Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Верховна Рада прийняла Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»

Верховна Рада прийняла Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»
06/12/2018
Верховна Рада прийняла Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»
0608/2019
Впродовж першого півріччя 2019 року фахівці Органу з сертифікації продукції та послуг ДП «Херсонстандартметрологія» видали 106 сертифікатів на продукцію та послуги. З них 41 сертифікат на харчову продукцію, 32 сертифікати на промислову продукцію, 16 сертифікатів на готельні послуги, 20 сертифікатів на послуги харчування та 2 сертифікати на послуги ДТЗ. Всього впродовж першого півріччя 2019 року на добровільну сертифікацію продукції та послуг надійшло 125 заявок. Сертифікація передбачає підтвердження третьою стороною показників (характеристик) продукції (процесів або послуг) на підставі випробувань, обстеження, атестації виробництва та оцінки систем управління якістю.             Згідно з галуззю акредитації Орган з оцінки відповідності ДП «Херсонстандартметрологія» акредитований на проведення…
детальніше >
На добровільну сертифікацію продукції та послуг надійшло 125 заявок
0108/2019
Впродовж першого півріччя 2019 року фонд нормативних документів Державного підприємства «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» поповнено  на 41 нормативний документ і тепер він налічує  20 403 найменування стандартів.  Для  95 підприємств області виготовлено  260 офіційних копії нормативних документів, для 46 підприємств області впродовж  першого півріччя 2019 року актуалізовано 999 нормативних документів. Крім того,  фахівці сектору стандартизації та репутаційного менеджменту надали методичну допомогу з розробки технічних умов для 83 підприємств області, взяли на облік  6 одиниць технічних умов та 38 одиниці змін до технічних умов.   Для придбання офіційних  копій нормативних документів та поставлення на облік  технічних умов на продукцію та послуги  звертатись за адресою м. Херсон, вул. Смольна, 134-А,  кімн. 203,…
детальніше >
Стандартизація: 95 підприємств області забезпечені офіційними копіями нормативних документів

Сьогодні, 6 грудня 2018 року, Верховна Рада України прийняла Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (реєстраційний номер законопроекту 8450).

Мета Закону - забезпечення належного рівня захисту здоров’я та інтересів споживачів, їх поінформованості, встановлення засобів гарантування права споживачів на інформацію та процедури надання інформації про харчові продукти.

З прийняттям цього закону в нашій державі буде сформована нова культура інформування споживачів про харчовий продукт.

Крім того, цей закон приводить у відповідність українське законодавство до норм ЄС, а також підвищує рівень поваги до споживача.

Він містить вимоги щодо виділення алергенів, передбачає збільшення шрифту на етикетці, зазначення країни чи місця походження харчового продукту, інформуванню про замороження чи розмороження продукту, перелік усіх інгредієнтів, надання інформації про поживну цінність.

З набранням чинності закону українців інформуватимуть про харчові продукти, які продаватимуться в супермаркетах, магазинах, кіосках, ресторанах чи кав’ярнях, так само, як і європейців. Маркування повинно містити лише правдиву інформацію, яку легко прочитати та зрозуміти і яка не вводить споживача в оману. Якщо продукт містить алерген чи якийсь інгредієнт, який може викликати непереносимість, то це обов’язково потрібно вказати. Тепер, купуючи харчові продукти, український споживач зможе робити свідомий вибір на користь того чи іншого продукту.

Крім того, ухвалений закон стосується не лише маркування на етикетках, а й будь-якої інформації про харчовий продукт, яка надається через рекламу, Інтернет або просто повідомляється споживачеві під час продажу, у т. ч. в місцях громадського харчування. У разі дистанційної реалізації інформація має бути доступною до моменту придбання продукту.

І ще - згідно з новим законом відповідальний за надання інформації той оператор ринку, під найменуванням якого продається харчовий продукт.

Закон гармонізований із законодавством Європейського Союзу та є логічною складовою нової системи безпечності харчових продуктів, яка сьогодні впроваджується в Україні і яка основана на європейському підході «від лану – до столу».

Джерело

Поділитися статею:
Напишіть нам