Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Верховна Рада прийняла Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»

Верховна Рада прийняла Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»
06/12/2018
Верховна Рада прийняла Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»
1601/2019
За умови добровільності застосування стандарту, але з метою мати будь-яку інструкцію, правила тощо, які упорядковують діяльність у той чи іншій сфері, може застосовуватися не чинний стандарт, якщо на нього не передбачається робити посилання у відповідній сфері діяльності. У разі якщо суб’єкт господарювання має наміри застосувати стандарт та використовувати його позначення, а потрібний йому ГОСТ скасовано, необхідно знайти заміну такому документу. Для цього можна звернутися до фонду нормативних документів (ДП «Херсонстандартметрологія», вул. Смольна, 134-а, тел. (0552) 41 04 80). Також існує фонд галузевих нормативних документів, інформацію про які можна отримати у відповідних центральних органах виконавчої влади у визначених сферах діяльності. Законом…
детальніше >
Що робити, якщо ГОСТ скасовано і немає стандарту на заміну скасованого ГОСТ?
1501/2019
Фахівці  Органу з сертифікації систем управління Державного підприємства «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» (ДП «Херсонстандартметрологія») впродовж 2018 року зареєстрували 33 сертифікати відповідності систем управління якістю вимогам стандартів (20 сертифікатів на відповідність системи управління якістю ДСТУ ISO 9001, 13 сертифікатів на відповідність системи управління безпечністю харчових продуктів ДСТУ ISO 22000). Крім того, фахівці провели попередню оцінку 27 систем та остаточну  оцінку 31 системи управління. Також здійснили 33 наглядових аудитів та 12 внутрішніх аудитів за функціонуванням систем управління. Для 10-х підприємств області фахівці надали  методичну допомогу з питань розробки та впровадження систем управління.   З питань розробки та впровадження систем управління звертатись за адресою: ДП «Херсонстандартметрологія», м.…
детальніше >
В ДП «Херсонстандартметрологія» зареєстрували 33 сертифікати відповідності систем управління вимогам стандартів

Сьогодні, 6 грудня 2018 року, Верховна Рада України прийняла Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (реєстраційний номер законопроекту 8450).

Мета Закону - забезпечення належного рівня захисту здоров’я та інтересів споживачів, їх поінформованості, встановлення засобів гарантування права споживачів на інформацію та процедури надання інформації про харчові продукти.

З прийняттям цього закону в нашій державі буде сформована нова культура інформування споживачів про харчовий продукт.

Крім того, цей закон приводить у відповідність українське законодавство до норм ЄС, а також підвищує рівень поваги до споживача.

Він містить вимоги щодо виділення алергенів, передбачає збільшення шрифту на етикетці, зазначення країни чи місця походження харчового продукту, інформуванню про замороження чи розмороження продукту, перелік усіх інгредієнтів, надання інформації про поживну цінність.

З набранням чинності закону українців інформуватимуть про харчові продукти, які продаватимуться в супермаркетах, магазинах, кіосках, ресторанах чи кав’ярнях, так само, як і європейців. Маркування повинно містити лише правдиву інформацію, яку легко прочитати та зрозуміти і яка не вводить споживача в оману. Якщо продукт містить алерген чи якийсь інгредієнт, який може викликати непереносимість, то це обов’язково потрібно вказати. Тепер, купуючи харчові продукти, український споживач зможе робити свідомий вибір на користь того чи іншого продукту.

Крім того, ухвалений закон стосується не лише маркування на етикетках, а й будь-якої інформації про харчовий продукт, яка надається через рекламу, Інтернет або просто повідомляється споживачеві під час продажу, у т. ч. в місцях громадського харчування. У разі дистанційної реалізації інформація має бути доступною до моменту придбання продукту.

І ще - згідно з новим законом відповідальний за надання інформації той оператор ринку, під найменуванням якого продається харчовий продукт.

Закон гармонізований із законодавством Європейського Союзу та є логічною складовою нової системи безпечності харчових продуктів, яка сьогодні впроваджується в Україні і яка основана на європейському підході «від лану – до столу».

Джерело

Поділитися статею:
Напишіть нам