Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Що ж таке метрологія

Що ж таке метрологія
04/12/2017
Що ж таке метрологія
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!

Що ж таке метрологія? Пересічні громадяни здебільшого вважають, що це прогноз погоди. Але ж прогнозуванням погоди займаються  мете-О-рологи. Метрологи ж займаються вимірюваннями, бо метрологія – це наука про вимірювання. Метрологія допомагає забезпечити якість товарів та послуг. Вона також створює основу для чесної торгівлі як на внутрішньому, так і на міжнародному ринках.

Для чого потрібна метрологія?

Крім того, що метрологія сприяє чесній торгівлі через застосування узгоджених (гармонізованих) стандартів та міжнародних сертифікатів, (наприклад, запасні частини до автомобілів, вироблені в одній країні без проблем застосовуються до автівок в інших країнах світу; побутова техніка з напругою живлення 220 Вольт однаково якісно буде працювати в мережі живлення 220 Вольт в будь якій країні світу; а пристрій, що  пройшов випробування та був  схвалений до використання  в одній країні світу, може також продаватись та використовуватись в іншій країні світу без додаткових технічних перевірок), вона ще й сприяє промисловим інноваціям, інноваційним виробничим процесам та впровадженню нового обладнання, тому що, як відомо,  виробити можна лише те, що можна виміряти.

Крім того, метрологія сприяє правовому регулюванню - як інструмент захисту прав споживачів.  Метрологічні процедури визначають та допомагають практично запровадити межі вимірювальних похибок для лічильників газу, електроенергії та води, тестерів алкоголю, ваг в супермаркетах тощо…

Тобто, коли ви платите за  літр бензину, ви ж хочете отримати літр бензину, а не 0,8 або 0,9 літра.

А в Німеччині підрахували, що вимірювальна похибка в 1% при вимірюванні споживання природного газу в може становити 400 мільйонів Євро щороку!

Метрологія сприяє захисту громадян - шляхом надійних вимірювань рівнів радіації або медичних вимірювань. Наприклад, результати аналізу крові з однієї лабораторії не мають відрізнятися від результатів аналізу, отриманих в іншій лабораторії; взаємно визнані результати рентгенівських досліджень запобігають повторення небезпечних діагностичних процедур; більш надійне вимірювання медичних параметрів допомагає точніше встановити потребу в лікуванні - людина насправді хвора чи це похибка вимірювання, хвора людини може не отримати лікування, а здорова людина буде лікуватись та ще й  отримає в процесі лікування побічні ефекти; постійне удосконалення методів вимірювання дає можливість виявлення, наприклад, фальсифікацій і заборонених домішок в продуктах харчування.

До того ж, метрологія допомагає більш ефективно використовувати енергію та зменшити споживання ресурсів.

Сьогодні вимірювання  і метрологія пронизують всі сфери життя

Метрологія стала наукою, без знання якої не може обійтися жоден фахівець будь-якої галузі. В теперішній  час метрологія розвивається за різними напрямками. Якщо ще на початку 20-го століття під словом метрологія розумілася наука, головним завданням якої було опис всякого роду заходів, що застосовуються в різних країнах, то тепер це поняття набуло набагато більш широкий науковий і практичний сенс, розширився зміст метрологічної діяльності.  З'явилися дослідження в галузі атомних годинників, що допомагає покращити супутникові системи навігації, лічильники електроенергії, що передають показання через он-лайн («розумні лічильники»), дослідження в галузі вимірювання нових видів енергії: біо-пальне, зріджений природній газ тощо. Метрологія застосовується дуже широко як в повсякденному житті, так і в наукових дослідженнях.

З питань метрології звертайтесь за адресою : м. Херсон, вулю. Смольна, 134-а,

тел. (0552) 41 04 62, моб. 050 49 48 676

Поділитися статею:
Напишіть нам