Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Голова Держпродспоживслужби розповів, як по-новому проводитимуться позапланові перевірки бізнесу

Голова Держпродспоживслужби розповів, як по-новому проводитимуться позапланові перевірки бізнесу
18/07/2018
Голова Держпродспоживслужби розповів, як по-новому проводитимуться позапланові перевірки бізнесу
1311/2018
Цей перелік визначено у Додатку ІІ «Речовини або продукти, що спричиняють алергію або непереносимість» Регламенту № 1169/20116 1. Злаки, що містять рослинні білки, а саме: пшениця, жито, ячмінь, овес, пшениця спельта, камут або їхні гібридні види та продукти, за винятком: — сиропу з глюкози на основі пшениці включно з декстрозою, — мальтодекстрини на основі пшениці, — сиропу з глюкози на основі ячменю, — зернових, що використовуються для виробництва алкогольних продуктів перегонки, включно з етиловим спиртом сільськогосподарського походження; 2. Ракоподібні та продукти з ракоподібних; 3. Яйця та продукти з яєць; 4. Риба та продукти з риби, за винятком: — рибного желатину,…
детальніше >
До уваги споживачів! Перелік речовин або продуктів, які можуть спричиняти алергію або непереносимість
1211/2018
Одним із надійних засобів захисту споживачів харчових продуктів є система НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Points). Система ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів. Вона гарантує безпечність продукції на повному шляху харчового ланцюжка та надає змогу виявити усі критичні точки, які можуть вплинути на безпечність кінцевого продукту, усунути шкідливі фактори та контролювати повний процес виробництва. Система НАССР є обов’язком в рамках законодавства більшості цивілізованих країн, таких як: країни Євросоюзу, США, Канада, Японія, Нова Зеландія тощо. Вже 20 вересня 2019 року настає кінцева дата, коли система безпечності харчової продукції НАССР має бути впроваджена на всіх…
детальніше >
Впровадження системи НАССР - інструмент захисту репутації виробника.

Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби) нагадав, що прийнятий закон «Про державний контроль в сфері обігу харчових продуктів» адаптує український закон до європейського і розповів, як по-новому проводитимуться позапланові перевірки бізнесу

Залежно від критеріїв ризику передбачаються такі види контролю:

1. Низькоризикована продукція – може бути тільки документальний контроль.

2.За більш високим ступенем ризиків – фізичні перевірки, тобто, коли беруться документи і звіряються, чи дійсно продукція відповідає тому, що написано, чи відповідає даним упаковка, чи вона герметична, і певний відсоток встановлюється лабораторних досліджень.

Позапланові процедури, можливо, бували й раніше, але процедура була надто складною. Зокрема, перед проведенням перевірки ми повинні були отримати згоду, тобто в міністерства додатково ще отримувати згоду. В результаті, коли споживач скаржиться, він розраховує, що заходи контролю будуть за декілька днів. Європейські принципи – це в той же або на наступний день. А згода на інформування політики займала декілька тижнів. Тобто, товару, на який скаржилися, уже по суті не було на поличках супермаркета, якщо йдеться про швидкопсувну продукцію, а в більшості випадків нарікають саме на неї", – сказав Лапа.

За його словами, зараз ситуація змінилася. З 4 квітня ми маємо можливість перевіряти без згоди інформування, але має бути обгрунтування перевірки споживачем.

Мається на увазі скарга (дата, підпис, ім’я по батькові, адреса, конкретна назва господарюючого суб’єкта). Я просив би на це звертати увагу – не назва торгової марки, а саме господарюючого суб’єкта (це можна подивитися в куточку споживача – ТОВ, ПП, фізична особа, підприємець) та адреса такого суб’єкта. Також потрібно додавати документи, які підтверджують взаємовідносини, щоб не було замовних скарг, як це бувало раніше, коли органи контролю направляли на того чи іншого конкурента в корпоративних війнах. Тому під час купівлі потрібно брати чек, щоб додати як підтверджуючий документ, та письмове оскарження, після чого ми виконуємо позастрокову перевірку", – акцентував він.

За матеріалами сайту АgroPolit.com

Поділитися статею:
Напишіть нам