Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

20 травня - міжнародне професійне свято Всесвітній день метрології

20 травня - міжнародне професійне свято Всесвітній день метрології
20/05/2015
20 травня - міжнародне професійне свято Всесвітній день метрології
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!

20 травня щорічно відзначається міжнародне професійне свято Всесвітній день метрології. День обраний в ознаменування підписання 20 травня 1875 року в Парижі, на міжнародній дипломатичній конференції, знаменитої «Метричної Конвенції».
Хто ж такі метрологи? Чим займаються? Деякі плутають їх з метеорологами.
Тим часом, метрологія зародилася в далекій давнині і по словотвору означає «наука про виміри». Метрологія проникає в усі науки і дисципліни, що мають справу з вимірами і є для них єдиною наукою.
Основоположником метрології є Д. І. Менделєєв.
Основні поняття, якими оперує метрологія - вимір, засіб вимірювань, метрологія, методики виконання вимірювань.
У 2015 році Всесвітній день метрології проходить під девізом \"Вимірювання та світло\" і пов\'язаний з тим, що 2015 рік оголошений ЮНЕСКО Міжнародним роком світла і оптичних технологій.
В Херсонській області проблемами метрології опікується державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» (далі - ДП «Херсонстандартметрологія»)
Історія ДП «Херсонстандартметрологія» бере свій початок у 1944 році, коли рішенням виконкому Херсонської області було затверджено Уповноваженого Комітету в справах мір та вимірних приборів.
Сьогодні ДП «Херсонстандартметрологія»- сучасне підприємство, яке виконує державні функції у сфері стандартизації, метрології, оцінки відповідності продукції та послуг, сертифікації сучасних систем управління на території Херсонської області та поза її межами.
З 1945 року з підприємством пов\'язало свою долю понад 520 людей. Якщо у перші повоєнні роки у його штаті нараховувалось 8 працюючих, то на сьогодні в ДП «Херсонстандатметрологія» працює 124 працівники, з них 66 жінок. Майже 41 відсоток - молодь віком до 34 років. Середній вік працюючих складає 44 роки.
Метрологічний напрямок діяльності включає в себе три структурних підрозділи з повірки та метрологічної атестації засобів вимірювальної техніки та підрозділ атестації вимірювальних лабораторій.
Облікова чисельність персоналу метрологічного напрямку діяльності складає 43 % від загальної чисельності працівників підприємства, в т.ч. державних повірників - 35 чол. (66 %). Забезпеченість спеціалістами з відповідною освітою складає 94 %.
З числа працюючих 93,6 відсотки - це фахівці з повною вищою або базовою вищою освітою.
Майже 70 % працівників, зайнятих в сфері метрології, мають досвід роботи за напрямком діяльності від 5 до 20 років і більше. Середній вік працюючих - 43 - 44 роки.
Працівники напрямку систематично підвищують свою кваліфікацію у профільних закладах освіти. Так, на протязі 2014 року підвищило кваліфікацію 20 працівників напрямку (37,7 %).
Головним завданням цих структурних підрозділів є координація діяльності суб\'єктів господарювання всіх форм власності на забезпечення єдності вимірювань в регіоні відповідно до вимог Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», а також на реалізацію єдиної політики в сфері метрології, захист громадян і національної економіки від наслідків недостовірних результатів вимірювань.
Метрологічні структурні підрозділи оснащені сучасною матеріально-технічною базою, яка складає 162 вихідних та 402 робочих еталони, засобів вимірювальної техніки та випробувального обладнання. Багаторічний досвід роботи та якість її виконання, наявність висококваліфікованих фахівців, достатньої матеріальної бази, фонду нормативних документів є гарантом широких функціональних можливостей метрологічних структурних підрозділів. Все це дає можливість виконувати повірку за 11 видами вимірювальної техніки з 12 існуючих в Україні, і повірку 98% засобів вимірювальної техніки, які використовуються в регіоні.
Крім того, надаються ремонтні види послуг: ремонт ваг для статичного зважування до 3000 кг, ремонт та підгонка гир класу F1, F2, М1, М2, М3, ремонт ваг автомобільних механічних 15-60 т; ремонт манометрів технічних; ремонт спідометрів; ремонт ваг лабораторних; технічне обслуговування лічильників електричної енергії, ремонт медичної техніки, водо лічильників тощо.
Відділ атестації вимірювальних лабораторій проводить атестацію та перевірку діяльності лабораторій в порядку, встановленому Правилами уповноваження та атестації у державній метрологічній системі.
Впродовж 4-х місяців з початку 2015 року в сфері метрології здійснено повірку 37 903 одиниці засобів вимірювальної техніки (ЗВТ), атестовано 743 одиниці обладнання, видано 20 експертних висновків щодо відповідності вимірювальної техніки, яка ввозиться на територію України, вимогам Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», які підлягають періодичній повірці.
Крім того, атестовано 44 вимірювальних лабораторії, проведено контроль за діяльністю 46 атестованих вимірювальних лабораторій, в зв‘язку з розширенням галузі вимірювань проведено позачергову атестацію 2-х лабораторій.
Забезпечення єдності вимірювань - гарантія високої якості та конкурентоспроможності продукції, яка виробляється підприємствами Херсонщини, забезпечення економії енергоресурсів та безпеки умов праці, життя та здоров‘я громадян.
Ми - організація, яка розвивається завдяки вмілому лідерству та залученню усього персоналу.
Стратегічною метою нашого підприємства є забезпечення сталого розвитку та росту обсягів робіт та послуг, які виконуються в сфері технічного регулювання за рахунок максимального задоволення потреб замовників, мінімізації виробничих затрат, підвищення якості та ефективності управлінських рішень та виконавчої дисципліни.
Ми - організація, яка прагне бути ефективною.
Ми підвищуємо цінність нашого підприємства шляхом розвитку його матеріально-технічної бази і використання прогресивних технологій, шляхом безперервного зростання професіоналізму працівників і вдосконалення їх виробничих взаємовідносин.
Ми - організація, діяльність якої спрямована на економічний розвиток регіону та держави в цілому, тому що тільки розвинена економіка є основою добробуту і процвітання. Наша праця є внеском у розвиток держави за для того, щоб посісти гідне місце серед розвинених країн світу.

Поділитися статею:
Напишіть нам