Заступник генерального директора Державного підприємства «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» Лариса Бартків взяла участь у ток-шоу «Херсонщина –ЄС. Безпека харчової продукції по–європейськи».
В ток-шоу також взяли участь завідуючий відділом неполивного землеробства Інституту зрошувального землеробства Національної Академії наук України Анатолій Коваленко, директор Херсонської філії державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» Михайло Мельник; в.о.начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Віталій Боярський, менеджер з якості ТОВ «Дунапак-Таврія» Андрій Дудко, начальник управління споживчого ринку Херсонської міської ради Віра Кружнова, спеціаліст з якості продукції ТОВ «Дунапак-Таврія» Володимир Лобуш, начальник управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Наталя Клим.
В програмі йшлося про те, чи вдалося нашій державі досягти стандартів, передбачених Угодою про асоціацію, у сфері харчової промисловості? Чи безпечні українські продукти по європейським міркам? Чого не вистачає вітчизняним виробникам, аби ринок ЄС підкорився українському продукту? Як на Херсонщині виконуються вимоги ЄС щодо безпеки харчових продуктів та якості продукції.
У прагненні України стати важливим гравцем на Європейському ринку, а в перспективі – повноцінним членом ЄС Україна переходить на Європейські стандарти. Зокрема у такій важливій галузі, як дотримання безпечності і якості харчової продукції. Відповідні норми регулюються на законодавчому рівні. Так, Закон України №1602 зобов’язує всіх виробників до 2019 року перейти на роботу за міжнародною системою управління якістю та безпечністю харчових продуктів - НАССР. Вона передбачає визначення на виробництві критичних точок, які можуть негативно впливати на якість та безпеку кінцевого продукту. Система вже поступово впроваджується у всіх регіонах України. Вона відкриває ринок для вітчизняного виробника навіть і за межі України, адже дана система працює у 80 країнах світу. Процес переходу непростий. Як відомо, для цього потрібні і кошти, і нове обладнання, і навчання фахівців. Але ж за умови консультативної підтримки вітчизняних виробників мета є досяжною.
Як сказала Лариса Бартків, сьогодні на території Херсонської області проводиться активна робота з впровадження систем безпеки харчових продуктів. І на сьогодні фахівці ДП «Херсонстандартметрологія» сертифікували систему НАССР вже на близько 30 підприємствах Херсонської області.
Маючи досвід роботи з системами управління, ми прагнемо поділитися своїм досвідом та знаннями з питань систем управління безпечністю харчових продуктів.
Звертайтесь за адресою: м. Херсон, вул. Смольна, 134а, ДП «Херсонстандартметрологія», телефон (0552)41-04-67, 41-04-78, факс (0552)41 04 66; е-mail: supr@khcsm.org.ua