Незважаючи на те, що вирощування та виготовлення продуктів з вмістом ГМО в Україні заборонено, сьогодні на полицях українських крамниць можна легко знайти безліч продуктів з їх вмістом. Навіть на полях Херсонської області вирощують сировину для таких продуктів. При цьому до органів сертифікації, щоби отримати висновок про відсутність ГМО у сировині і продуктах харчування звертаються лише одиниці.
Що ж таке «ГМО»? Це генетично модифіковані організми, ДНК яких змінено за допомогою маніпуляцій генної інженерії. У природі такий спосіб неможливий - ГМО можуть містити фрагменти ДНК з будь-яких інших живих організмів (рослин, бактерій, комах, риб, тварин і навіть людини).
І сьогодні є підстави вважати, що в результаті експериментів з ДНК модифіковані продукти перетворилися на генетичну зброю.
Акредитований випробувальний центр продукції ДП «Херсонстандартметрологія» в своїх лабораторіях проводить випробування із визначення вмісту ГМО. З початку 2016 року фахівці випробувального центру продукції ДП «Херсонстандартметрологія» провели дослідження по визначенню наявності ГМО 680 зразків сільськогосподарської сировини та продуктів харчування. У 80 досліджених зразках виявлено вміст ГМО понад норми, а саме: з 59 досліджених зразків сої в 43 досліджених зразках виявлено вміст ГМО понад норми, з 43 досліджених зразків ріпаку в 30 зразках виявлено вміст ГМО понад норми, з 25 досліджених зразків кукурудзи в 7 зразках виявлено вміст ГМО понад норми. Найбільш розповсюджені ГМ культури - соя, кукурудза, ріпак, картопля, томати, полуниця, буряк.
Станом на березень 2017 року, при проведенні весняно-польових робіт, сільськогосподарські товаровиробники не проводили випробування насіннєвого матеріалу зернових та зернобобових на вміст ГМО. А це – пряма загроза для безпеки населення та екології не тільки нашого регіону, а і в цілому в Україні, тому що транснаціональні компанії з метою отримання надприбутків просто знищують наші землі вирощуванням модифікованих культур.
Для кожного з нас це рано чи пізно може мати певні наслідки. В першу чергу від вирощування таких рослин страждають земля і люди, тому що, як виявилось, опилення рослин з ГМО поширюється в радіусі до 4 км на всі культури, які знаходяться поряд. А усі ГМ-культури є безплідними (у першому або другому поколінні) і не дають життєздатного насіння.
А ген безпліддя, переданий плазмідами іншим рослинам, комахам, потаємним бактеріям і тваринам в свою чергу веде до їх вимирання і перетворює родючу землю в мертву пустелю, де крім ГМО нічого більше не росте, а отрутохімікати, якими обприскують ці поля, отруюють ґрунт і роблять її непридатною для традиційного землеробства на багато десятиліть.
Від ГМО страждають і люди. Як відомо, населення Херсонської області щорічно зменшується в середньому майже на 6000 осіб.
Модифіковані культури не тільки шкодять ґрунту – вони фактично винищують наше населення. Адже не треба навіть вживати продукти з ГМО для того, аби потрапити під їх вплив. Достатньо просто жити поруч з цими рослинами, які ростуть на полях і розносять свій пилок. Їх частки потрапляють в людський організм і роблять свою «чорну» роботу – викликають проблеми зі здоров’ям, хвороби, нездужання.
Вже майже 3 роки у випробувальному центрі продукції ДП «Херсонстандартметрологія» функціонує єдина в області акредитована лабораторія молекулярно-генетичних досліджень, яка оснащена сучасним аналітичним обладнанням та аналізатором нуклеїнових кислот.
З питань дослідження харчових продуктів та сировини на вміст ГМО звертатись за адресою:
м. Херсон, вул. Смольна, 134-а, ДП «Херсонстандартметрологія», тел. (0552) 41 04 74,
e-mail: lab@khcsm.org.ua