Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів - коли уже всі харчові продукти будуть з новим маркуванням?

Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів - коли уже всі харчові продукти будуть з новим маркуванням?
23/09/2019
Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів - коли уже всі харчові продукти будуть з новим маркуванням?
2505/2020
Впродовж 4-х місяців з початку 2020 року фахівці випробувального центру продукції Державного підприємства «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» прийняли на випробування 468 зразків продукції, з них по договірних роботах – 427 зразків, за рішенням органу з сертифікації – 41 зразок.   Фахівці провели 5 054 випробування продукції, видали 468 протоколів випробувань. За результатами випробувань вимогам нормативних документів не відповідало 4 зразки продукції. До того ж  перевірено 70 зразків продукції на вміст ГМО, в одному із зразків виявлено вміст ГМО. Крім того, фахівці взяли участь в 15 раундах Програми міжлабораторних порівнянь результатів вимірювань (МПР). Для 4-х фахівців підприємства області проведено…
детальніше >
У випробувальному центрі продукції ДП «Херсонстандартметрологія» провели понад 5 тисяч випробувань
1905/2020
Впродовж 4-х місяців 2020 року фахівці сектору метрологічного забезпечення Державного підприємства «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» встановили та документально підтвердили технічну компетентність 43 лабораторій в Херсонській області, що виконують вимірювання. Крім того, фахівці відповідно до вимог СОУ РЧ 74.9-02568648-001:2015 провели оцінювання стану вимірювань в 15 вимірювальних лабораторіях, здійснили моніторинг фактичного стану вимірювань в 28 вимірювальних лабораторіях. З метою незалежного підтвердження запровадження та оцінки відповідності системи керування вимірюваннями вимогам, встановленим ДСТУ ISO 10012:2005, фахівці провели моніторинг фактичного стану вимірювань в двох вимірювальних лабораторіях. До того ж фахівці надали для одного підприємства інформаційно-консультаційні послуги щодо підготовки комплекту документів для документального…
детальніше >
В Херсонській області підтвердили технічну компетентність 43 лабораторії, що виконують вимірювання

Закон України 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» встановлює, що харчові продукти, які відповідають вимогам законодавства щодо надання споживачам інформації про харчові продукти, що діяли до введення в дію цього Закону, можуть вироблятися та/або вводитися в обіг протягом трьох років після введення в дію цього Закону. Такі харчові продукти можуть перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення строку придатності.

Тобто Закон не вимагає моментальних змін, він передбачає перехідний період, який триватиме орієнтовно 3 роки, щоб виробники все зробили згідно з новими вимогами.

Протягом цього часу суб'єкти господарювання будуть мати можливість продавати на ринку ту продукцію, яка маркована відповідно до дійсних на даний момент норм законодавства. Щоб не було необхідності в перемаркуванні, вилученні, відкликанні цієї продукції з ринку, бо це в свою чергу тягне додаткові видатки та, відповідно, здорожчання продукції.

Вважається, що з прийняттям цього закону в нашій державі буде сформована нова культура інформування споживачів про харчовий продукт. Досі в цьому контексті існувало певне підґрунтя для нешанобливого ставлення до споживача. Тому із прийняттям цього закону виграють усі. Кожен споживач України відчує різницю в маркуванні та конкретну користь від євроінтеграції.

Поділитися статею:
Напишіть нам