Міністерство економіки України
Державне підприємство «Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
ДП «Херсонстандартметрологія»

Анатолій Максюта: Нова модель зростання національної економіки запрацює з 2015 року

Анатолій Максюта: Нова модель зростання національної економіки запрацює з 2015 року
06/05/2014
Анатолій Максюта: Нова модель зростання національної економіки запрацює з 2015 року
2812/2023
Дорогі друзі, З найкращими побажаннями з Різдвом Христовим та Новим роком! Нехай ці святкові дні приносять Вам тепло, радість та щасливі миті з рідними та близькими. Бажаємо кожному з Вас невичерпної енергії та сил для здійснення усіх задуманих планів у новому році. Нехай кожен день приносить Вам нові можливості для саморозвитку та досягнень. Нехай мир та благополуччя заповнять кожен куточок нашої країни, а спільні зусилля приведуть до перемоги.   З Новим роком та світлими побажаннями, ДП "Херсонстандартметрологія"
детальніше >
З Новим 2024 роком!
1010/2023
Шановні колеги! Щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів! Метрологічна діяльність надзвичайно важлива для суспільства, адже ваш професіоналізм гарантуєте безпеку для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, створює умови для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, сприяє усуненню технічних бар’єрів у торгівлі. Стандарти допомагають випускати якісну продукцію, яка гідно конкурує на міжнародному ринку. Вони сприяють розвиткові міжнародної торгівлі, підвищенню якості, продуктивності, ефективності та надійності на всіх рівнях сектору економіки. Від Вашої професійної майстерності залежить економічна стабільність держави в цілому, інтеграція країни у світовий простір,…
детальніше >
День працівників стандартизації та метрології України. Всесвітній день стандартів!

Уряд України зараз повинен вирішувати одночасно декілька важливих питань. Це, перш за все, фінансова стабілізація, вихід на траєкторію сталого економічного зростання, (стабільного у майбутні роки), а також зміна акцентів рушійних сил економіки з традиційного споживання на інвестиційну модель розвитку, яку отримаємо у результаті реформ. На цьому зосередив увагу Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Анатолій Максюта 29 квітня у ході брифінгу стосовно макроекономічних показників за перший квартал 2014 року.

«За попередніми підрахунками, ВВП за перший квартал становитиме -1%. У цілому результати першого кварталу для нас є кращими, ніж ми очікували. Не дивлячись на суспільно-політичну ситуацію у державі, економіка України має певний запас міцності, і ми сподіваємося, що зможемо через проведення реформ мобілізувати той потенціал економіки, який ми маємо, для того, щоб сформувати модель, яка би була стійкою до різних впливів», - додав Перший заступник Міністра.

Анатолій Максюта уточнив, що у першому кварталі 2014 року зберігся вплив тих негативних чинників, які відчувала економіка України і минулоріч. Це перш за все - несприятливе зовнішньоекономічне середовище та обмеженість фінансових ресурсів в економіці. Найбільш негативний вплив від стримуючих чинників відчуло промислове виробництво (падіння становило 5%) та будівництво (скорочення на 6,4%). Промислове виробництво скоротилося через низький зовнішній попит; зовнішньоторговельні обмеження з боку країн-членів МС (в першу чергу, на машинобудівну продукцію) та негативні очікування суб\'єктів економічної діяльності. А індекс будівельної продукції зменшився під впливом відсутності інвестиційної активності підприємств, звуження інвестиційних можливостей бюджетної сфери, високої вартості кредитів.

Проте, навіть у такій складній ситуації окремі види економічної діяльності продовжували демонструвати достатньо високі темпи зростання. Найвищі темпи зростання спостерігались у роздрібній торгівлі (обсяги обороту збільшилися на 7,7%). Це було зумовлено розвитком торговельних мереж та каналів збуту продукції.

У січні-лютому 2014 року було зафіксовано скорочення від\'ємного сальдо торгівлі товарами та послугами (до 558 млн дол. США проти 1675 млн дол. США у січні-лютому 2013 року) через те, що падіння імпорту товарів та послуг відбувалося майже вдвічі більшими темпами, ніж експорту (на 14,1% та 7,4% відповідно).

На споживчому ринку відбулося прискорення росту споживчих цін, що зумовлено девальвацією гривні та дією сезонного фактора. Зростання цін становило 3%.

Разом з тим, у січні-березні 2014 року середньомісячна заробітна плата штатних працівників зросла на 5,3% і становила 3244 гривні. Зростання реальної (з урахуванням інфляції) середньомісячної заробітної плати становило 3,5%.

На останок Перший заступник Міністра зазначив, що цей рік, звісно, буде важким. На кінець року від\'ємний ВВП може становити близько -3%, але глибоке реформування, перш за все бюджетної і податкової сфер, дають упевненість експертам говорити, що саме нинішній рік стане основою для того, щоб з наступного почала діяти якісно нова модель зростання національної економіки.

За матеріалами: http://www.me.gov.ua/

Поділитися статею:
Напишіть нам