Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

На Міжнародному форумі обговорювали, як наблизити вітчизняну продукцію до європейських стандартів

На  Міжнародному форумі обговорювали,  як наблизити вітчизняну продукцію до європейських стандартів
24/04/2018
На Міжнародному форумі обговорювали, як наблизити вітчизняну продукцію до європейських стандартів
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!

В.о. генерального директора ДП «Херсонстандартметрологія» Владислав Оніщенко взяв участь у Міжнародному форумі «Роль стандартів та технічних регламентів для забезпечення сталого розвитку економіки України в умовах глобалізації».

Організатором форуму виступили Мінекономрозвитку України за підтримки Харківської облдержадміністрації, Організації Об'єднаних Націй із промислового розвитку (UNIDO), Уряду Німеччини через Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ), Федерального фізико-технічного інституту Німеччини (PTB).

Форум зібрав понад 300 учасників -  представників підприємств, установ, організацій, бізнес-структур і асоціацій.

Перший віце-прем'єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів прокоментував важливість обговорюваних питань у своєму зверненні до учасників форуму так: «Сучасні стандарти та технічні регламенти, на які спирається бізнес і суспільство, мають сприяти безпеці громадян і стимулювати розвиток сучасних технологій в економіці. Уряд та Міністерство досягли значних успіхів у цьому напрямку, важливим етапом чого у найближчій перспективі має стати ухвалення Стратегії розвитку системи технічного регулювання. Її реалізація забезпечить визнання української системи технічного регулювання на європейському та світовому рівні і стане міцним підґрунтям для сталого розвитку економіки України»

Цей захід поклав початок цілій серії регіональних форумів, запланованих Міністерством економічного розвитку і торгівлі України з метою посилення експортної здатності української продукції та забезпечення сталого розвитку економіки завдяки впровадженню в Україні вимог міжнародного рівня.

На форумі була обговорена низка технічних питань, від яких залежить успішність виходу вітчизняних компаній на європейський та інші міжнародні ринки. Експерти профільних департаментів Мінекономрозвитку, ДП «Харківстандартметрологія», а також міжнародних організацій – Організації Об'єднаних Націй із промислового розвитку (UNIDO), Міжнародної електротехнічної комісії (IEC), Федерального фізико-технічного інституту Німеччини (PTB) роз'ясняли  учасникам форуму ситуацію, що склалася у сфері технічного регулювання України.

Система технічного регулювання, що охоплює стандартизацію, метрологію та оцінку відповідності (сертифікацію), є одним із ключових інструментів, який забезпечує конкурентоспроможність економіки держави, сприяє вирішенню проблем структурної і технічної відсталості, розширює доступ на зовнішні ринки.

На форумі наголосили, що саме розвиток технічного регулювання є головним чинником зняття технічних бар'єрів у міжнародній торгівлі. Воно відіграє значну роль у виробництві конкурентоспроможної якісної продукції, захисті довкілля та ощадливому використанні ресурсів, що є основою сталого розвитку будь-якої країни.

Уряд, який представляв на форумі заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Юрій Бровченко, створив необхідні передумови, щоб впровадити нову систему технічного регулювання в Україні, засновану на європейських вимогах. Це наблизило ринок ЄС до українських виробників, але разом з тим створило нові виклики для них. Адже, щоб бути затребуваними на ринку Європи, необхідно добре вивчити ті правила гри, які на ньому присутні, а також адаптувати свою продукцію до цих правил.

«Завдання Мінекономрозвитку – адаптувати законодавство до вимог європейського ринку до 2020 року, – констатував Юрій Бровченко. – Уже адаптовані й впроваджені тисячі стандартів. Але це ще не говорить про те, що наші підприємства зможуть виробляти продукцію відповідно до цих стандартів». Допомогти вітчизняним виробникам зорієнтуватися в європейських технічних вимогах  (а саме стандартах і технічних регламентах) і був покликаний нинішній форум. 

Генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко наголосив, що головна їх особливість полягає в тому, що європейська система технічного регулювання заснована не на обов'язковості стандартів, як було раніше в Україні, а на дотриманні вимог безпеки, закладених у технічних регламентах. Технічний регламент – це документ, що встановлює обов'язкові вимоги до тієї або іншої продукції, спрямовані на захист життя й здоров'я громадян, охорону навколишнього середовища, забезпечення енергетичної ефективності. Вироблена або імпортована продукція повинна обов'язково відповідати технічним регламентам, а дотримання стандартів носить добровільний характер. Тому виробники відповідають за виконання вимог безпеки, установлених технічними регламентами, і за надання споживачам повної й достовірної інформації про якість товарів і особливості їхнього використання.
У межах форуму також відбувся обмін досвідом директорів регіональних державних центрів системи технічного регулювання України з питань застосування нового законодавства для адаптації до європейських вимог.  

Поділитися статею:
Напишіть нам