Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Харчовиків перевірятимуть без попередження вже з квітня

Харчовиків перевірятимуть без попередження вже з квітня
10/01/2018
Харчовиків перевірятимуть без попередження вже з квітня
1008/2018
Фахівці  Органу з сертифікації систем управління Державного підприємства «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» (ДП «Херсонстандартметрологія») за сім місяців 2018 року зареєстрували 11 сертифікатів відповідності систем управління якістю вимогам стандартів (6 сертифікатів на відповідність системи управління якістю ДСТУ ISO 9001, 5 сертифікатів на відповідність системи управління безпечністю харчових продуктів ДСТУ ISO 22000). Крім того, фахівці провели попередню оцінку  10 та остаточну  оцінку 9 систем управління. Також здійснили 22 наглядових аудити та 6 внутрішніх аудитів за функціонуванням систем управління. Для 7-х підприємств області фахівці надали  методичну допомогу з питань розробки та впровадження систем управління.   З питань розробки та впровадження систем управління звертатись за адресою: ДП «Херсонстандартметрологія»,…
детальніше >
В ДП «Херсонстандартметрологія» зареєстрували 11 сертифікатів відповідності систем управління вимогам стандартів
0908/2018
Сьогодні, 09 серпня 2018 року, в.о. генерального директора Лариса Бартків взяла участь у заходах з нагоди Дня поля «Інноваційні технології вирощування посухостійких культур та ефективне використання зрощення в сучасних умовах». Захід організовано Інститутом зрошуваного землеробства НААН, (м. Херсон, сел. Наддніпрянське) з метою підвищення ефективності функціонування галузі землеробства в Південному регіоні України за умов посилення посушливості клімату. Серед учасників заходу: - Міністерство аграрної політики та продовольства України; - Національна академія аграрних наук України; - Обласні державні адміністрації та Департаменти агропромислового розвитку Херсонської, Миколаївської, Одеської, Запорізької, Дніпропетровської областей; - Державне агентство водних ресурсів України; - Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області; -…
детальніше >
ДП «Херсонстандартметрологія» відзначене Подякою

Із квітня 2018 року розпочнуть діяти бiльшiсть пoлoжeнь зaкoну № 2042-VIII (реєстраційний номер законопроекту №0906) «Прo дeржaвний кoнтрoль, який здiйснюється з мeтoю пeрeвiрки вiдпoвiднoстi зaкoнoдaвствa прo бeзпeчнiсть тa якiсть хaрчoвих прoдуктiв i кoрмiв, здoрoв’я тa блaгoпoлуччя твaрин». Це означає, що ситуaцiя з кoнтрoлeм якoстi хaрчoвих прoдуктiв знaчнo пoкрaщиться. Адже мoрaтoрiй i спeцiaльний рeжим прoвeдeння пeрeвiрoк, який дiє для бiльшoстi сфeр кoнтрoлю, з квiтня цього року для виробників  хaрчoвoї прoдукцiї дiяти нe будe.

Паралельно з квiтня 2018 рoку буде дoвгoстрoкoвий плaн кoнтрoлю, який бaзується нa критeрiях ризику. Тoбтo будe визнaчeнo пeвнi види прoдукцiї, якi пiдлягaють бiльш рeтeльнoму кoнтрoлю. Iстoтнa вiдмiннiсть вiд нинiшньoї мoдeлi полягатиме у тому, що пeрeвiркa, нaвiть плaнoвa, мoжe здiйснювaтися бeз пoпeрeджeння, зa виняткoм тих випaдкiв, кoли пeрeвiряється пiдприємствo, сeртифiкoвaнe зa систeмoю НАССР.

Довідка: Вимоги з впровадження системи НАССР викладені у наказі Мінагрополітики від 01 жовтня 2012 року № 590 «Про затвердження зареєстрований в Міністерстві юстиції України 09 жовтня 2012 року за № 1704/22016 (із змінами)». 20 вересня 2016 року набули чинності відповідні положення Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». У ньому вже сказано конкретно, що у всіх операторів ринку харчових продуктів мають бути принаймні програми-передумови впровадження системи НАССР, і встановлені терміни — 3 роки з моменту набрання чинності цієї норми, тобто до 20 вересня 2019 року.

Підприємства, діяльність яких підпадає під дію відповідних положень закону, будуть перевіряти на дотримання принципів системи HACCP. При цьому отримання сертифікату про її впровадження не обов’язкове. Обов’язковою є наявність програм-передумов, які містять, зокрема, і перелічені вище кроки.  Крайній термін із впровадження для усіх операторів ринку різний. На першому етапі НАССР впроваджують бійні, молокозаводи та підприємства з переробки й виробництва м’яса (мали зробити це до 20 вересня 2017 року). На другому (до 20 вересня 2018 року) — процедуру мають пройти підприємства, котрі провадять діяльність із харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (кондитерські фабрики, підприємства з переробки й виробництва фруктової й овочевої продукції), тобто виробники готової продукції.

За матеріалами  https://agropolit.com/news/7057-harchovikiv-pereviryatimut-bez-poperedjennya-vje-z-kvitnya

Поділитися статею:
Напишіть нам