Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Харчовиків перевірятимуть без попередження вже з квітня

Харчовиків перевірятимуть без попередження вже з квітня
10/01/2018
Харчовиків перевірятимуть без попередження вже з квітня
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!

Із квітня 2018 року розпочнуть діяти бiльшiсть пoлoжeнь зaкoну № 2042-VIII (реєстраційний номер законопроекту №0906) «Прo дeржaвний кoнтрoль, який здiйснюється з мeтoю пeрeвiрки вiдпoвiднoстi зaкoнoдaвствa прo бeзпeчнiсть тa якiсть хaрчoвих прoдуктiв i кoрмiв, здoрoв’я тa блaгoпoлуччя твaрин». Це означає, що ситуaцiя з кoнтрoлeм якoстi хaрчoвих прoдуктiв знaчнo пoкрaщиться. Адже мoрaтoрiй i спeцiaльний рeжим прoвeдeння пeрeвiрoк, який дiє для бiльшoстi сфeр кoнтрoлю, з квiтня цього року для виробників  хaрчoвoї прoдукцiї дiяти нe будe.

Паралельно з квiтня 2018 рoку буде дoвгoстрoкoвий плaн кoнтрoлю, який бaзується нa критeрiях ризику. Тoбтo будe визнaчeнo пeвнi види прoдукцiї, якi пiдлягaють бiльш рeтeльнoму кoнтрoлю. Iстoтнa вiдмiннiсть вiд нинiшньoї мoдeлi полягатиме у тому, що пeрeвiркa, нaвiть плaнoвa, мoжe здiйснювaтися бeз пoпeрeджeння, зa виняткoм тих випaдкiв, кoли пeрeвiряється пiдприємствo, сeртифiкoвaнe зa систeмoю НАССР.

Довідка: Вимоги з впровадження системи НАССР викладені у наказі Мінагрополітики від 01 жовтня 2012 року № 590 «Про затвердження зареєстрований в Міністерстві юстиції України 09 жовтня 2012 року за № 1704/22016 (із змінами)». 20 вересня 2016 року набули чинності відповідні положення Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». У ньому вже сказано конкретно, що у всіх операторів ринку харчових продуктів мають бути принаймні програми-передумови впровадження системи НАССР, і встановлені терміни — 3 роки з моменту набрання чинності цієї норми, тобто до 20 вересня 2019 року.

Підприємства, діяльність яких підпадає під дію відповідних положень закону, будуть перевіряти на дотримання принципів системи HACCP. При цьому отримання сертифікату про її впровадження не обов’язкове. Обов’язковою є наявність програм-передумов, які містять, зокрема, і перелічені вище кроки.  Крайній термін із впровадження для усіх операторів ринку різний. На першому етапі НАССР впроваджують бійні, молокозаводи та підприємства з переробки й виробництва м’яса (мали зробити це до 20 вересня 2017 року). На другому (до 20 вересня 2018 року) — процедуру мають пройти підприємства, котрі провадять діяльність із харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (кондитерські фабрики, підприємства з переробки й виробництва фруктової й овочевої продукції), тобто виробники готової продукції.

За матеріалами  https://agropolit.com/news/7057-harchovikiv-pereviryatimut-bez-poperedjennya-vje-z-kvitnya

Поділитися статею:
Напишіть нам