Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Впровадження систем ХАССП

Впровадження систем ХАССП
16/02/2015
Впровадження систем ХАССП
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!

Впровадження систем управління безпечністю харчових продуктів (систем ХАССП) згідно з міжнародним стандартом ISO 22000 - одна з найважливіших умов успіху підприємства.
З огляду на ситуацію, що склалася на вітчизняному та міжнародному ринках, однією з найважливіших умов успіху підприємства, що виготовляє та постачає продукти харчування, є впровадження систем управління безпечністю харчових продуктів (систем ХАССП) згідно з міжнародним стандартом ISO 22000.
Наразі системи управління безпечністю харчових продуктів застосовують практично в усьому світі, як надійний захист споживачів від небезпек, які можуть супроводжувати харчову продукцію. Вони дозволяють знизити можливість занесення біологічного, хімічного або механічного забруднення під час виробництва продуктів харчування та отримати максимально якісний продукт.
В Україні застосування систем ХАССП є обов'язковим для всіх підприємств, які займаються виробництвом або введенням в обіг харчових продуктів. Цього вимагають Закони України «Про безпечність та якість харчових продуктів» Стаття 20. Обов'язки виробників та продавців (постачальників), «Про дитяче харчування» Стаття 9. Основні вимоги до виробництва продуктів дитячого харчування та наказ Міністерства аграрної політики та продовольства №1704/22016 від 9.10.2012р. «Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)».
ХАССП (у латинській абревіатурі позначається, як НАССР) в перекладі з англійської розшифровується як «система аналізу ризиків і контролю критичних точок». Вона дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації і контролю небезпечних чинників. Цю систему розробила компанія «Pillsbury» спільно з лабораторіями збройних сил США та Національним управлінням з аеронавтики і космонавтики NASA під час роботи над Американською Космічною Програмою. Тоді постало завдання розробити систему, яка повністю виключає можливість утворення токсинів у харчовій продукції, призначеній для вживання екіпажем космічного корабля під час роботи у відкритому космосі. Оскільки ця система довела свою ефективність, невдовзі впровадити її зобов'язали всіх виробників консервів та переробників м'яса, а згодом ця вимога почала стосуватися усіх без винятку виробників харчових продуктів.
Система управління безпечністю харчових продуктів - це, насамперед, запобіжна система, яка передбачає проведення систематичної ідентифікації та контролювання небезпечних чинників (біологічних, хімічних, фізичних) в критичних точках технологічного процесу виробництва. Така система базується на безумовному виконанні підприємством-виробником вимог чинних санітарних норм і правил.
Наявність на підприємстві діючої системи ХАССП - це надійне підтвердження того, що виробник забезпечує всі умови, що гарантують стабільний випуск якісної і безпечної продукції. Ця система контролю за безпечністю продукції охоплює весь процес «від поля до столу», починаючи від вирощування, збору врожаю, закупівлі сировини і закінчуючи використанням кінцевим споживачем. Тож виробник не лише випробовує кінцевий продукт, а застосовує запобіжні заходи для того, щоб він був гарантовано безпечним. Правильно проведений аналіз небезпечних чинників дозволяє виявити приховані небезпеки і направити відповідні ресурси в критичні точки процесу. Таким чином вдається уникнути втрат, пов'язаних із відкликанням продукції, штрафними санкціями і судовими позовами.
Наявність впровадженої системи управління безпечністю харчових продуктів - обов'язкова умова участі в тендерних закупівлях, що проводяться Міністерством оборони України та Міністерством освіти і науки України.

Поділитися статею:
Напишіть нам