Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Верховна Рада прийняла Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»

Верховна Рада прийняла Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»
06/12/2018
Верховна Рада прийняла Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»
1503/2019
Для того щоб засоби вимірювальної техніки  працювали точно і якісно, їм в обов'язковому порядку потрібно періодична повірка або калібрування. Що таке повірка та калібрування? Повірка засобів вимірювальної техніки - сукупність операцій, що включає перевірку та маркування та/або видачу документа про повірку засобу вимірювальної техніки, які встановлюють і підтверджують, що зазначений засіб відповідає встановленим вимогам. Відповідно до  Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 05.06.2014 № 1314-VII законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки (ЗВТ), що перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці та повірці після ремонту. Перелік категорій законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що підлягають періодичній повірці, регламентований постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.2015…
детальніше >
Що таке повірка та калібрування
1303/2019
Сьогодні, 13 березня 2019 року, представники колективу                          ДП «Херсонстандартметрологія» взяли участь в мітингу та церемонії покладання квітів до Вічного вогню на могилі Невідомого солдата з нагоди 75-ї річниці визволення міста Херсона від фашистських загарбників. Урочистий мітинг та церемонія покладання квітів до пам’ятника Невідомого солдата відбувся на спомин тих подій, коли земля здригалася від рішучого наступу визволителів міста Херсона від нацистських окупантів. У цей день, вшанувати визволителів та їх героїчний подвиг прийшли у Парк Слави представники обласної та міської влади, ветерани, військовослужбовці, учнівська молодь, громадськість міста. На урочистості був запрошений і був присутній один (останній) із наших героїв–визволителів. Це -  Дмитро…
детальніше >
Представники колективу ДП «Херсонстандартметрологія» взяли участь в мітингу з нагоди 75-ї річниці визволення міста Херсона

Сьогодні, 6 грудня 2018 року, Верховна Рада України прийняла Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (реєстраційний номер законопроекту 8450).

Мета Закону - забезпечення належного рівня захисту здоров’я та інтересів споживачів, їх поінформованості, встановлення засобів гарантування права споживачів на інформацію та процедури надання інформації про харчові продукти.

З прийняттям цього закону в нашій державі буде сформована нова культура інформування споживачів про харчовий продукт.

Крім того, цей закон приводить у відповідність українське законодавство до норм ЄС, а також підвищує рівень поваги до споживача.

Він містить вимоги щодо виділення алергенів, передбачає збільшення шрифту на етикетці, зазначення країни чи місця походження харчового продукту, інформуванню про замороження чи розмороження продукту, перелік усіх інгредієнтів, надання інформації про поживну цінність.

З набранням чинності закону українців інформуватимуть про харчові продукти, які продаватимуться в супермаркетах, магазинах, кіосках, ресторанах чи кав’ярнях, так само, як і європейців. Маркування повинно містити лише правдиву інформацію, яку легко прочитати та зрозуміти і яка не вводить споживача в оману. Якщо продукт містить алерген чи якийсь інгредієнт, який може викликати непереносимість, то це обов’язково потрібно вказати. Тепер, купуючи харчові продукти, український споживач зможе робити свідомий вибір на користь того чи іншого продукту.

Крім того, ухвалений закон стосується не лише маркування на етикетках, а й будь-якої інформації про харчовий продукт, яка надається через рекламу, Інтернет або просто повідомляється споживачеві під час продажу, у т. ч. в місцях громадського харчування. У разі дистанційної реалізації інформація має бути доступною до моменту придбання продукту.

І ще - згідно з новим законом відповідальний за надання інформації той оператор ринку, під найменуванням якого продається харчовий продукт.

Закон гармонізований із законодавством Європейського Союзу та є логічною складовою нової системи безпечності харчових продуктів, яка сьогодні впроваджується в Україні і яка основана на європейському підході «від лану – до столу».

Джерело

Поділитися статею:
Напишіть нам