Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Як розпізнати ваги, що обманюють?

Як розпізнати ваги, що обманюють?
27/03/2014
Як розпізнати ваги, що обманюють?
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!

Здійснюючи щодня покупки в магазині чи на ринку, ми стикаємося з визначенням кількості товару шляхом зважування. Тому мимоволі виникає питання: чи отримуємо ми ту кількість товару, за яку заплатили?

Вже давно ні для кого не секрет, що факт нелегального ввезення та продажу в Україні фальсифікованих торгових ваг має місце. Зокрема, мова йдеться про електронні ваги з індикацією маси, ціни та вартості на електронних платформних вагах китайського виробництва. Фактична похибка цих ваг, як правило, в 10-20 разів вище допустимої.

«Нечесні» ваги можна розпізнати за такими ознаками:

  • відсутність на приладі маркувальної таблички з позначенням торгового знаку або назви виробника, заводського номера, класу точності, максимальної і мінімальної кордонів зважування (Max, Min), року випуску, Знаку затвердженого типу засобів вимірювальної техніки;
  • відсутність засобів обмеження доступу до приладу градуювання і налаштування ваг;
  • відсутність належним чином оформленого експлуатаційного документу з методикою повірки ваг в експлуатації, гарантійними зобов'язаннями і т.д.

Звертаємо увагу підприємців, що займаються торгівлею на вагах, - не купуйте ваговимірювальні прилади, які не внесені до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки, дозволених до застосування в Україні, і мають хоч один з перерахованих вище зовнішніх ознак.

Покупцям же слід звертати увагу на пломби повірки: інтервал між повірками повинен становити рік. Також потрібно взяти за правило переважувати куплений товар на контрольних вагах - така техніка, як правило, не бреше, тому що її перевіряють в першу чергу.

 

Поділитися статею:
Напишіть нам