В першому півріччі 2017 року фахівці Випробувального центру продукції Державного підприємства «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» здійснили випробування 307 зразків продукції на вміст ГМО у сільськогосподарській сировині та продуктах харчування, з яких у 18 зразках виявили наявність ГМО.
Дослідженням піддалася наступна продукція та продовольча сировина:
- Зернові, крупи, висівки, борошно, кукурудза – 73 зразка, виявлено наявність ГМО у 2-х зразках кукурудзи;
- молочні продукти (масло, сири тверді, сири м’які, йогурти, сметана тощо) -68 зразків, наявність ГМО не виявлено;
- консерви (соуси, кетчупи, пюре, соки, майонез ) -65 зразків, наявність ГМО не виявлено;
- соя, шрот соєвий -22 зразки, виявлено наявність ГМО у 8 зразках продукції;
- ріпак -15 зразків, виявлено наявність ГМО у 8 зразках продукції;
- насіння соняшника -20 зразків, наявність ГМО не виявлено;
- вино, виноматеріали, коньячні вироби – 14 зразків, наявність ГМО не виявлено;
- овочі та фрукти свіжі – 13 зразків, наявність ГМО не виявлено;
- хліб та хлібобулочні вироби – 11 зразків, наявність ГМО не виявлено;
- олії рослинні - 4 зразки, наявність ГМО не виявлено;
- фіточай - 2 зразки, наявність ГМО не виявлено.
Крім того, фахівці ДП «Херсонстандартметрологія» в І півріччі 2017 року здійснили моніторинг за виконанням чинного законодавства з метою недопущення реалізації в області харчової продукції та продовольчої сировини, у складі яких є ГМО. В результаті моніторингу виявилося, що лише 65 підприємств Херсонської області за 14 групами продукції (перелік тут) контролюють продукцію на вміст ГМО.