Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

ГМО - в чому ж шкода?

ГМО - в чому ж шкода?
06/11/2017
ГМО - в чому ж шкода?
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!

За результатами маркетингового дослідження з метою виявлення обізнаності  потенційних споживачів щодо знань про ГМО з'ясувалось, що  серед опитуваних всі чули, що є таке ГМО, на яких товарах зустрічаються, проте не всі правильно розшифровують цю абревіатуру. Всі респонденти вважають, що ГМО мають вплив на організм людей. Але дехто навіть вважає, що цей  вплив  корисний. На думку анкетованих,  ГМО використовують для покращення товарного вигляду, для тривалого зберігання продуктів, а 7% респондентів навіть не змогли сказати, для чого. Серед опитаних 71 % респондентів вважають, що їдять продукти з ГМО, склад продуктів на етикетці читають 57% респондентів, приблизно знають вартість тестування продукції на вміст ГМО 64%  анкетованих і стільки ж маркуванню «БЕЗ ГМО» не довіряють.

Отже, можна зробити висновок, що люди зовсім мало знають про генетично модифіковані організми та їх вплив на здоров'я.  Нехтують своїм здоров'ям, не звертаючи уваги на склад продуктів при їх покупці.

А в чому ж шкода ГМО?

ГМО - це організми, у яких спадковий генетичний матеріал змінений у неприродних умовах. Врожай такої культури набагато кращий, ніж у культури вирощеної природно, проте питання якості залишається відкритим.

Вживання ГМО продуктів може стати причиною послаблення імунітету та виникнення різноманітних алергічних реакцій. Окрім того часто ГМО продукти містять значну кількість токсинів. Вживання таких продуктів можуть вплинути на метаболізм.

Регулярне вживання ГМО продуктів може спричинити виникнення стійкості організму до антибіотиків, що може утруднити лікування  ними. Причиною цього є те, що часто до ГМО продуктів додають ген, який блокує дію антибіотиків.

Також регулярне вживання ГМО продуктів може стати причиною виникнення канцерогенів, які в свою чергу можуть стати причиною утворення онкологічних захворювань.

Уникати вживання таких продуктів слід в першу чергу дітям, вагітним, годуючим мамам, особам з проблемами травлення, схильним до алергії та ожиріння.

Чи можна виявити, що ми їмо ГМО? На жаль, значна частина продуктів, які потрапляють до нашого столу є генно-модифікованою. Їх вживання може негативно відобразитись на нашому здоров'ї, тому слід навчитись розпізнавати наявність таких продуктів у вашому раціоні.

Однією з основних ознак наявності у продукті генно-модифікованої добавки є термін його зберігання. Зазвичай такі продукти зберігаються значно довше.

Генномодифіковані продукти мають свої особливості.

Перш за все слід звернути увагу на місце виробництва того чи іншого продукту. Так, швидше за все продукт, який випущений вітчизняним виробником не буде модифікованим.

Також значна частина напівфабрикатів найбільш ймовірно виявиться генно-модифікованою, тому слід уникати продуктів, які вже пройшли певний вид обробки.

Окрему увагу слід звернути на овочі та фрукти. В жодному разі не варто купувати ті овочі та фрукти сезон дозрівання яких ще не настав. Краще вживати лише сезонні фрукти.

Слід знати які продукти найрідше є генномодифікованими. Це капуста, зернові та інші продукти, виробництво яких налагоджене на вітчизняному ринку.

Найчастіше ГМО зустрічається у сої, кукурудзі, картоплі та продуктах з неї, томатів та продуктів з них, кабачки, буряки, диня, папайя,цикорій,цукровий буряк, ріпак, льон, бавовна, пшениця, соняшник, рис, продукти дитячого харчування та сировина для їх виготовлення, харчові продукти для спеціального дієтичного споживання, функціональні харчові продукти, дієтичні добавки, харчові добавки, закваски, дріжджові культури та продукти, що їх містять, рапс (канула) та його похідні, полуниця, кавові зерна, чай, вироби з пшеничного борошна, соняшникова олія, рис, морква, цибуля тощо.

Серед компонентів, у яких може міститись ГМО - E 153, E 308-9, Е-471, E 472a, E 473, E 475, E 476b, E 477, E479a, E 570, E 572, E 573, E 620, E 621, E 622, E 633, E 624, E 625, E951.
Також є інформація про те, що ГМО міститься у сигаретах, алкогольних та газованих напоях тощо.

Проте виявити натуральність продукту непросто  навіть у лабораторних умовах. Єдина в області акредитована лабораторія молекулярно-генетичних досліджень, яка оснащена сучасним аналітичним обладнанням та аналізатором нуклеїнових кислот функціонує у випробувальному центрі продукції ДП «Херсонстандартметрологія».

З питань  дослідження  харчових продуктів  та сировини  на вміст ГМО звертатись за адресою:

м. Херсон, вул. Смольна, 134-а, тел. (0552) 41 04 74, e-mail: lab@khcsm.org.ua

Поділитися статею:
Напишіть нам