Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Новини

2009/2019
Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів - Державний контроль та відповідальність операторів ринку харчових продуктів
Державний контроль за додержанням законодавства щодо надання споживачам інформації про харчові продукти здійснюється відповідно до Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин». Оператор ринку харчових продуктів, відповідальний за інформацію про харчовий продукт, зобов’язаний забезпечити наявність і точність інформації про харчовий продукт відповідно до цього Закону. Оператори, які не є відповідальними за таку інформацію, не мають права здійснювати обіг харчових продуктів, щодо яких вони мають інформацію, що ці харчові продукти не відповідають законодавству щодо надання інформації про харчові продукти. Ці оператори ринку не мають права змінювати інформацію, яка супроводжує…
детальніше >
1909/2019
Закон України 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» вводить поняття «мінімальний термін придатності харчового продукту» і дату «вжити до…». Закон визначає: мінімальний термін придатності харчового продукту — дата, до настання якої характеристики харчового продукту залишаються незмінними у межах, визначених оператором ринку харчових продуктів, відповідальним за інформацію про такий харчовий продукт, за умови його зберігання відповідно до вимог, встановлених таким оператором ринку; Дата «вжити до» — граничний термін (календарна дата) споживання харчових продуктів, які через свої мікробіологічні властивості є швидкопсувними, визначена оператором ринку харчових продуктів, відповідальним за інформацію про харчовий продукт, після спливу якої харчовий продукт може вважатися небезпечним для здоров’я людини;…
детальніше >
Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів - терміни придатності харчових продуктів
1809/2019
Закон України 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» визначає, що інгредієнти-алергени, які можуть входити до складу харчового продукту, мають бути виділені кольором або шрифтом, і візуально відрізнятись від інших інгредієнтів. І що приємно, це стосується не лише тих продуктів, які ми купуємо в магазинах, а й готових страв, які замовляємо в закладах громадського харчування. Ті з нас, хто мав можливість подорожувати за кордон, спостерігали різницю між вітчизняними та іноземними меню у таких закладах. Бо, окрім звичних назви, ваги, складу та ціни страви, меню європейських країн мають інші позначки щодо речовин або продуктів, які можуть спричиняти алергію або непереносимість. До…
детальніше >
Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів - акцент на алергени!
1709/2019
Закон України 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» визначає чіткі умови застосування слова «натуральний» у позначенні ароматизатора, харчового продукту й, окремо, молочних продуктів. Згідно із цим Законом слово «натуральний» може бути застосовано щодо ароматизатора у разі, якщо ароматичний компонент містить виключно натуральні ароматичні препарати або натуральні ароматичні речовини. Застосування слова «натуральний» щодо молочних продуктів чи їхніх інгредієнтів допустимо, якщо вони відповідають таким критеріям: -         не вироблені з сировини штучного походження; -         продукт або інгредієнт не містить інгредієнтів, вироблених із сировини штучного походження; -         продукт або інгредієнт не містить штучних барвників, штучних ароматизаторів, консервантів, стабілізаторів, харчових добавок, підсолоджувачів; -         продукт…
детальніше >
Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів - чи можна використовувати маркування «натуральний»?
1609/2019
У кожного з нас виникає питання: як зрозуміти, яка частка того чи іншого інгредієнта у конкретному харчовому продукті? Наприклад, скільки ж м’яса у ковбасі? По-перше, перелік інгредієнтів наводиться під заголовком після надпису «склад» або «інгредієнти». По-друге, перелік інгредієнтів має включати всі інгредієнти харчового продукту в порядку зменшення їхньої маси станом на момент використання у процесі виробництва цього продукту. Тобто, якщо на етикетці ковбаси ми у складі першим пунктом побачимо субпродукти, то кожному має бути очевидно, якого ґатунку така ковбаса, та й чи ковбаса це… Закон України 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» також визначає вимоги до зазначення інгредієнтів у…
детальніше >
Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів - скільки ж м’яса у ковбасі?
1409/2019
Впродовж 8 місяців 2019 року фонд нормативних документів Державного підприємства «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» поповнено  на 56 нормативних документів і тепер він налічує  20 418  найменування стандартів.  Для  142 підприємств області виготовлено  382 офіційних копії нормативних документів, для 71 підприємства області впродовж  8 місяців 2019 року актуалізовано 1629 нормативних документів. Крім того,  фахівці сектору стандартизації та репутаційного менеджменту надали методичну допомогу з розробки технічних умов для 118 підприємств області, взяли на облік  9 одиниць технічних умов та 53 одиниці змін до технічних умов.   Для придбання офіційних  копій нормативних документів та поставлення на облік  технічних умов на продукцію та послуги  звертатись за адресою м. Херсон, вул. Смольна, 134-А,  кімн. 203,…
детальніше >
Стандартизація: понад 140 підприємств області забезпечені офіційними копіями нормативних документів
1309/2019
 У такому разі інформація про харчовий продукт є обов’язковою, але надається у спосіб, визначений оператором ринку. Наприклад, може бути розташована на мішку з борошном, або ж на поряд поставленому стенді. Як варіант, надаватися в інший спосіб на вимогу покупця. Ухвалений Закон України 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» стосується не лише маркування на етикетках, а й будь-якої інформації про харчовий продукт, яка надається через рекламу, інтернет або просто повідомляється споживачеві під час продажу, зокрема в місцях громадського харчування. У разі дистанційної реалізації інформація має бути доступною до моменту придбання продукту.  Яка інформація має бути про заморожений харчовий продукт? Чи…
детальніше >
Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів - що робити, якщо товар нефасований?
1209/2019
Інформація про харчовий продукт може бути донесена через маркування, супровідні документи або рекламу. Маркування — це слова, описи, знаки для товарів і послуг (торговельні марки), графічні зображення або символи, що стосуються харчових продуктів, які розміщуються на будь-якій упаковці, етикетці (стікері), кольоретці, а за відсутності упаковки, у документі або повідомленні, які супроводжують харчовий продукт або посилаються на нього». Маркування може містити обов’язкову та необов’язкову інформацію про товар ОБОВ’ЯЗКОВА ІНФОРМАЦІЯ ПРО ХАРЧОВИЙ ПРОДУКТ 1. Державною мовою. Переклад іншою мовою за бажанням оператора ринку. 2. Надписи точні, чіткі, зрозумілі, розбірливі, розміщені на видному місці (на упаковці, етикетці). Не повинні приховуватися іншою текстовою або графічною інформацією. 3. Назва…
детальніше >
Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів - що споживач має знати про харчовий продукт?
1109/2019
6 серпня 2019 року відповідно до прикінцевих положень почав діяти Закон України 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», який Верховна Рада України ухвалила ще 6 грудня 2018 року. Закон приводить українське законодавство у відповідність до положень численних регламентів та директив Євросоюзу у цій сфері, а також спрямований на забезпечення належного рівня захисту здоров’я та інтересів споживачів, їхньої поінформованості, встановлення засобів гарантування права споживачів на інформацію та процедури надання інформації про харчові продукти. Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» поширюється насамперед на операторів ринку харчових продуктів і харчові продукти (зокрема для громадського харчування). Але він також безпосередньо впливає на…
детальніше >
До уваги виробників - про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів.
1009/2019
Впродовж 8 місяців 2019 року фахівці випробувального центру продукції Державного підприємства «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» прийняли на випробування 1453 зразки продукції, з них по договірних роботах – 1275 зразків, за рішенням органу з сертифікації – 178 зразків. Фахівці провели 15 715 випробувань продукції, видали 1453 протоколи випробувань. За результатами випробувань 63 зразки продукції не відповідали вимогам нормативних документів. До того ж  перевірено 530 зразків продукції на вміст ГМО, в 6 зразках виявлено вміст ГМО. Крім того, випробувальний центр продукції ДП «Херсонстандартметрологія» успішно взяв участь у 31 раунді Програми міжлабораторних порівнянь результатів вимірювань (МПР).   З питань проведення…
детальніше >
У випробувальному центрі продукції ДП «Херсонстандартметрологія» провели понад 15 тисяч випробувань
0309/2019
Запрошуємо дітей взяти участь у виставці-конкурсі дитячого малюнка  «Я хочу жити в якісному світі» Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» за підтримки Херсонської обласної державної адміністрації, за участю Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонськй області та Громадської організації «Бізнес-асоціація «МИ – ХЕРСОНЦІ» організовує в 2019 році виставку-конкурс дитячого малюнка «Я хочу жити в якісному світі» Виставка-конкурс проводиться з метою   формування   у свідомості   дітей   -   наймолодших   споживачів   суспільства асоціативного уявлення про   якісну,   безпечну   продукцію   та популяризації руху за підвищення якості життя.            Учасникам надається можливість реалізувати власні творчі здібності та таланти.                Участь у виставці-конкурсі можуть брати   діти,   що мешкають…
детальніше >
До уваги керівників навчальних закладів! Запрошуємо дітей взяти участь у виставці-конкурсі дитячого малюнка «Я хочу жити в якісному світі»
2208/2019
Шановні колеги!   Від імені всього нашого колективу сердечно вітаю вас із національним святом нашої державності — Днем незалежності України! Ця визначна дата навіки увійшла в історію молодої держави золотою сторінкою її біографії, започаткувала нову епоху в житті нашого народу, законодавчо закріпила його вікові демократичні прагнення до національного відродження, духовної свободи, економічного зростання, культурного піднесення. Від усієї душі зичу вам, вашим рідним та колегам міцного здоров’я, щастя, добра, достатку, миру, щедрої долі, подальших успіхів в усіх справах і починаннях заради процвітання незалежної України, добробуту її народу. Нехай серця наповнюються гордістю за нашу державу, прагненням до єдності та порозуміння, а ваша…
детальніше >
З Днем незалежності України!
Напишіть нам