Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Морозиво повинно бути смачним та безпечним

Морозиво повинно бути смачним та безпечним
25/06/2014
Морозиво повинно бути смачним та безпечним
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!


Мабуть, неможливо уявити літо без морозива. Адже саме в спеку дітям та дорослим хочеться втамувати спрагу та насолодитися крижаними ласощами.
В наш час асортимент морозива настільки великий, що споживач плутається у безлічі варіантів. Як правильно обрати солодкий продукт, не нашкодивши своєму здоров'ю?

Щоб придбане морозиво не стало причиною гастроентериту чи причиною печінкової інтоксикації або не призвело до інших негативних наслідків внаслідок вживання, треба дотримуватися наступних рекомендацій:

- уважно читати перелік інгредієнтів, які входять до складу продукту, уникати виробів, які виготовлені із застосуванням рослинних жирів та великої кількості стабілізаторів, ароматизаторів, барвників, консервантів;
- звертати увагу на термін придатності;
- не купувати підталі вироби, не вживати деформовану продукцію із слідами кристалізації і шматочками льоду, що свідчить про те, що морозиво неодноразово заморожували й розморожували;
- обирати товар, який зберігається в морозильній камері, а не на відкритому повітрі;
- уникати занадто яскравого кольору морозива.

Придбати морозиво зовсім без стабілізаторів у наш час просто неможливо, вони потрібні для формування дрібних кристалів льоду, без яких холодна смакота дуже швидко перетвориться на солодку рідину, але краще віддавати перевагу натуральним добавкам, таким, як желатин чи агар-агар. З насіння рослин отримують і стабілізатори Е-410 (камедь рожкового дерева) та Е 412 (гуарова камедь), тому при вживанні у невеликій кількості, ці речовини вважаються безпечнішими від стабілізаторів синтетичного походження.

Зараз чималу кількість морозива виготовляють вже з готових спеціальних сумішей з додаванням твердих гідрогенізованих жирів, найчастіше - кокосового та пальмового, які імпортують з Малайзії та Індонезії. Така заміна зменшує собівартість виробів на третину, щоправда, ці жири мають властивість накопичуватися в організмі.

Зокрема, якщо Ви хочете поласувати морозивом, виготовленим з молочної сировини, шукайте напис «ДСТУ 4733:2007».

Пам'ятайте головне! Е-інгридієнтів у морозиві має бути якомога менше, масло - лише вершковим, а молоко - справжнім цільним або сухим, але не соєвим, чи заміненим на гідрогенізований рослинний жир. За цих умов прохолодний продукт буде не лише смачним, а й дійсно корисним для організму!

Поділитися статею:
Напишіть нам