Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Визначення мінеральних речовин в харчових продуктах - сьогодні актуально…

Визначення мінеральних речовин в харчових продуктах - сьогодні актуально…
13/01/2017
Визначення мінеральних речовин в харчових продуктах - сьогодні актуально…
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!

Немає ніякого сумніву в тому, що дані про вміст амінокислот, вітамінів, мікроелементів, мінеральних речовин та інших важливих компонентів харчових продуктів розширюють наше уявлення про біологічну цінність їжі і можуть бути використанні при складанні збалансованого раціону харчування, що має велике значення для попередження та лікування деяких захворювань, а також при розробці нових повноцінних продуктів харчування.

  Харчова цінність продуктів харчування визначається вмістом в них білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин та інших біологічно активних сполук. Мінеральні речовини в більшості випадків складають 0,7-1,5% їстівної частини продуктів. Вони не мають енергетичної цінності, як білки, жири та вуглеводи, але без них життя людини неможливе.

Мінеральні речовини приймають участь в обміні речовин практично любої тканини людини і особлива їх роль в будівництві кісткової тканини, а також вони беруть участь в найважливіших обмінних процесах організму: водно-сольовому та кислотно-лужному. Багато ферментативних процесів в організмі неможливі без участі мінеральних речовин.

Кальцій разом з фосфором складає основу кісткової тканини, активізує діяльність ряду важливих ферментів, впливає на процеси,які проходять в нервово-м’язовій і серцево-судинній системах. Практично 4/5 всієї необхідної кількості кальцію задовольняється вживанням молочних продуктів.

Магній - життєво важливий елемент, який бере участь в формуванні кісток, регуляції роботи нервової системи, в обміні вуглеводів і енергетичному обміні. Практично половина необхідної норми задовольняється хлібом та круп’яними виробами.

Натрій - елемент, який бере участь в регуляції кров’яного тиску, водного обміну, регуляції нервової та м’язової тканин. Основну кількість натрію організм одержує при вживанні продуктів, приготування яких потребує додавання повареної солі. Встановлена пряма залежність між величиною надмірного вживання натрію та гіпертонією.

Калій - регулює кислотно-лужну рівновагу крові. Він бере участь в передачі нервових імпульсів, активізує роботу ряду ферментів. Вважають, що калій володіє захисною дією проти небажаного впливу надлишку натрію і нормалізує тиск крові. Необхідність дорослої людини в калії задовольняється в основному за рахунок картоплі, а також вживанням бобових культур.

Згідно з Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та ДСТУ 4518:2008 «Продукти харчові. Маркування для споживачів.», загальні вимоги до маркування харчової продукції містять вказівки до харчової цінності:

 

 -енергетичну цінність;

 - кількість білків,жирів,вуглеводів

 - кількість вітамінів і мінеральних речовин.

Кількість  мінеральних речовин у харчовій продукції необхідно вказувати, якщо  мінеральні речовини додані в харчову продукцію при виробництві.

Вміст  мінеральних речовин природного походження вказується, якщо їх вміст дорівнює 5 і більше процентів від    середньої добової потреби дорослої людини.

Крім значення для поживної цінності, визначення натрію, калію, кальцію та магнію стає зараз дуже актуальним, тому що нагальною є проблема виявлення фальсифікованої продукції. Раніше в нормативній документації не приділяли достатньої уваги цьому питанню, тому що це явище не було характерним для виробництва продукції. Так, одним із критеріїв якості і натуральності виноробної продукції може служити масова концентрація лужних та лужноземельних металів, таких як калій, натрій, кальцій та магній, по вмісту яких можливо виявити розбавлення вин водою.

В зв’язку з актуальністю визначення вмісту мінеральних речовин, фахівці лабораторії токсикологічних випробувань випробувального центру продукції ДП «Херсонстандартметрологія» освоїли визначення калію та натрію в винах та виноматеріалах відповідно до вимог національних стандартів ДСТУ 4112.26:2003 та ДСТУ 4112.27:2003, а також проводять випробування на вміст натрію, калію, кальцію та магнію в соках фруктових та овочевих і аналогічних їм продуктах відповідно до вимог гармонізованого з європейським національного стандарту ДСТУ EN 1134:2005.

З питань проведення досліджень продукції звертатись за адресою:

м. Херсон, вул. Смольна, 134а, тел. (0552 ) 41 04 74, факс (0552 ) 41 04 75

e-mail: lab@khcsm.org.ua

 

Поділитися статею:
Напишіть нам