Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

ЧИ МОЖНА ВИРОБНИКАМ КОРИСТУВАТИСЯ СКАСОВАНИМИ ГОСТАМИ?

ЧИ МОЖНА ВИРОБНИКАМ КОРИСТУВАТИСЯ СКАСОВАНИМИ ГОСТАМИ?
10/06/2016
ЧИ МОЖНА ВИРОБНИКАМ КОРИСТУВАТИСЯ СКАСОВАНИМИ ГОСТАМИ?
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!

Законом України від 05.06.2014 № 1315-УІІ «Про стандартизацію» до національного законодавства України як держави-члена Світової організації торгівлі (С0Т) імплементовано положення Угоди С0Т про технічні бар\'єри в торгівлі, впроваджено міжнародні та європейські принципи стандартизації.

Відповідно до них національні стандарти застосовуються на добровільній основі, окрім випадків, коли обов\'язковість їх застосування встановлено нормативно-правовими актами, безпосередньо чи шляхом посилання на них в інших документах.

Тобто законодавством передбачено, що після прийняття національним органом стандартизації (НОС) проекту національного стандарту він становиться національними стандартом, який застосовується безпосередньо чи шляхом посилання на нього в інших документах.

Якщо Г0СТ скасовано НОС, він вже не має статусу НД, а є звичайним «текстом». Але потрібно враховувати, що стандарт установлює для загального і неодноразового використання правила, настанови або характеристики щодо діяльності чи її результатів та спрямований на досягнення оптимального ступеня впорядкованості в певній сфері.

Тобто за умови добровільності застосування стандарту, але з метою мати будь-які інструкцію, правила тощо, які впорядковують діяльність у тій чи іншій сфері, може застосовуватися нечинний ГОСТ (національний стандарт), якщо на нього не передбачається робити посилання у відповідній сфері діяльності. При цьому потрібно зазначити, що прикінцевими та перехідними положеннями Закону визначено, що міждержавні стандарти (ГОСТ), що діяли на момент набрання чинності Угодою про проведення узгодженої політики у галузі стандартизації, метрології та сертифікації від 13 березня 1992 року, застосовуються як національні стандарти до їх заміни на національні стандарти чи скасування в Україні.

Ураховуючи зазначене вище, можна стверджувати, що виробники можуть застосовувати скасовані ГОСТ у своїй господарській діяльності та для своїх професійних потреб як звичайні інструкцію, правила тощо, але не можуть робити посилання на такі ГОСТ.

Водночас, виробник має усвідомлювати переваги застосування чинного національного стандарту, який відповідає законодавству, до якого вчасно внесено зміни, який адаптовано до сучасних досягнень науки і техніки, вимог міжнародних, регіональних стандартів та сприяє підвищенню конкурентоспроможності продукції.

(За матеріалами ДП «Львівстандартметрологія»)

 

Поділитися статею:
Напишіть нам