Фахівцями випробувального центру продукції Державного підприємства «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» (далі - ДП «Херсонстандартметрологія») протягом 2013 року за зверненнями суб'єктів підприємницької діяльності проведено випробування 2531 зразка сировини та харчової продукції, виготовленої на Херсонщині та в інших регіонах України.
У результаті проведених лабораторних досліджень за органолептичними, фізико - хімічними показниками та показниками безпеки виявлено, що вимогам чинних нормативних документів не відповідало 42 зразка, що становить 1,6 відсотка від загальної кількості перевіреної продукції.
А саме:
- масло вершкове та масло вершкове «Селянське» ( 16 видів) - виявлений рослинний жир;
- спред 80 % , в т.ч. 25 % молочного жиру - не містить молочного жиру;
- сир «Мааздам» - виявлено рослинний жир;
- ковбаса напівкопчена «Баварська» - завищена масова частка вологи, органолептичні показники не відповідають вимогам чинних нормативних документів;
- ковбаса варена «Лікарська» - завищена масова частка вологи, солі і жиру, занижена масова частка білка;
- сосиски варені «Докторські» і ковбаски варені «Гриль» - завищена кількість мезофільних аеробних і факультативно анаеробних мікроорганізмів ( МАФАМ );
- вода питна оброблена слабо газована, газована і негазована - виявлена синьо гнійна паличка, загальні коли форми, завищено загальне мікробне число;
- вода питна з свердловини - завищено загальне мікробне число;
- молоко коров'яче заготівельне - виявлені жири немолочного походження;
- консерви «Кілька чорноморська нерозібрана в томатному соусі» і «Кільки балтійські обсмажені в томатному соусі» - занижена складова частина риби, завищено складова частина соусу;
- томатна паста 25 % - занижена масова частка розчинних сухих речовин;
- олія соняшникова нерафінована невимороженное - органолептичні показники не відповідають вимогам чинних нормативних документів;
- майонез столовий висококалорійний 67 % «Королівський» - завищена кількість дріжджів (при нормі не більше 1 * 103 фактично 2,2 * 103);
- вино натуральне виноградне червоне сухе тихе «Барон де Валь Де Лод» - органолептичні показники і показники розливостійкості не відповідають вимогам чинних нормативних документів;
- горілка «Ходорєв Пшениця» - занижена фортеця;
- слойка м'ясна печінкова варена - органолептичні показники не відповідають вимогам чинних нормативних документів;
- соняшник некласний - завищена масова частка міді.
За результатами проведених досліджень всі замовники отримали відповідні протоколи випробувань якості та безпеки наданої харчової продукції.
Довідка.
У 2012 році фахівцями випробувального центру ДП «Херсонстандартметрологія» було перевірено 2596 видів продукції. З них вимогам чинних нормативних документів не відповідало 80 зразків, що склало 3 відсотки від загальної кількості перевіреної продукції, що практично в два рази більше ніж у минулому році. Цей показник в минулому 2013 році складав 1,6 відсотків і говорить про те, що якісної продукції на Херсонщині стало більше.
З питань проведення досліджень сировини та харчової продукції звертатись за адресою:
м. Херсон, вул. Смольна, 134- а, тел.(0552) 41 04 74, факс(0552) 41 04 75
e-mail: lab@khcsm.org.ua