Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Порядок маркування органічної продукції, розроблений в Україні

Порядок маркування органічної продукції, розроблений в Україні
11/05/2014
Порядок маркування органічної продукції, розроблений в Україні
1604/2021
Фахівці  Органу з сертифікації систем управління Державного підприємства «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» (ДП «Херсонстандартметрологія») впродовж І кварталу 2021 року зареєстрували 5 сертифікатів відповідності систем управління якістю вимогам стандартів (2 сертифікати на відповідність системи управління якістю ДСТУ ISO 9001, 3 сертифікати на відповідність системи управління безпечністю харчових продуктів ДСТУ ISO 22000). Крім того, фахівці провели попередню оцінку 4 систем та остаточну  оцінку 6 систем управління, здійснили 6  наглядових аудитів за сертифікованими системами управління.   З питань розробки та впровадження систем управління звертатись за адресою: ДП «Херсонстандартметрологія», м. Херсон, вул. Смольна,134-а, к. 207 тел. (0552) 41-04-67, факс 41-04-78, e-mail: csm_suya@i.ua
детальніше >
В ДП «Херсонстандартметрологія» зареєстрували 5 сертифікатів відповідності систем управління вимогам стандартів
1504/2021
Впродовж І кварталу 2021 року у фахівці Органу з сертифікації продукції та послуг ДП «Херсонстандартметрологія» видали 22 сертифікати на продукцію та послуги. З них 11 сертифікатів на харчову продукцію, 7 сертифікатів на промислову продукцію, 3 сертифікати на готельні послуги, 1 сертифікат на послуги харчування. Всього впродовж І кварталу 2021 року на добровільну сертифікацію продукції та послуг надійшла 32 заявки. Сертифікація передбачає підтвердження третьою стороною показників (характеристик) продукції (процесів або послуг) на підставі випробувань, обстеження, атестації виробництва та оцінки систем управління якістю.  Згідно з галуззю акредитації Орган з оцінки відповідності                       ДП…
детальніше >
На добровільну сертифікацію продукції та послуг надійшло 32 заявки

Міністерство аграрної політики та продовольства України з метою ідентифікації органічних продуктів харчування споживачами розробило порядок їх маркування. Розроблені правила маркування та вимоги до неї закріплені проектом постанови Кабінету міністрів «Про затвердження Порядку та вимог до маркування органічної продукції», опублікованому на офіційному веб-сайті Мінагропроду.

Згідно з запропонованим порядком, маркувати продукцію як органічну виробники можуть лише за наявності сертифіката відповідності.

Маркування повинно складатися з:

  • державного або приватного логотипу органічної продукції, під яким вказується номер контролюючого органу (складається з акроніма, який визначає країну, в якій знаходиться сертифікований оператор);
  • терміна, який позначає метод, що забезпечує посилання на метод органічного виробництва;
  • код сертифікаційного органу.

Крім того, Мінагропрод пропонує обов\'язково вказувати на маркуванні органічної продукції країну походження товару, виробника та адресу потужностей виробництва, відсоток органічних інгредієнтів по відношенню до загальної кількості складових. При цьому для маркування перероблених харчових продуктів, згідно з проектом постанови, логотип «Органічна продукція» може використовуватися тільки в тому випадку, якщо не менше 95 % ваги їх інгредієнтів сільськогосподарського походження є органічним.

У жовтні 2013 року в Україні набув чинності Закон «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини», що регулює відносини у сфері виробництва та обігу органічної продукції. Законом також були визначені загальні правила виробництва органічної продукції (сировини) тваринного і рослинного походження.

 

Поділитися статею:
Напишіть нам