Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Найбільш розповсюджені ГМ культури - соя, кукурудза, ріпак, картопля, томати, полуниця, буряк

Найбільш розповсюджені ГМ культури -  соя, кукурудза, ріпак, картопля, томати, полуниця, буряк
23/05/2017
Найбільш розповсюджені ГМ культури - соя, кукурудза, ріпак, картопля, томати, полуниця, буряк
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!

Незважаючи на те, що вирощування та виготовлення продуктів з вмістом ГМО в Україні заборонено, сьогодні  на полицях українських крамниць можна легко знайти безліч продуктів з їх вмістом. Навіть на полях Херсонської області вирощують сировину для таких продуктів. При цьому до органів сертифікації, щоби отримати висновок про відсутність ГМО у сировині і продуктах харчування   звертаються лише одиниці.

Що ж  таке «ГМО»? Це генетично модифіковані організми, ДНК яких змінено за допомогою маніпуляцій генної інженерії. У природі такий спосіб неможливий - ГМО можуть містити фрагменти ДНК з будь-яких інших живих організмів (рослин, бактерій, комах, риб, тварин і навіть людини).

І сьогодні є підстави вважати, що в результаті експериментів з ДНК модифіковані продукти перетворилися на генетичну зброю.

Акредитований випробувальний центр продукції ДП «Херсонстандартметрологія» в своїх лабораторіях проводить випробування із визначення вмісту ГМО. З початку 2016 року  фахівці випробувального центру продукції ДП «Херсонстандартметрологія»  провели дослідження  по визначенню наявності ГМО 680 зразків сільськогосподарської сировини та продуктів харчування. У 80 досліджених зразках виявлено вміст ГМО понад норми, а саме: з 59 досліджених  зразків сої  в 43 досліджених  зразках виявлено вміст ГМО понад норми, з 43 досліджених  зразків  ріпаку в 30 зразках виявлено вміст ГМО понад норми, з 25 досліджених  зразків  кукурудзи в 7 зразках виявлено вміст ГМО понад норми. Найбільш розповсюджені ГМ культури -  соя, кукурудза, ріпак, картопля, томати, полуниця, буряк.

Станом на березень 2017 року, при проведенні весняно-польових робіт, сільськогосподарські товаровиробники не проводили випробування насіннєвого матеріалу зернових та зернобобових на вміст ГМО. А це – пряма загроза для безпеки населення та екології не тільки нашого регіону, а і в цілому в Україні, тому що транснаціональні компанії з метою отримання надприбутків просто знищують наші землі вирощуванням модифікованих культур.

Для кожного з нас це рано чи пізно може мати певні наслідки. В першу чергу від вирощування таких рослин страждають земля і люди, тому що, як виявилось, опилення рослин з ГМО поширюється в радіусі до 4 км на всі культури, які знаходяться поряд. А усі ГМ-культури є безплідними (у першому або другому поколінні) і не дають життєздатного насіння.

А ген безпліддя, переданий плазмідами іншим рослинам, комахам, потаємним бактеріям і тваринам в свою чергу веде до їх вимирання і перетворює родючу землю в мертву пустелю, де крім ГМО нічого більше не росте, а отрутохімікати, якими обприскують ці поля, отруюють ґрунт і роблять її непридатною для традиційного землеробства на багато десятиліть.

Від ГМО страждають і люди. Як відомо, населення Херсонської  області щорічно зменшується в середньому майже на 6000 осіб.

Модифіковані культури не тільки шкодять ґрунту – вони фактично винищують наше населення. Адже не треба навіть вживати продукти з ГМО для того, аби потрапити під їх вплив. Достатньо просто жити поруч з цими рослинами, які ростуть на полях і розносять свій пилок. Їх частки потрапляють в людський організм і роблять свою «чорну» роботу – викликають проблеми зі здоров’ям, хвороби, нездужання.

Вже майже 3 роки у випробувальному центрі продукції ДП «Херсонстандартметрологія»  функціонує єдина в області акредитована лабораторія молекулярно-генетичних досліджень, яка оснащена сучасним аналітичним обладнанням та аналізатором нуклеїнових кислот.

З питань  дослідження  харчових продуктів  та сировини  на вміст ГМО звертатись за адресою:

м. Херсон, вул. Смольна, 134-а, ДП «Херсонстандартметрологія»,  тел. (0552) 41 04 74,

e-mail: lab@khcsm.org.ua

Поділитися статею:
Напишіть нам