Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

На Херсонщині під контролем якість кисломолочних продуктів

На Херсонщині під контролем якість кисломолочних продуктів
28/03/2014
На Херсонщині під контролем якість кисломолочних продуктів
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!


Випробувальний центр Державного підприємства «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» (далі - ДП «Херсонстандартметрологія») з метою забезпечення жорсткого контролю за дотриманням стандартів якості, санітарно-гігієнічних норм і галузевих нормативів при реалізації на продовольчому ринку Херсонщини кисломолочної продукції проводить випробування по визначенню широкого спектру молочнокислих бактерій (термофільних стрептококів, ацидофільних бактерій, болгарської палички) та біфідобактерій.

Лікарі стверджують, що від того, чим і наскільки наповнена тарілка, залежить зовнішній вигляд і самопочуття людини. Оборонні здатності організму визначаються станом імунних клітин. Щоб вони були в гарній формі і на відмінно виконували свою місію, їх потрібно підтримувати вітамінами, мікроелементами і живильними корисними речовинами. Основне джерело цих речовин - наша їжа.

Але не вся вона корисна для імунітету. Цукор і солодощі, жирна їжа, напівфабрикати і фаст-фуд пригнічують роботу імунних клітин. Інакше діють фрукти, овочі і злаки (забезпечують вітамінами, мінералами і клітковиною), м'ясо, птиця та риба (джерело білка і амінокислот), рослинні масла й горіхи (містять корисні жири). Особлива роль в цьому списку відведено корисним кисломолочним продуктам (кефір, ряжанка, закваски, йогурти, сир, ацидофільна паста).

Корисні кисломолочні продукти - єдині джерела молочнокислих і біфідобактерій, які підтримують нормальну мікрофлору кишечника, стимулюють роботу імунної системи, покращують травлення і засвоєння поживних речовин. Неправильне харчування в співдружності зі стресами, навпаки, викликають зміну складу кишкової мікрофлори - збільшується кількість патогенної. Так погіршується засвоєння поживних речовин і знижується оборона від вірусів. Молочні продукти усувають цей дисбаланс і підтримують оптимальне співвідношення кишкової мікрофлори. Особливо важливо вживати йогурти та інші корисні кисломолочні продукти дітям, чия імунна система лише тільки формується.

Кисломолочні бактерії та біфідобактерії - це живі організми, яким для існування потрібні певні умови. Вони досить примхливі - не терплять сусідства з цукром і крохмалем - неодмінних компонентів більшості сирних десертів, солодких йогуртів. Тому молочні ласощі «зі смаком гуави» можуть стати варіантом солодкого перекусу, але здоров'ю не допоможуть. Крім того, як будь-який живий організм, молочнокислі бактерії мають свій термін життя. Досить короткий - до 14 днів. Тому в продуктах з тримісячним терміном зберігання їх бути просто не може. При виборі кисломолочного продукту необхідно звертати увагу на термін придатності та склад продукту.

Виробник на етикетці вказує вміст і кількість життєздатних молочнокислих бактерій. Але не завжди ця інформація підтверджується під час лабораторних досліджень. Бувають випадки невідповідності кількості або взагалі наявності зазначених на етикетці бактерій у даному виді продукту.

Мікробіологічна лабораторія Випробувального центру ДП «Херсонстандартметрологія» проводить випробування по визначенню широкого спектру молочнокислих бактерій (термофільних стрептококів, ацидофільних бактерій, болгарської палички) та біфідобактерій в кисломолочних продуктах. Фахівці мікробіологічної лабораторії нашого Випробувального центру неодноразово виявляли невідповідності продукту, які, наприклад, пов'язані з недостатньою кількістю корисних грибків у кефірі, із заниженою кількості біфідобактерій в біойогурті та біокефірі.

З питань проведення досліджень кисломолочної продукції звертатись за адресою:

м. Херсон, вул. Смольна, 134-а, тел.(0552) 41 04 74, факс(0552) 41 04 75

e-mail: lab@khcsm.org.ua

Поділитися статею:
Напишіть нам