Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

До уваги представників бізнесу! Мінекономіки щодо галузевих нормативних документів

До уваги представників бізнесу! Мінекономіки щодо галузевих нормативних документів
09/06/2021
До уваги представників бізнесу! Мінекономіки щодо галузевих нормативних документів
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!

ПОВІДОМЛЕННЯ

щодо перевірки, перегляду та скасовування
галузевих нормативних документів

Пунктом 123 Плану пріоритетних дій Уряду на 2021 рік, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 276-р (далі - План пріоритетних дій), передбачено крок «Проведення роботи щодо перевірки, перегляду та скасовування стандартів, кодексів усталеної практики та технічних умов, прийнятих центральними органами виконавчої влади до набрання чинності Законом України «Про стандартизацію», а також галузевих стандартів (ОСТ) та відповідних нормативних документів колишнього Союзу Радянських Соціалістичних Республік, галузевих стандартів України (ГСТУ) (далі - галузеві НД)».

Індикатором виконання є затверджені плани переглядів галузевих НД.

З метою приведення національної системи стандартизації до європейських норм та правил розроблено та прийнято Закон України від 05.06.2014 № 1315-УІІ «Про стандартизацію» (далі - Закон про стандартизацію), яким запроваджуються два рівня стандартизації залежно від рівня суб’єкта стандартизації, який приймає стандарти: національні стандарти, прийняті національним органом стандартизації, та стандарти і технічні умови, прийняті підприємствами, установами та організаціями.

Законом про стандартизацію, який набрав чинності 03.01.2015, відміняється галузева стандартизація. У зв’язку з чим, пунктом 3 Розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» встановлено, що:

галузеві НД застосовуються до їх заміни на технічні регламенти, національні стандарти, кодекси усталеної практики чи скасування в Україні, але не більш як 15 років з дня набрання чинності цим Законом;

протягом 15 років з дня набрання чинності цим Законом центральні органи виконавчої влади мають право у відповідних сферах діяльності та в межах своїх повноважень, зокрема: перевіряти, переглядати та скасовувати галузеві НД; установлювати процедури перевірки, перегляду та скасування галузевих НД.

З 03.01.2015 протягом 15 років центральні органи виконавчої влади мають право приймати зміни (вносити поправки) до чинних галузевих НД та в результаті перегляду приймати їх нові редакція (нові версії стандартів), та не мають право приймати нові стандарти вперше.

З метою виконання пункту 123 Плану пріоритетних дій та дотримання вимог Закону про стандартизацію, пропонуємо усім заінтересованим сторонам, які застосовують у своїй діяльності галузеві НД, надіслати до відповідних органів виконавчої влади (органів виконавчої влади, які затвердили відповідні галузеві НД) пропозиції щодо необхідності перевірки, перегляду та скасування галузевих НД.

Поділитися статею:
Напишіть нам