Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Як розпізнати якісний сухофрукт серед безлічі хімічно-оброблених плодів?

Як розпізнати якісний сухофрукт серед безлічі хімічно-оброблених плодів?
01/04/2014
Як розпізнати якісний сухофрукт серед безлічі хімічно-оброблених плодів?
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!

Весна відома всім нам авітамінозом. Фрукти, заготовлені на зиму, поступово втрачають корисні властивості, альтернативою вітамінів в цей період є сухофрукти, які багаті на калій та залізо - елементи, що сприяють кровотворенню та нормалізують кров'яний тиск. Також сухофрукти позитивно впливають на обмін речовин, корисні для серцево-судинної, нервової системи та м'язів.

Однак на ринках все частіше з'являються сухофрукти, які готувалися за допомогою хімічної промисловості. Такий десерт не має нічого спільного з користю, але виглядає смачно. Для чого це робиться? Для презентабельного вигляду та якомога довшого зберігання.

 

Способи приготування «хімічних» сухофруктів:

  • Сухофрукти обробляють сірчистим ангідридом (двоокисом сірки, сірчистим газом, SO2). Ця хімічна речовина не особливо шкодить організму, так як його вміст у кінцевому продукті досить невелике , але розчиняючись у воді , воно може подразнювати слизову.
  • Для додання товарного вигляду продукту, сухофрукти обробляють жиром, від чого плід починає блищати. Чи корисний цей жир людині - питання спірне.
  • Іноді для прискорення процесу сухофрукти сушать на сітці за допомогою лампи. Такі плоди набувають бензиновий присмак, в процесі такої «засмаги» на плодах осідають канцерогенні речовини.
  • Ще один спосіб швидкого сушіння - обробка плодів в тунельної печі. По тунелю з нагрівальним елементом рухається конвеєр з фруктами. В результаті ці плоди мають запах солярки. Така сушка теж вбиває більшість корисних компонентів.

 

Як обрати якісні сухофрукти?

Уникайте яскраво-забарвлених сушених плодів. Якщо ви обираєте курагу - вона має бути світло жовтою чи коричневою, а не яскраво-помаранчевою. Чорнослив не може бути насичено-чорним, бо його природній колір далекий від нього. Якісний інжир має світло-коричневий колір, краще - коли він з білим налітом (ознака глюкози, що виступила). Родзинки в залежності від сорту винограду мають бути жовто-коричневими та темно-синіми. Якщо вони мають занадто світлий колір - то готувалися вони за допомогою хімії.

Також плод не повинен мати винного смаку та гірчити.

Якщо у Вас виникли сумніви щодо якості придбаного товару, рекомендуємо скористатися послугами Випробувального центру продукції ДП "Херсонстандартметрологія" за адресою:
м.Херсон, вул. Смольна 134а, (0552) 41-04-74.

 

Поділитися статею:
Напишіть нам