Якість і безпечність сільськогосподарської сировини та харчової продукції є не лише важливою умовою її конкурентоспроможності та високої ціни продажу, але й стратегічною основою доступу на внутрішні та міжнародні ринки. Сьогодні загальновизнаними у міжнародній практиці є системи управління якістю відповідно до вимог ISO 9001 та системи управління безпечністю харчових продуктів у харчовому ланцюгу відповідно до вимог ISO 22000. Згідно наказу ДП «УкрНДНЦ» від 31.10.2019р. №340 в Україні з 01.12.2019р. набув чинності національний стандарт ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, ЮТ) «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до організації харчового ланцюгу» на заміну ДСТУ ISO 22000:2007 (ISO 22000:2005, IDT), що втрачає чинність 01.07.2021р. Також з 01.12.2019р. надано чинності національним стандартам, які встановлюють вимоги до програм-передумов для різних ланок харчового ланцюга, застосування яких є обов’язковим, під час запровадження вимог ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT): - ДСТУ ISO/TS 22002-1:2019 (ISO/TS 22002-1:2009, IDT) «Програми-передумови безпечності харчових продуктів Частина 1. Виробництво харчових продуктів»— вперше; - ДСТУ ISO/TS 22002-2:2019 (ISO/TS 22002-2:2013, IDT) «Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 2. Громадське харчування» — вперше; - ДСТУ ISO/TS 22002-3:2019 (ISO/TS 22002-3:2011, ЮТ) «Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 3. Сільське господарство» — вперше; - ДСТУ ISO/TS 22002-4:2019 (ISO/TS 22002-4:2013, IDT) «Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 4. Виробництво пакування для харчових продуктів» — вперше; - ДСТУ ISO/TS 22002-6:2019 (ISO/TS 22002-6:2016, ШТ) «Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 6. Виробництво кормів і харчових продуктів для тварин» — вперше; - ДСТУ ISO/TS 22003:2019 (ISO/TS 22003:2013, ЮТ) «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до органів, що забезпечують аудит і сертифікацію систем управління безпечністю харчових продуктів» — на заміну ДСТУ-П ISO/TS 22003:2009. Впродовж останніх десятиліть у всьому світі зростають вимоги до якості та безпечності харчових продуктів і сільськогосподарської сировини. Без суворого дотримання цих стандартів нині неможливо забезпечити експорт продукції на окремі найбільш перспективні світові ринки та отримати гідну ціну за неї. Таким чином, щоб не мати суттєвих проблем із виробництвом та збутом сільськогосподарської сировини та харчової продукції, кожний суб’єкт господарювання повинен обов’язково приділяти особливу увагу цьому питанню. І це безпосередньо стосується всього спектру діяльності. Орган з сертифікації систем управління ДП «Херсонстандартметрологія» підтвердив свою компетентність в Національному агентстві з акредитації України (НААУ) (атестат про акредитацію №80062 від 10.09.2020р.) та проводе відповідну діяльність з сертифікації систем управління безпечністю харчових продуктів у харчовому ланцюгу відповідно до вимог ДСТУ ISO 22000:2019 та ISO 22000:2018. Якщо у Вас виникли питання, пишіть або телефонуйте, а наші фахівці допоможуть розібратися у вимогах систем управління у різних галузях і сферах економіки.
З питань розробки та впровадження систем управління звертатись за адресою: ДП «Херсонстандартметрологія», м. Херсон, вул. Смольна,134-а, к. 207 тел. (0552) 41-04-67, факс 41-04-78, |
e-mail: csm_suya@i.ua