Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Корисне якщо натуральне

Корисне якщо натуральне
13/03/2017
Корисне якщо натуральне
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!

Молоко посідає одне з провідних місць серед продуктів харчування. Наявність в ньому органічних речовин (білків, жирів, вуглеводів), які легко засвоюються, а також  необхідних для людського організму мікроелементів робить його незамінним харчовим продуктом. За останні роки асортимент молока, і особливо кисломолочних продуктів, значно розширився, тому проблема встановлення натуральності стоїть досить гостро. Більшість українців впевнені, що справжнє молоко можна купити лише у бабусі на базарі, й саме цей продукт є найбільш корисним.

         За що споживач цінує кефір, йогурт, згущене молоко, плавлений сирок? За те, що ці продукти зроблені зі справжнього молока. А значить, несуть велику кількість повноцінних білків, поживних молочних жирів і цілого комплексу біодоступних мінеральних речовин та мікроелементів (зокрема кальцію, калію, фосфору, магнію). Також у деяких молочнокислих продуктах (наприклад, кефірі, йогурті) містяться мікроорганізми, які допомагають нормалізувати роботу органів травлення, зміцнити імунну систему, ефективно боротися з дисбактеріозами тощо.

         Основними компонентами молока і молочних продуктів є не тільки жири й білки, а й мінеральні солі, безліч гормонів і ферментів, а також вітамінів. Кожна з складових частин молока має корисні властивості, які обумовлені видатної біологічною цінністю. Деякі з органічних мікроелементів, які є в молоці, є унікальними і не повторюються в інших продуктах, створених природою.

Молочний жир складається з тригліцеридів (сполуки гліцерина з жирними кислотами) й так званою неомиляємою частиною, що складає близько 75 %. Тригліцериди молочного жиру відрізняються від інших жирів значним різноманіттям жирнокислотного складу. В них виявлено більш як 40 видів жирних кислот, із яких 57% складають насичені, 32% - ненасичені (біологічно більш активні), 11% - летючі жирні кислоти.

Але все «працює» за однієї суттєвої умови: якщо продукти вироблені з коров’ячого молока, без додавання рослинних жирів.  

         Хоча рослинні жири у молоці або сметані — це не пліснява і не кишкова паличка, споживачеві такий продукт все одно може піти не на користь. А все тому, що рослинні інгредієнти, які додають у фальсифіковане молоко, сметану тощо, покликані максимально здешевити виробництво продукту. Тому нечесні виробники додають у молочну продукцію не дорогу, якісну оливкову олію (хоч така заміна коров’ячого молока все одно є фальсифікатом, але від неї принаймні великої шкоди немає), а дешеву пальмову, яка коштує навіть менше, ніж звичайна соняшникова олія.

Здавалось би, це рослинний продукт, чому він такий небезпечний? Справа в тому, що ця пальмова олія є двох видів: пальмово-ядерна та із м’якоті. Пальмову м’якоть використовують найбільше, вона дуже насичена, ми її називаємо олією, а насправді - це жир. Коли його використовують у виробництві продуктів, то обов’язково піддають якійсь технологічній обробці. Вона, як правило, полягає в тому, що через нього пропускають водень, тобто його приводять до ще твердішого стану. Це робиться для того, щоб такий продукт дуже довго зберігався. Але він не є здоровим жиром, наша травна система не пристосована до нього. Така велика кількість жиру порушує ліпідний обмін в організмі, в першу чергу, діє на судини і викликає атеросклеротичні зміни, тягне за собою серцево-судинні захворювання, діабет, навіть онкологічні захворювання, хворобу Альцгеймера.

В багатьох випадках виробник може «забути» попередити споживача про додавання такого інгредієнту на упаковці. Тому потрібно  уважно читати етикетки та склад продукту. Якщо продукт носить назву «сметанка» а не «сметана», «згущенка» а не «згущене молоко», «сирний продукт», «молочний продукт», «маселко» то такий продукт не натуральний.

Відчути на смак, чи є пальмова олія в маслі, сирі чи інших молочних продуктах ніяк не можна. Це можливо зробити лише лабораторними дослідженнями.

Випробувальний центр Державного підприємства  «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»  визначає тригліцеридний склад в молоці та молочній продукції з використанням  сучасного обладнання, що дає змогу розпізнати фальсифікат різного характеру в навіть мінімальних кількостях.

З питань випробувань харчової продукції та продовольчої сировини  звертатись за адресою:

м. Херсон, вул. Смольна, 134а, тел. (0552)41-04-74, факс  (0552)41-04-75

e-mail: lab@khcsm.org.ua     

   

Поділитися статею:
Напишіть нам