Класифікація харчових добавок в системі Codex Alimentarius, розроблена Міжнародною організацією по харчових продуктах і сільському господарству (FAO) при ООН. Всі ці дані доведені до відома виробників продуктів, але оскільки FAO - громадська організація, її інформація носить лише рекомендаційний характер.
Бензоат натрію (Е211). Натрієва сіль бензойної кислоти виконує досить важливу функцію консерванту - перешкоджає бродінню соків, не дає розмножуватися бактеріям. Її додають у газовану воду і чіпси, в м'ясо і кетчуп. Тривале вживання Е211 в їжу може призвести до порушень в обміні речовин і викликати рак.
Аспартам (Е951). Цей підсолоджувач і підсилювач смаку замінює цукор в продуктах для діабетиків. Аспартам додається в жуйки, напої, консерви, приправи і т.д. Вже кілька років в США, де він застосовується дуже широко, йде кампанія по забороні Е951. Продукти з додаванням аспартама можуть викликати мігрень, висип на шкірі і погіршення мозкової діяльності.
До найбільш шкідливих відносяться консерванти і антиокислювачі.
Так, консервант Е240 (формальдегід) може бути присутнім в консервах (гриби, компоти, варення, соки і т.д.). Консерванти і стабілізатори діють на кшталт антибіотиків.
Крім названих вище, є хімічні сполуки, які не вважаються небезпечними і дозволені до застосування в усьому світі. Однак, наскільки доречно говорити про їх нешкідливість. Ось одні з найпоширеніших: Е250 - нітрит натрію, Е251 - нітрат натрію, Е252 - нітрат калію. Без цих добавок неможливо уявити собі ковбасні вироби. У процесі обробки ковбасний фарш втрачає свій ніжно-рожевий колір, перетворюючись у сіро-буру масу. Тоді в хід йдуть нітрати і нітрити, і от з вітрини на нас «дивиться» вже варена ковбаса кольору парної телятини. Нітродобавки містяться не тільки у ковбасних виробах, а й у копченій рибі, шпротах, консервованому оселедці.
Порада споживачеві!
Уважніше читайте написи на етикетках. Не дивлячись, цілком можна купити крохмаль зі смаком, запахом і кольором ковбаси.
Деякі добавки шкідливі тільки у великій кількості, але канцерогени мають властивість - накопичуватися в організмі. Будь-яка модифікація продуктів робить їх потенційно небезпечними для здоров'я.
Не купуйте продукти з довгостроковим терміном зберігання, вказаним на етикетці - ознака того, що в їстівному складі багато консервантів.
Будьте пильними!