Молоко посідає одне з провідних місць серед продуктів харчування. Наявність в ньому органічних речовин (білків, жирів, вуглеводів), які легко засвоюються, а також необхідних для людського організму мікроелементів робить його незамінним харчовим продуктом. За останні роки асортимент молока, і особливо кисломолочних продуктів, значно розширився, тому проблема встановлення натуральності стоїть досить гостро. Більшість українців впевнені, що справжнє молоко можна купити лише у бабусі на базарі, й саме цей продукт є найбільш корисним.
За що споживач цінує кефір, йогурт, згущене молоко, плавлений сирок? За те, що ці продукти зроблені зі справжнього молока. А значить, несуть велику кількість повноцінних білків, поживних молочних жирів і цілого комплексу біодоступних мінеральних речовин та мікроелементів (зокрема кальцію, калію, фосфору, магнію). Також у деяких молочнокислих продуктах (наприклад, кефірі, йогурті) містяться мікроорганізми, які допомагають нормалізувати роботу органів травлення, зміцнити імунну систему, ефективно боротися з дисбактеріозами тощо.
Основними компонентами молока і молочних продуктів є не тільки жири й білки, а й мінеральні солі, безліч гормонів і ферментів, а також вітамінів. Кожна з складових частин молока має корисні властивості, які обумовлені видатної біологічною цінністю. Деякі з органічних мікроелементів, які є в молоці, є унікальними і не повторюються в інших продуктах, створених природою.
Молочний жир складається з тригліцеридів (сполуки гліцерина з жирними кислотами) й так званою неомиляємою частиною, що складає близько 75 %. Тригліцериди молочного жиру відрізняються від інших жирів значним різноманіттям жирнокислотного складу. В них виявлено більш як 40 видів жирних кислот, із яких 57% складають насичені, 32% - ненасичені (біологічно більш активні), 11% - летючі жирні кислоти.
Але все «працює» за однієї суттєвої умови: якщо продукти вироблені з коров’ячого молока, без додавання рослинних жирів.
Хоча рослинні жири у молоці або сметані — це не пліснява і не кишкова паличка, споживачеві такий продукт все одно може піти не на користь. А все тому, що рослинні інгредієнти, які додають у фальсифіковане молоко, сметану тощо, покликані максимально здешевити виробництво продукту. Тому нечесні виробники додають у молочну продукцію не дорогу, якісну оливкову олію (хоч така заміна коров’ячого молока все одно є фальсифікатом, але від неї принаймні великої шкоди немає), а дешеву пальмову, яка коштує навіть менше, ніж звичайна соняшникова олія.
Здавалось би, це рослинний продукт, чому він такий небезпечний? Справа в тому, що ця пальмова олія є двох видів: пальмово-ядерна та із м’якоті. Пальмову м’якоть використовують найбільше, вона дуже насичена, ми її називаємо олією, а насправді - це жир. Коли його використовують у виробництві продуктів, то обов’язково піддають якійсь технологічній обробці. Вона, як правило, полягає в тому, що через нього пропускають водень, тобто його приводять до ще твердішого стану. Це робиться для того, щоб такий продукт дуже довго зберігався. Але він не є здоровим жиром, наша травна система не пристосована до нього. Така велика кількість жиру порушує ліпідний обмін в організмі, в першу чергу, діє на судини і викликає атеросклеротичні зміни, тягне за собою серцево-судинні захворювання, діабет, навіть онкологічні захворювання, хворобу Альцгеймера.
В багатьох випадках виробник може «забути» попередити споживача про додавання такого інгредієнту на упаковці. Тому потрібно уважно читати етикетки та склад продукту. Якщо продукт носить назву «сметанка» а не «сметана», «згущенка» а не «згущене молоко», «сирний продукт», «молочний продукт», «маселко» то такий продукт не натуральний.
Відчути на смак, чи є пальмова олія в маслі, сирі чи інших молочних продуктах ніяк не можна. Це можливо зробити лише лабораторними дослідженнями.
Випробувальний центр Державного підприємства «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» визначає тригліцеридний склад в молоці та молочній продукції з використанням сучасного обладнання, що дає змогу розпізнати фальсифікат різного характеру в навіть мінімальних кількостях.
З питань випробувань харчової продукції та продовольчої сировини звертатись за адресою:
м. Херсон, вул. Смольна, 134а, тел. (0552)41-04-74, факс (0552)41-04-75
e-mail: lab@khcsm.org.ua