Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Харчовиків перевірятимуть без попередження вже з квітня

Харчовиків перевірятимуть без попередження вже з квітня
10/01/2018
Харчовиків перевірятимуть без попередження вже з квітня
1810/2018
Впродовж 9-ти місяців 2018 року фахівці Органу з сертифікації продукції та послуг ДП «Херсонстандартметрологія» видали 178 сертифікатів на продукцію та послуги. З них 43 сертифікатів на харчову продукцію, 46 сертифікатів на промислову продукцію, 48 сертифікатів на готельні послуги, 37 сертифікатів на послуги харчування та 2 сертифікати на послуги ДТЗ. Всього впродовж 9-ти місяців 2018 року на добровільну сертифікацію продукції та послуг надійшло 235 заявок. Сертифікація передбачає підтвердження третьою стороною показників (характеристик) продукції (процесів або послуг) на підставі випробувань, обстеження, атестації виробництва та оцінки систем управління якістю.             Згідно з галуззю акредитації Орган з оцінки відповідності ДП «Херсонстандартметрологія» акредитований на проведення…
детальніше >
Фахівці Органу з сертифікації продукції та послуг ДП «Херсонстандартметрологія» видали 178 сертифікатів на продукцію та послуги
1210/2018
Свято Покрови Пресвятої Богородиці уособлює конкретний прояв покро­вительства Божої Матері, заступництва добра і справедливості від усього злого і лихого. Тож вітаю всіх мужніх та хоробрих захисників Вітчизни, які за нинішніх обставин потребують особливої уваги. Крім того, висловлюю вдячність та повагу всім тим, хто захищає спокій українців. Ви втілюєте мужність, силу та героїзм захисників рідної землі в нелегкі для України часи. В цей світлий святковий день бажаю усім родинного щастя, сімейного затишку, козацького здоров’я, невичерпної енергії і пориву! З повагою Генральний директор ДП «Херсонстандартметрологія» Микола Курдюмов
детальніше >
Щиро вітаю вас із Днем захисника України і святом Покрови Пресвятої Богородиці – світлим і радісним днем!

Із квітня 2018 року розпочнуть діяти бiльшiсть пoлoжeнь зaкoну № 2042-VIII (реєстраційний номер законопроекту №0906) «Прo дeржaвний кoнтрoль, який здiйснюється з мeтoю пeрeвiрки вiдпoвiднoстi зaкoнoдaвствa прo бeзпeчнiсть тa якiсть хaрчoвих прoдуктiв i кoрмiв, здoрoв’я тa блaгoпoлуччя твaрин». Це означає, що ситуaцiя з кoнтрoлeм якoстi хaрчoвих прoдуктiв знaчнo пoкрaщиться. Адже мoрaтoрiй i спeцiaльний рeжим прoвeдeння пeрeвiрoк, який дiє для бiльшoстi сфeр кoнтрoлю, з квiтня цього року для виробників  хaрчoвoї прoдукцiї дiяти нe будe.

Паралельно з квiтня 2018 рoку буде дoвгoстрoкoвий плaн кoнтрoлю, який бaзується нa критeрiях ризику. Тoбтo будe визнaчeнo пeвнi види прoдукцiї, якi пiдлягaють бiльш рeтeльнoму кoнтрoлю. Iстoтнa вiдмiннiсть вiд нинiшньoї мoдeлi полягатиме у тому, що пeрeвiркa, нaвiть плaнoвa, мoжe здiйснювaтися бeз пoпeрeджeння, зa виняткoм тих випaдкiв, кoли пeрeвiряється пiдприємствo, сeртифiкoвaнe зa систeмoю НАССР.

Довідка: Вимоги з впровадження системи НАССР викладені у наказі Мінагрополітики від 01 жовтня 2012 року № 590 «Про затвердження зареєстрований в Міністерстві юстиції України 09 жовтня 2012 року за № 1704/22016 (із змінами)». 20 вересня 2016 року набули чинності відповідні положення Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». У ньому вже сказано конкретно, що у всіх операторів ринку харчових продуктів мають бути принаймні програми-передумови впровадження системи НАССР, і встановлені терміни — 3 роки з моменту набрання чинності цієї норми, тобто до 20 вересня 2019 року.

Підприємства, діяльність яких підпадає під дію відповідних положень закону, будуть перевіряти на дотримання принципів системи HACCP. При цьому отримання сертифікату про її впровадження не обов’язкове. Обов’язковою є наявність програм-передумов, які містять, зокрема, і перелічені вище кроки.  Крайній термін із впровадження для усіх операторів ринку різний. На першому етапі НАССР впроваджують бійні, молокозаводи та підприємства з переробки й виробництва м’яса (мали зробити це до 20 вересня 2017 року). На другому (до 20 вересня 2018 року) — процедуру мають пройти підприємства, котрі провадять діяльність із харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (кондитерські фабрики, підприємства з переробки й виробництва фруктової й овочевої продукції), тобто виробники готової продукції.

За матеріалами  https://agropolit.com/news/7057-harchovikiv-pereviryatimut-bez-poperedjennya-vje-z-kvitnya

Поділитися статею:
Напишіть нам