенергію та видає електричні імпульси на спеціальний кроковий двигун – лічильний механізм, який обертає ролики із цифрами. Саме він «відповідає» за проблему, про яку йшлося в матеріалі, ШОК! ВСЕ проверенные нами счётчики оказались работающими «В РЕЖИМЕ ДВОЙНОЙ ТАРИФ»! Как проверить свой счётчик? .

На фото червоною стрілочкою вказано на цифри 100 (для СО-ЭА10Д)  або 200 (для НІК2102-02), що нанесені  на  корпусі лічильного механізму. Цифри означають кількість імпульсів, через яку лічильний механізм збільшить свої показники на 1 кВт/год. Із певною долею вірогідності можна сказати, що ситуація, коли лічильник нараховує в два рази більше електроенергії можлива лише тоді,  коли якимось чином були переплутані механізми, наприклад, після ремонту,  коли механізм із числом «100» встановили в лічильник замість механізму з числом «200». Через руки фахівців ДП «Херсонстандартметрологія» за понад 10 років роботи пройшло кілька десятків тисяч лічильників і така ситуація спостерігалась лише один раз.

 

Перевірити лічильник електричної енергії можна за адресою вул. Смольна, 134 а,м. Херсон, 73011 тел. (0552) 41-04-60, е-mail: office@khcsm.org.ua 

 

 

Поділитися статею:
Напишіть нам