Фахівці Державного підприємства «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» доводять до відома, що відповідно до Закону України «Про стандартизацію» від 05.06.2014 № 1315-VII та СОУ КЗПС 74.9-02568182-002:2014 «Головний фонд технічних умов України та база даних «Технічні умови України». Загальні вимоги», власники технічних умов несуть відповідальність за відповідність технічних умов та змін до них законодавству України, технічним регламентам та нормативним документам.
У зв’язку з цим фахівці звертають увагу на те, що відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.01.2016 №94-р з 01.01.2017 року втратили чинність та не застосовуються на території України акти санітарного законодавства, видані центральними органами виконавчої влади СРСР та УРСР, у тому числі нормативні акти, що встановлювали параметри безпечності продовольчої сировини та харчових продуктів (МБТ і СН №5061-89, СанПіН 42-123-4089-86, СанПіН 42-123-4083-86 тощо).
Фахівці інформують також, що станом на січень 2017 року чинні наступні нормативно-правові акти, що визначають вимоги до якості та безпечності харчових продуктів, а також гігієнічні нормативи і регламенти щодо вмісту в них хімічних, біологічних, фізичних факторів:
- наказ МОЗ України від 29.12.2012 №1140 «Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини»;
- наказ МОЗ України від 19.07.2012 №548 «Про затвердження Мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів»;
- наказ МОЗ України від 13.05.2013 №368 «Про затвердження Державних гігієнічних правил і норм «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах»;
- наказ МОЗ України від 06.08.2013 №695 «Про затвердження Параметрів безпечності м’яса птиці»;
- наказ МОЗ України від 06.08.2013 №696 «Про затвердження Гігієнічних вимог до продуктів дитячого харчування, параметрів безпечності та окремих показників їх якості»;
- наказ МОЗ України від 19.12.2013 №1114 «Про затвердження Гігієнічних вимог до дієтичних добавок»;
- наказ МОЗ від 03.05.2006 №256 «Про затвердження Державних гігієнічних нормативів «Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137Сs та 90Sr у продуктах харчування та питній воді»;
- наказ МОЗ України від 02.02.2016 №55 «Про затвердження Гігієнічних нормативів і регламентів безпечного застосування пестицидів і агрохімікатів» зі змінами;
- ДСанПіН 8.8.1.2.3.4-000-2001 «Допустимі дози, концентрації, кількості та рівні вмісту пестицидів у сільськогосподарській сировині, харчових продуктах, повітрі робочої зони, атмосферному повітрі, воді водоймищ, ґрунті»;
- ГН 4.4.8.071-2001 «Тимчасові гігієнічні нормативи вмісту контамінантів хімічної і біологічної природи у біологічно активних добавках»;
- наказ МОЗ України від 23.07.1996 №222 «Про затвердження Санітарних правил і норм по застосуванню харчових добавок» (зі змінами щодо втрати чинності додатку 1).
Для підтримки діючих технічних умов в актуальному стані відповідно до вимог чинного законодавства, фахівці радять взяти до уваги цю інформацію та врахувати її при внесенні змін до ТУ.
Відповідно до вимог СОУ КЗПС 74.9-02568182-002, у разі не проведення актуалізації діючих ТУ та внесення змін до них, можливе вилучення таких технічних умов із бази даних Головного фонду технічних умов України та її електронного покажчика відповідно.
З питань актуалізації та внесення змін до технічних умов звертатись за адресою:
м. Херсон, вул. Смольна, 134-А, кімн. 203,
тел. (0552) 41 04 80; 41 04 81.