Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Харчовиків перевірятимуть без попередження вже з квітня

Харчовиків перевірятимуть без попередження вже з квітня
10/01/2018
Харчовиків перевірятимуть без попередження вже з квітня
1805/2018
Шановні колеги! Всіх метрологів вітаємо з професійним святом. Нехай всі Ваші вимірювання завжди будуть точними! В роботі хай супроводжує удача. Будьте закохані у свою роботу, щоб вона приносила Вам не тільки фінансове благополуччя, але і задоволення! 20 травня щорічно відзначається Всесвітній день метрології. Тема Всесвітнього дня метрології в 2018 році - «В постійному розвитку - Міжнародна система одиниць (СІ)». Ця тема була обрана в зв'язку з майбутнім в листопаді 2018 року затвердженням на Генеральній конференції з мір та ваг змін до Міжнародної системи одиниць (СІ). Заплановані зміни спираються на результати досліджень нових методів вимірювань, проведених з використанням еталонів, заснованих на…
детальніше >
20 травня - Всесвітній день метрології
1705/2018
16 травня 2018 року фахівці ДП «Херсонстандартметрологія» взяли участь у засіданні круглого столу на тему «Міжнародний стандарт, заснований на принципах НАССР. Сучасна практика застосування в Україні». Захід організований кафедрою готельно-ресторанної справи Херсонського державного університету спільно з управлінням споживчого ринку Херсонської міської ради, ДП «Херсонстандартметрологія», Управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області та Херсонської Асоціації шеф-кухарів Півдня України. У засіданні круглого столу взяли участь понад 20 учасників: фахівці з сертифікації систем управління ДП «Херсонстандартметрологія», представники головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, начальник управління споживчого ринку Херсонської міської ради, начальник відділу сприяння розвитку підприємств споживчого ринку…
детальніше >
Фахівці ДП «Херсонстандартметрологія» взяли участь у засіданні круглого столу.

Із квітня 2018 року розпочнуть діяти бiльшiсть пoлoжeнь зaкoну № 2042-VIII (реєстраційний номер законопроекту №0906) «Прo дeржaвний кoнтрoль, який здiйснюється з мeтoю пeрeвiрки вiдпoвiднoстi зaкoнoдaвствa прo бeзпeчнiсть тa якiсть хaрчoвих прoдуктiв i кoрмiв, здoрoв’я тa блaгoпoлуччя твaрин». Це означає, що ситуaцiя з кoнтрoлeм якoстi хaрчoвих прoдуктiв знaчнo пoкрaщиться. Адже мoрaтoрiй i спeцiaльний рeжим прoвeдeння пeрeвiрoк, який дiє для бiльшoстi сфeр кoнтрoлю, з квiтня цього року для виробників  хaрчoвoї прoдукцiї дiяти нe будe.

Паралельно з квiтня 2018 рoку буде дoвгoстрoкoвий плaн кoнтрoлю, який бaзується нa критeрiях ризику. Тoбтo будe визнaчeнo пeвнi види прoдукцiї, якi пiдлягaють бiльш рeтeльнoму кoнтрoлю. Iстoтнa вiдмiннiсть вiд нинiшньoї мoдeлi полягатиме у тому, що пeрeвiркa, нaвiть плaнoвa, мoжe здiйснювaтися бeз пoпeрeджeння, зa виняткoм тих випaдкiв, кoли пeрeвiряється пiдприємствo, сeртифiкoвaнe зa систeмoю НАССР.

Довідка: Вимоги з впровадження системи НАССР викладені у наказі Мінагрополітики від 01 жовтня 2012 року № 590 «Про затвердження зареєстрований в Міністерстві юстиції України 09 жовтня 2012 року за № 1704/22016 (із змінами)». 20 вересня 2016 року набули чинності відповідні положення Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». У ньому вже сказано конкретно, що у всіх операторів ринку харчових продуктів мають бути принаймні програми-передумови впровадження системи НАССР, і встановлені терміни — 3 роки з моменту набрання чинності цієї норми, тобто до 20 вересня 2019 року.

Підприємства, діяльність яких підпадає під дію відповідних положень закону, будуть перевіряти на дотримання принципів системи HACCP. При цьому отримання сертифікату про її впровадження не обов’язкове. Обов’язковою є наявність програм-передумов, які містять, зокрема, і перелічені вище кроки.  Крайній термін із впровадження для усіх операторів ринку різний. На першому етапі НАССР впроваджують бійні, молокозаводи та підприємства з переробки й виробництва м’яса (мали зробити це до 20 вересня 2017 року). На другому (до 20 вересня 2018 року) — процедуру мають пройти підприємства, котрі провадять діяльність із харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (кондитерські фабрики, підприємства з переробки й виробництва фруктової й овочевої продукції), тобто виробники готової продукції.

За матеріалами  https://agropolit.com/news/7057-harchovikiv-pereviryatimut-bez-poperedjennya-vje-z-kvitnya

Поділитися статею:
Напишіть нам