Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

«Ми не йдемо в Європу, ми живемо в ній!» - Микола Курдюмов

«Ми не йдемо в Європу, ми живемо в ній!» - Микола Курдюмов
03/11/2020
«Ми не йдемо в Європу, ми живемо в ній!» - Микола Курдюмов
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!

29 жовтня 2020 року в.о.генерального директора ДП «Херсонстандартметрологія» Микола Курдюмов дав інтервʼю каналу Український південь: «Ми не йдемо в Європу, ми живемо в ній!»

У телестудії «Український південь» говорили про туристичну Херсонщину та сертифікацію готельного бізнесу.

—Туристичний сезон завершився. Туристичні компанії підвели підсумки і вже планують, яким буде сезон наступного року і куди інвестувати кошти. Наскільки сертифікація готельного бізнесу є цікавою інвестицією для підприємців? Чому про неї треба думати вже зараз?

—Про майбутнє треба думати завжди. В тому числі і про свій бізнес, який може розвиватися краще, якщо підбивати підсумки виконаної роботи. На відпочинок до Херсонщини приїздить багато людей. Навіть не зважаючи на ситуацію з пандемією, цьогоріч відпочивальників було дуже багато. «Херсонстандартметрологія» сертифікувало 54 підприємства у категорії «1 зірка». Це більше, ніж минулого року.

—Що це за категорія?

—Чим більша кількість зірок, тим кращі умови та послуги готелю. 5 зірок — максимальний показник, тобто «все включено». Відповідно готелі з «однією зіркою» надають мінімум послуг.

—Як очільник «Херсонстандартметрологія», скажіть, чи достатньо засновники туристичних готелів інвестують у розвиток?

—Я вважаю, що в підприємства інвестують досить мало і обережно. Згідно зі ст.19 Закону України «Про туризм», не можна надавати послуги без свідоцтва про відповідну категорію. Україна — специфічна держава, в якій туризм є неконтрольованою сферою, а послуги надаються без категоризації.

—Так, але ж категоризація розширює можливості для підприємців, вони можуть зустрічати міжнародні делегації та отримувати певні додаткові кошти. Які саме переваги мають підприємства зі свідоцтвом про категорію?

—Якщо провести аналогію з Європою, там наявність сертифікації говорить про якість послуг, які може надати готель. Більше зірок — більше можливостей.

—Наше підприємство проводить добровільну сертифікацію готельного бізнесу, але свідоцтво про категорію надає державна агенція з туризму. Проводячи ці роботи, ми лише підтверджуємо, що перелік послуг відповідає вимогам і направляємо матеріали в цю агенцію. Однак зараз агенція тимчасово не працює. У нас є одне підприємство, яке має «три зірки». Два місяці документи знаходяться на розгляді, але відповідно до процедури, рішення має бути прийняте протягом 14 днів.

—Ви проводите добровільну сертифікацію. З яким документом підприємець має прийти до вас? Як саме проходить ця процедура і скільки вона займає часу?

—Процедура дуже проста: підприємство подає анкету з первинними даними (власник, територія, кількість спальних місць тощо). Провівши відповідну роботу, складається звіт. Потім матеріали направляються в агенцію, яка приймає остаточне рішення шляхом голосування. Так визначається категорія. Наші спеціалісти виїжджають на підприємства, проводять аналіз діяльності, представлених документів з фотопідтвердженнями. Робота виконується дуже швидко.

—Які терміни дії сертифікації?

—Добровільна сертифікація має відповідати певним вимогам. Свідоцтво про категоризацію дійсне 3 роки. Раз в рік проводиться технічний нагляд за якістю послуг підприємства. При наявності сертифікації системи управління якістю наданих послуг, термін дії свідоцтва може сягати 5 років. Тобто є причина мати таку систему, яка стимулюватиме до надання послуг високої якості. Послуга не безкоштовна, але вартує того.

—Якщо товариство віддало свій готель в оренду, хто повинен підтверджувати категоризацію — орендар чи власник?

—Це залежить від домовленостей між власником і орендарем. Всі подробиці зазначаються в укладеному договорі.

—А що б Ви порадили відвідувачам готелів? Запитувати про документи, які підтверджують категоризацію чи ні?

—Важливішим є реальний стан умов проживання ібезпечні умови.На жаль, діє формула «мінімальні кошти — максимальний попит». Це потрібно змінювати. Підприємствам варто змінити відношення, в першу чергу, до себе і своїх підприємств. Ми не йдемо в Європу, ми живемо в ній. Тож варто працювати над вдосконаленням показників своєї роботи!

Поділитися статею:
Напишіть нам