Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Фахівці роз’яснюють, що робити, якщо вимоги прийнятих на заміну ГОСТ стандартів нижчі, ніж були у скасованому

Фахівці роз’яснюють,  що робити, якщо вимоги прийнятих на заміну ГОСТ стандартів нижчі, ніж були у скасованому
16/11/2017
Фахівці роз’яснюють, що робити, якщо вимоги прийнятих на заміну ГОСТ стандартів нижчі, ніж були у скасованому
1807/2018
Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби) нагадав, що прийнятий закон «Про державний контроль в сфері обігу харчових продуктів» адаптує український закон до європейського і розповів, як по-новому проводитимуться позапланові перевірки бізнесу Залежно від критеріїв ризику передбачаються такі види контролю: 1. Низькоризикована продукція – може бути тільки документальний контроль. 2.За більш високим ступенем ризиків – фізичні перевірки, тобто, коли беруться документи і звіряються, чи дійсно продукція відповідає тому, що написано, чи відповідає даним упаковка, чи вона герметична, і певний відсоток встановлюється лабораторних досліджень. Позапланові процедури, можливо, бували й раніше, але процедура була надто складною.…
детальніше >
Голова Держпродспоживслужби розповів, як по-новому проводитимуться позапланові перевірки бізнесу
1607/2018
Впродовж першого півріччя 2018 року фахівці Органу з сертифікації продукції та послуг ДП «Херсонстандартметрологія» видали 110 сертифікатів на продукцію та послуги. З них 21 сертифікат на харчову продукцію, 24 сертифікати на промислову продукцію, 35сертифікати на готельні послуги, 28 сертифікатів на послуги харчування 2 сертифікати на послуги ДТЗ. Всього в першому півріччі 2018 року на добровільну сертифікацію продукції та послуг надійшла 153 заявки. Сертифікація передбачає підтвердження третьою стороною показників (характеристик) продукції (процесів або послуг) на підставі випробувань, обстеження, атестації виробництва та оцінки систем управління якістю.             Згідно з галуззю акредитації Орган з оцінки відповідності ДП «Херсонстандартметрологія» акредитований на проведення оцінки відповідності…
детальніше >
Фахівці Органу з сертифікації продукції та послуг ДП «Херсонстандартметрологія» видали 110 сертифікатів на продукцію та послуги.

Фахівці роз’яснюють,  що робити, якщо вимоги прийнятих на заміну ГОСТ стандартів нижчі, ніж були у скасованому? Чи варто знижувати якість?

ДСТУ 1.1:2015 (ISO/IEC Guide 2:2004, MOD) "Національна стандартизація. Стандартизація та суміжні види діяльності. Словник термінів" визначає термін "вимога", як положення, що містить критерії, яких потрібно додержуватися.

Статтею 4 Закону України від 05.06.2014 № 1315-VII "Про стандартизацію" (далі – Закон), який набув чинності 03.01.2015 року, визначаються мета та принципи державної політики у сфері стандартизації, з яких можна підкресли такі як забезпечення раціонального  виробництва шляхом застосування визнаних правил, настанов, процедур та принцип адаптації національних стандартів до сучасних досягнень науки і техніки, сприяння впровадженню інновацій та підвищення конкурентоспроможності продукції вітчизняних виробників.

У частині першій статті 22 Закону викладені положення, які стосуються перевірки національних стандартів, яка має робитися з метою визначення чи відповідають національні стандарти законодавству, потребам виробників та споживачів, рівню розвитку науки і техніки, інтересам держави, вимогам міжнародних, регіональних стандартів та подальшого їх перегляду у разі встановлених невідповідностей.

Підпунктом 6.12.5  ДСТУ 1.2:2015 "Національна стандартизація. Правила проведення робіт з національної стандартизації" передбачено,  що зміни, які вносяться  до національного стандарту, не повинні погіршувати показники продукції, яка виробляється згідно цього національного стандарту.

Враховуючи вищезазначене, можна зробити висновок, що зниження вимог суперечить принципам та меті стандартизації, які в загальному випадку спрямовані на забезпечення підвищення конкурентоспроможності продукції.

Отже, стандарти розробляються на основі практичного досвіду і накопичених суспільством знань та при правильному їх застосуванні стають одним із кращих засобів регулювання виробництва та підвищення його ефективності.

Якщо за будь-яких причин, технічний комітет стандартизації на основі консенсусу прийняв рішення щодо зниження вимог у певному національному стандарті у порівнянні з вимогами, які діяли раніше, суб’єкт господарювання, який застосовує цей національний стандарт у своєї діяльності та може виконати вимогу більш жорстку, ніж визначена національним стандартом, може бути впевнений та вважати, що він все ж такі виконав встановлену цим національним стандартом вимогу.

Якщо вимога стосується якості продукції, звісно не потрібно зніжувати свої можливості, а навпаки використовувати свої переваги під час просування продукції на ринку та застосовувати також інші елементи конкурентної боротьби.

Джерело: сайт Мінекономрозвитку

Поділитися статею:
Напишіть нам