Фахівці випробувального центру продукції Державного підприємства «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» (далі - ДП «Херсонстандартметрологія») впродовж 2013 року за зверненнями суб'єктів підприємницької діяльності провели випробування 2531 зразка сировини та харчової продукції, виготовленої на Херсонщині та в інших регіонах України.
В результаті проведених лабораторних досліджень за органолептичними, фізико - хімічними показниками та показниками безпеки виявлено, що вимогам чинних нормативних документів не відповідало 43 зразка, що становить 1,9 відсотка від загальної кількості перевіреної продукції.
А саме:
- соняшник - завищена масова частка міді;
- макуха соняшникова - завищені масова частка вологи, сирого жиру, сирої клітковини, занижена масова частка сирого протеїну, присутні сторонні домішки, органолептичні показники не відповідають вимогам чинних нормативних документів;
- шрот льону - завищена кількість мезофільних аеробних і факультативно анаеробних мікроорганізмів (МАФАМ);
- шрот розторопші - завищена кількість мезофільних аеробних і факультативно анаеробних мікроорганізмів (МАФАМ);
- продукт молоковмісних сметанковий - завищена кількість пліснявих грибів;
- сир жирний для плавлення - виявлені жири немолочного походження;
- сир плавлений «Дружба» 55% жиру - виявлені жири немолочного походження;
- чорниця швидкозаморожена - не відповідала гігієнічному нормативу за критерієм оцінки;
- десерт сирковий з вишнею та шоколадом 4% та запіканка з вишнею 4,5% -виявлені жири немолочного походження;
- масло солодковершкове «Селянське» - виявлені жири немолочного походження;
- соя нестандартна, ріпак, кукурудза - виявлені ГМО;
- сир твердий - виявлені жири немолочного походження;
- молоко незбиране згущене з цукром 8,5% жиру - виявлені жири немолочного походження;
- морозиво вершкове в асортименті - виявлені жири немолочного походження;
- виноматеріали - завищена концентрація титрованих та летких кислот, занижена об'ємна частка етилового спирту, занижена міцність, органолептичні показники не відповідають вимогам чинних нормативних документів;
- вода питна зі свердловини - завищена концентрація натрію, виявлені загальні колі форми ;
- вода питна оброблена УФ - занижено рН.
За результатами проведених досліджень всі замовники отримали відповідні протоколи випробувань якості та безпеки наданої харчової продукції.
Довідково.
У 2013 році фахівці випробувального центру ДП «Херсонстандартметрологія» перевірили 2265 видів продукції. З них вимогам чинних нормативних документів не відповідало 36 зразків, що складало 1,6 відсотка від загальної кількості перевіреної продукції. Цей показник 2014 році складає 1,9 відсотка і говорить про те, що якісної продукції порівняно з 2013 роком на Херсонщині стало менше, ніж у минулому році. На жаль, відсутність контролю з боку держави призводить до загострення недобросовісної конкуренції, а саме - конкуренція відбувається не за ціновими і технічним параметрами, а шляхом фальсифікації продукції. Виходить, що наша держава ще не готова до мораторію на перевірки бізнесу.
З питань проведення досліджень сировини та харчової продукції звертатись за адресою:
м. Херсон, вул. Смольна, 134-а, тел. (0552) 41-04-74, факс (0552) 41-04-75, lab@khcsm.org.ua