Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Розширена аналітична довідка

Розширена аналітична довідка
20/10/2016
Розширена аналітична довідка
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!

Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» утворено з метою забезпечення реалізації економічних інтересів держави, задоволення потреб населення та суб\'єктів господарювання будь - якої форми власності в продукції, роботах, послугах у сфері стандартизації, метрології, оцінки (підтвердження) відповідності (сертифікації) та захисту прав споживачів згідно з вимогами законодавства та одержання прибутку.

Стратегічна ціль - забезпечення сталого розвитку, зростання обсягів робіт та послуг в сфері технічного регулювання та метрології, мінімізація виробничих витрат, підвищення якості та ефективності управлінських рішень, виконавчої дисципліни.
Пріоритетний напрям діяльності в 2016 році - сприяння створенню адаптованої до вимог ЄС і СОТ сучасної системи технічного регулювання, підтримка належного рівня метрологічного забезпечення виробництва та споживання продукції, обліку енергетичних та матеріальних ресурсів, забезпечення якості послуг та продукції на споживчому ринку, забезпечення суб\'єктів підприємницької діяльності Херсонської області гармонізованими з міжнародними національними та європейськими стандартами.
Завдання :
надання підприємствам, установам, організаціям і громадянам інформаційно-консультаційних послуг у сфері стандартизації, метрології, оцінки (підтвердження) відповідності (сертифікації) та захисту прав споживачів;
здійснення наукової, науково-технічної, науково-організаційної та іншої діяльності у сфері стандартизації, метрології, оцінки (підтвердження) відповідності (сертифікації) та захисту прав споживачів;
виконання робіт, надання послуг у сфері стандартизації, метрології, оцінки (підтвердження) відповідності (сертифікації), а також в інших сферах діяльності, що передбачені Статутом Підприємства та не заборонені законодавством.
Діяльність у сфері стандартизації
Фахівці Підприємства здійснюють перевіряння технічних умов та змін до них, надають методичну допомогу з питань розробки технічних умов, їх впровадження на виробництві, консультативну допомогу при розробці тексту маркувальних етикеток і технологічних інструкцій.
Вже понад 60 років існує фонд нормативних документів ДП «Херсонстандартметрологія», який містить понад 20 тисяч національних, міждержавних, міжнародних та європейських стандартів, чинних на території України. ДП «Херсонстандартметрологія» є агентом Національного органу стандартизації з виготовлення та розповсюдження офіційних копій нормативних документів, а також здійснює абонентське обслуговування та актуалізацію фондів нормативних документів підприємств області.
Фонд нормативних документів постійно поповнюється. Так, з початку 2016 року станом на 30 вересня до фонду надійшло 129 нормативних документів і він налічує 20 251 найменувань національних стандартів. З них 1 687 найменувань гармонізованих з європейськими національних стандартів, добровільне застосування яких може сприйматися як доказ відповідності продукції вимогам технічних регламентів. 187 примірників офіційних копій таких стандартів виготовлено для 83 підприємств Херсонської області.

Проведення заходів інформаційно-просвітницької кампанії

Велику увагу ДП «Херсонстандартметрологія» приділяє виконанню заходів інформаційно-просвітницької кампанії щодо змін в законодавстві в сфері технічного регулювання, стандартизації, метрології та метрологічної діяльності.
З початку 2016 року станом на 30 вересня 2016 року фахівці ДП «Херсонстандартметрологія» організували та провели 7 семінарів, для участі в яких залучили близько 190 представників підприємств Херсонської області. Крім того, фахівці ДП «Херсонстандартметрологія» взяли участь і виступили з доповідями в 16 заходах, які проводились в області за ініціативи Херсонської обласної державної адміністрації.
Для підвищення рівня споживчої освіти населення за участю фахівців ДП «Херсонстандартметрологія» на обласному телеканалі «Скіфія» виходять тематичні відеосюжети з актуальних питань.
Постійна активна співпраця з підприємствами, споживачами та засобами масової інформації надає можливість вдосконалювати діяльність у сфері технічного регулювання та споживчої політики і забезпечити високопрофесійний рівень захисту прав людини, якості продукції та безпеки життя.
Діяльність у сфері метрології
Дiяльнiсть метрологiчних пiдроздiлiв ДП «Херсонстандартметрологія» спрямована на реалiзацiю єдиної технiчної полiтики в сфері метрологiї та захист громадян вiд наслiдкiв недостовiрних результатiв вимірювань.
Метрологічні структурні підрозділи ДП «Херсонстандартметрологія» оснащені сучасною матеріально-технічною базою, яка складає 162 вихідних та 569 робочих еталонів, засобів вимірювальної техніки та випробувального обладнання.
ДП «Херсонстандартметрологія» уповноважене на право проведення повірки (калібрування) засобів вимірювальної техніки за 11 видами вимірювань (свідоцтво про уповноваження № ПК019-2014 від 03.09.2014), галузь уповноваження в порівнянні з 2009 роком розширено на 36 позицій; а також на право проведення вимірювань у сфері та поза сферою поширення державного метрологічного нагляду (свідоцтво про атестацію № В018-2014 від 03.09.2014), галузь атестації в порівнянні з 2009 роком розширено на 9 позицій.
Крім того, ДП «Херсонстандартметрологія» надає послуги з ремонту ваг для статичного зважування до 3000 кг, ремонту та підгонки гир класу F1, F2, М1, М2, М3, ремонту ваг автомобільних механічних 15-60 т; ремонту манометрів технічних; ремонту спідометрів; ремонту ваг лабораторних; а також технічне обслуговування лічильників електричної енергії, ремонт медичної техніки, водолічильників, лічильників газу тощо.
Забезпечення єдності вимірювань - гарантія високої якості та конкурентоспроможності продукції, що виробляється підприємствами Херсонщини, забезпечення економії енергоресурсів та безпеки умов праці, життя та здоров‘я громадян.
Маючи багаторічний досвід у сфері атестації вимірювальних лабораторій та з урахуванням умов сьогодення і чинного законодавства, профільними спеціалістами ДП «Херсонстандартметрологія» розроблено та введено в дію СОУ РУ 74.9-02568348-001:2015 «Оцінювання стану вимірювань та встановлення технічної компетентності лабораторій при проведенні певних вимірювань. Загальні вимоги та порядок проведення» . 2 лютого 2016 року між Херсонською обласною державною адміністрацією та ДП «Херсонстандартметрологія» укладена Угода про співробітництво з метою координації дій із питань підвищення рівня якості продукції, що виробляється, та послуг, які надаються населенню області шляхом оцінювання стану вимірювань та підтвердження технічної компетентності лабораторій, що здійснюють цей контроль в регіоні.
Керівництвом ДП «Херсонстандартметрологія», розуміючи перспективу й важливість впровадження окрім повірки засобів вимірювальної техніки ще й калібрування з розрахунками невизначеності, були проведені підготовчі роботи до акредитації калібрувальної лабораторії відповідно до вимог ДСТУ ISO/IЕC 17025:2006 «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій». Зокрема, в липні 2016 року аудиторами Національного агентства з акредитації України проведено три етапи робіт з акредитації калібрувальної лабораторії відповідно до вимог ДСТУ ISO 17025:2006. До кінця цього року вже буде отримано відповідний атестат акредитації калібрувальної лабораторії ДП «Херсонстандартметрологія».
Для забезпечення простежуваності вимірювань робочі еталони, які застосовуються при калібруванні ЗВТ, пройшли звірення з відповідними вторинними еталонами України та отримали свідоцтва про калібрування, було проведено навчання провідних спеціалістів підприємства методикам розрахунків невизначеності вимірювань. Одним з важливих етапів підготовки була розробка власних методик калібрування (їх було розроблено 22 одиниці по 8 видах вимірювань більше 25 груп засобів вимірювальної техніки). Крім того, еталонна база підприємства суттєво оновлена і поповнена новим точним і високотехнологічним устаткуванням. Зокрема, в 2016 році були придбані кондуктометр, термостат TW - 2, динамометр робочий 1 кН, призми сталеві мірник М1Р - 20, манометр вантажопоршневий МП-60, манометр вантажопоршневий МП-600, роздільна головка РГБ - 250, міра для повірки пульсових оксиметрів МППО-2, реостати РСП-20, РСП 3А (5 Ом, 10 Ом, 20 Ом), магазин опору Р5018/5М, строботахометр Testo 470, метроштоки МША -3, МША -4, набір гир 1 - 500 г класу Е2 тощо.

Орган з сертифікації продукції та послуг

Орган з сертифікації продукції та послуг створено на базі Херсонського державного центру стандартизації, метрології та сертифікації (з 20.02.2008р. - Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»).
Відповідність органу з сертифікації вимогам, що ставляться до третьої сторони, забезпечується Статутом ДП «Херсонстандартметрологія».
Технічну компетентність проведення робіт з сертифікації в Системі УкрСЕПРО підтверджує свідоцтво про призначення № UA.P.040 від 04.04.2014 р., свідоцтво про уповноваження № UA PN.040 від 04.04.2014р. та угода з Мінекономрозвитку України.
Орган з сертифікації здійснює свої функції за всіма схемами сертифікації харчової продукції та продовольчої сировини, нафтопродуктів, будівельних матеріалів, виробів та конструкцій, промислової продукції та послуг.
З початку 2016 року станом на 30 вересня Органом з сертифікації продукції та послуг ДП «Херсонстандартметрологія» виданий 241 сертифікат на продукцію та послуги, з них 67 сертифікатів на харчову продукцію, 80 сертифікатів на промислову продукцію, 46 сертифікатів на готельні послуги, 37 сертифікатів на послуги харчування, 9 сертифікатів на послуги перевезення пасажирів

Орган з оцінки відповідності

Орган з оцінки відповідності ДП «Херсонстандартметрологія» вперше був призначений на право проведення робіт з оцінки відповідності вимогам технічних регламентів у 2013 році, а у 2015 році вдруге пройшов процедуру акредитації в Національному органі з акредитації України (НААУ).
Багаторічний досвід робіт із сертифікації та оцінки відповідності, гнучка своєчасна неупереджена економічна політика керівництва, кваліфікований персонал аудиторів та експертів дозволили ДП «Херсонстандартметрологія» посісти гідне місце серед державних підприємств, які мають партнерські стосунки як з державними, так і з комерційними підприємствами України та зарубіжжя.
Згідно з галуззю акредитації Орган з оцінки відповідності ДП «Херсонстандартметрологія» акредитований на проведення оцінки відповідності продукції вимогам наступних технічних регламентів:
- Технічний регламент безпеки машин та устаткування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2010 року № 933;
- Технічний регламент з безпеки низьковольтного електричного обладнання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 жовтня 2009 року № 1149;
- Технічний регламент з електромагнітної сумісності обладнання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2009 року № 785;
- Технічний регламент безпеки іграшок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2008 р. № 901;
- Технічний регламент засобів індивідуального захисту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2008 р. N 761;
- Технічний регламент будівельних виробів, будівель і споруд (далі - будівельна продукція), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 грудня 2006 р. № 1764.

Орган з сертифікації систем управління

Орган з сертифікації систем управління ДП «Херсонстандартметрологія» призначений в системі УкрСЕПРО та акредитований в Національному агентстві з акредитації України.
Орган з сертифікації систем управління проводить роботи з сертифікації систем управління якістю на відповідність вимогам гармонізованого з міжнародним стандарту ДСТУ ISO 9001:2009, систем управління безпечністю харчових продуктів на відповідність вимогам гармонізованого з міжнародним стандарту ДСТУ ISO 22000:2007 (НАССР), систем екологічного керування на відповідність вимогам гармонізованого з міжнародним стандарту ДСТУ ISO 14001:2006, національному стандарту ДСТУ 4161:2003 (СУБХП) та сертифікацію інтегрованих систем управління.
Спеціалісти сектору систем управління надають послуги з проведення внутрішнього аудиту систем управління відповідно до вимог ДСТУ ISO 19011, проводять навчання та підготовку фахівців підприємств з питань розробляння та впровадження систем управління, а також здійснюють підготовку внутрішніх аудиторів підприємств. Також проводять інформування стосовно впровадження сучасних систем управління: гігієна та безпека праці ДСТУ OHSAS 18001, систем управління якістю в автомобільній промисловості ДСТУ ISO 16949, керівництво з соціальної відповідальності ISO 26000 (SA 8000), систем менеджменту інформаційної безпеки ISO/IEC 27001.
Виробники Херсонщини прагнуть слідувати глобальним тенденціям. Вони запроваджують та сертифікують системи управління відповідно до вимог міжнародних стандартів аби мати повноцінне право вступати у прозору конкурентну боротьбу. Станом на вересень місяць 2016 року Органом з сертифікації систем управління ДП «Херсонстандартметрологія» сертифіковано майже 100 систем управління на підприємствах різних галузей промисловості.
ДП «Херсонстандартметрологія» на своєму власному прикладі показує іншим підприємствам ефективність сучасних підходів щодо організації виробничого процесу і систем управління на підприємстві. На ДП «Херсонстандартметрологія» впроваджена і функціонує сертифікована система управління якістю ДСТУ ISO 9001:2009.
Керівництво та профспілковий комітет ДП «Херсонстандартметрологія» приділяють велику увагу вирішенню проблем у сфері охорони праці, мінімізації ризиків виробничого травматизму та професійних захворювань. Проводяться медичні огляди працівників. ДП «Херсонстандартметрологія» розроблено 40 інструкцій з охорони праці для всіх видів робіт, які виконуються на підприємстві. Керівники та спеціалісти своєчасно проходять навчання з охорони праці, пожежної безпеки та спеціальне навчання в учбових комбінатах. Всі працівники забезпечені спецодягом та засобами індивідуального захисту.

Випробувальний центр продукції

Більше 20 років на базі ДП «Херсонстандартметрологія» функціонує акредитований Національним агентством з акредитації України на компетентність та незалежність у відповідності до вимог ДСТУ ISO/IEC 17025 випробувальний центр продукції.
Випробувальний центр продукції оснащений сучасним обладнанням, що дає змогу якісно і в короткі терміни провести випробування продукції. Спеціалісти випробувального центру постійно підвищують свою кваліфікацію, впроваджують нові методики випробувань згідно з вимогами державних та міжнародних стандартів.
Випробувальний центр здійснює лабораторні дослідження для юридичних, фізичних осіб, пересічних громадян та правоохоронних органів.
Випробувальний центр продукції ДП «Херсонстандартметрологія» гарантує точність, достовірність і відтворюваність результатів, а також конфіденційність та неупередженість, тому з ним співпрацюють на протязі багатьох років підприємства не тільки Херсонської області, а й інших регіонів України.
Випробувальний центр проводить випробування зразків продукції більш ніж за 2000 показниками якості та безпеки харчової продукції та продовольчої сировини, парфумерно-косметичних, мийних засобів, будівельних матеріалів та добрив, співпрацює з компаніями агропромислового комплексу стосовно проведення випробувань зернових та олійних культур, плодів та овочів за показниками якості і безпеки. Це особливо актуально, оскільки на сьогоднішній день Херсонський регіон є експортером сільськогосподарської продукції.
У 2014 році на базі випробувального центру створена єдина в області лабораторія молекулярно-генетичних досліджень по визначенню вмісту генетично модифікованих організмів, що дає можливість визначати і кількісно оцінювати вміст ГМО в продуктах харчування, кормах, зернових та інших продуктах, що можуть містити модифіковані сою, кукурудзу, пшеницю, картоплю та інші сільськогосподарські культури.
Випробувальний центр продукції здійснює випробування продукції у відповідності до вимог національних стандартів та вимог регламентів Європейського Союзу, що дає можливість вітчизняним виробникам реалізовувати свою продукцію не тільки на внутрішніх ринках, а і на зовнішніх.
З метою підвищення конкурентоспроможності продукції та сприяння інноваційному розвитку, високого рівня безпечності продукції та посилення захисту інтересів споживачів у Випробувальному центрі продукції ДП «Херсонстандартметрологія» з початку року станом на 30 вересня 2016 року прийнято на випробування 1615 зразків продукції, проведено 15054 випробування продукції. За результатами досліджень встановлено, що не відповідало вимогам нормативних документів 310 зразків продукції.
З метою створення сприятливого регуляторного та ділового середовища із регуляторними підходами та вимогами, що застосовуються в ЄС Випробувальний центр продукції ДП «Херсонстандартметрологія» провів стажування на робочому місці для 24 фахівців підприємств області.
Компетентність персоналу Випробувального центру продукції постійно підтверджується участю в національних Програмах професійного тестування лабораторій «ПРОФ-ТЕСТ», а також міжлабораторними порівняннями результатів вимірювань з акредитованими лабораторіями. Так, у 2016 році Випробувальний центр взяв участь у 13 раундах Програми міжлабораторних порівнянь результатів вимірювань (МПР).
Співпраця з підприємствами та організаціями
Гарантія незалежності, професіоналізму і неупередженості - основний підхід в роботі підприємства, доказом чого є багаторічна плідна взаємодія з облдержадміністрацією, Херсонськими обласною і міською радами, правоохоронними органами, Антимонопольним комітетом, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області, профспілковими організаціями, Торгово-промисловою палатою Херсонської області, співпраця з найбільшими підприємствами області та фізичними особами, а також співпраця з підприємствами інших областей. ДП «Херсонстандартметрологія» підписано угоди про співпрацю з найбільшими вищими навчальними закладами Херсонської області.
Державне підприємство «Херсонський науково - виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» є прибутковим, платоспроможним підприємством. Має типову для промисловості структуру активів, найбільшу питому вагу в якій займають основні засоби. Відстежується динаміка росту коефіцієнту рентабельності активів та власного капіталу, фінансової стійкості підприємства, також виріс коефіцієнт покриття.
Завдяки збільшенню продуктивності праці призупинено падіння об\'ємів реалізації послуг. Це дало можливість підвищити заробітну плату працівників та вирішити інші питання господарської діяльності підприємства.
ДП «Херсонстандартметрологія» має кадровий, науковий, технічний потенціал, еталонну базу, постійно розвивається, рухаючись вперед, розширює сферу своєї діяльності і забезпечує єдність вимірювань на території Херсонської області.

 

Поділитися статею:
Напишіть нам